Ifrågasätter Jan Larssons omdöme och kunskap

PAJALA: Länsstyrelsen ger kommunalrådet Jan Larsson (S) i Pajala förödande kritik för hans arbete som överförmyndare. Man pekar på mer än tio allvarliga brister och ifrågasätter Larssons omdöme och kunskap.

Nu kräver länsstyrelsen snabb återrapportering av Larsson och ska därefter ta ställning till ”eventuella ytterligare åtgärder”. Nästa steg kan alltså bli begäran om entledigande hos tingsrätten.
Pajala kommun har ingen överförmyndarnämnd. I stället har man gett Jan Larsson uppdraget att vara överförmyndare direkt under kommunstyrelsen – där han själv är ordförande, alltså kommunalråd.
Länsstyrelsen har gjort tidigare inspektioner av Jan Larssons överförmynderi och konstaterar att det är allvarligt att brister som påpekats tidigare inte har rättats till.
Länsstyrelsen ifrågasätter Larssons omdöme och kunskap, en mycket allvarlig och ovanlig skrivning av en myndighet. Beteckningen allvarlig kritik är den högsta graden av kritik som länsstyrelsen använder.

Svarar med att JO-anmäla

– Stora delar av rapporten är felaktig. Länsstyrelsens granskare har missat flera väsentliga saker. Jag känner mig kränkt och kommer att JO-anmäla de båda handläggarna. Enligt min mening har handläggarna brustit i sin tjänsteutövning. Så får inte en myndighet handlägga frågor.
Jan Larsson är mycket upprörd när han själv tar kontakt med Haparandabladet, efter att han fått rapporter om att HB begärt in handlingarna i ärendet.
– Jag har inte hunnit granska rapporten i detalj, men jag har redan hittat flera klara felaktigheter. Bland annat att jag i ett ärende inte hade bifogat nödvändiga akter. Hur kan de missa 30 sidor bilagor som fanns bilagda i ärendet, säger Jan Larsson.

Owe Pekkari, tidigare kommunalråd och ersättare för Jan Larsson i hans roll som överförmyndare, håller med Larsson om att mycket är felaktigt i länsstyrelsens rapport. Han har hittat minst fyra fel vid en första genomläsning.
– Det stämmer att det var jag som godkände arvsskiftet när jag hoppade in som ersättare för Jan Larsson. Hur kunde länsstyrelsens handläggare missa det?
– Man får intrycket att de gjort sin inspektion och skrivit rapporten under allt för stor brådska.

Publicerad i Pajala, Svenska
28 kommentarer om “Ifrågasätter Jan Larssons omdöme och kunskap
 1. Juridus skriver:

  Jag förstår mig inte på Länsstyrelsen. Vet de inte att JL är ofelbar. Han besitter sådan oerhörd kunskap har det ju hörts. På ett möte nyligen satt han och berättade att det inte finns någon chef över honom, och han har ju rätt, han är både domare, åklagare och advokat i Pajala kommun nu.

 2. orolig kommunmedborgare skriver:

  Att Janne Larsson, både kan och vet allt har vi hört tidigare. Han kan lagarna bättre än Förvaltningsrätten och gör bort sig gång på gång. Naturligtvis vet Jonny Lantto det, eftersom han har förtroende för Jan Larsson, utan att ens läsa Länsstyrelsens utlåtande. Ove Pekkari varken hörs eller syns – men agerar i bakgrunden. Nu om någonsin är det dags för ” uppdrag granskning”

 3. Skolkritan skriver:

  Jag tror Janne vill bli the kardashians of pajala.

 4. Ej så lättlurad skriver:

  Men ni är väl fortfarande nöjda som röstade för Janne till kommunalråd. Ni ville ju ha en MAN som kunde föra sig….

 5. Här finns mycket skit skriver:

  Kan ingen som är duktig på att skriva begära Kommun granskning i ”uppdrag granskning”?

 6. en som vet skriver:

  nya putin glöm inte att hans rötter är v

 7. Förtroende ingivande ???? skriver:

  Personen förtroendeman, det hade jag ingen aning om ???
  Skulle knappast sätta honom ens som Kattvakt hemma.
  Jakten på pengarna gör tom F_n kristen.

 8. politisk strandsatt skriver:

  janne är en mycket restaktubabel person i mottsats till kinberg-batra som nästan håller på att falla baklänges när hon går som en tennsoldat. och kristersson vad ska man säga om honom- jo kanske att inte kommer han och gå hem i dom svenska stugorna hur han än håller på med sitt hand svingande hit och dit. nä han borde byte ut sin mediakonsult direkt.

 9. politisk strandsatt skriver:

  för de är ni i sattajärvi som är emot allt som är bra för dom svagaste i samhället… kd…nä ursäkta ku-partiet…med pingspastor oskarsson som anmäler till ku allt som rör sig innan ens motparten har gett sin syn på saken…ku-partiet vilket stolpskott i svensk politik….

 10. klurifax skriver:

  haha Pajala ja…..går till historien som såpa stället nr1 i Sverige!

 11. realist skriver:

  Till politiskt strandsatt , jag är inte sattajärvi bo . Och är oerhört frågande till hur pajalas kommun medborgare tycker det är så bra med dessa röda vid rodret . Det är av högsta vikt att ett nytt styre av kommunen tillsätts i nästa val . Vi Kan inte ha det så här framöver. Det måste bli ordning och reda i kommunen om vi ska lyckas med alla utmaningar som finns framöver. Ta företags klimatet som en sak , en sista plats i Sverige . Dom röda ser bara till egen vinning . / kylä lainen

 12. Javisst skriver:

  @Här finns mycket skit!
  Håller med kommunen borde snarast sättas under statlig revision.
  Svinnet och nepotismen är omfattande, dax för storstädning !
  Dessa ledare sopa bara skiten ännu mer under mattan.

 13. Drängen skriver:

  Jan Larsson kommer vara komlunalråd även efter nästa val i Pajala. Pajalborna är så pass nöjd med sossarna där år efter år så de kommer åter igen vinna en jordskreds seger

 14. Kommunbo skriver:

  Länsstyrelsen och landshövdingen i spetsen kritiserar Jan Larssons sätt att sköta sitt uppdrag, som överförmyndare. Att Jonny Lantto utrycker fullt förtroende för Jan Larsson, utan att ha tagit del av länsstyrelsens kritik, är ju mycket anmärkningsvärt. Vad Ove Pekkari tycker är av underordnad betydelse- då han inte är en offentlig person, även om han agerar i bakgrunden.
  Vad har vi för politisk styrning i Pajala? Hur länge kan det få fortgå?

 15. Kommunbo skriver:

  Välkommen till CIRCUS PAJALA!
  Med den osynliga mannen Janne Larsson
  samt med många lustiga clowner som Owe Johny och Evgeny.

 16. Salsa skriver:

  Skicka på omskolning, fungerar inte det så arbetsläger. Förbjud socialism så löser man många problem.

 17. Typiska Paja(la)skonster skriver:

  Kommunbo !
  Så länge man låter inkompetensen styra kommer det alltid att vara så här. De försöker övervintra i tron om att gruvan skall rädda dem.
  Nej sätt hela skiten under statlig revision och rensa nu !

 18. Skolkritan skriver:

  Det skulle vara intressant med en ordentlig granskning av Johnny Lantto, verkar vara han som drar i trådarna.

 19. Clownerier är ett passande namn skriver:

  Clownerier är en utmärkt sammanfattning av aktiviteterna inom kommunhusets väggar. Dålig ledning mobbing på lekstuge nivå, likt småungar som leker och visar sin makt. En mycket primitiv nivå på det mesta.
  Så blir det det när inkompetensen och nepotismen styr.

 20. I Politiska Herosvatten simmar.... skriver:

  Den lömska släkten med huvet före i politiken ger sig aldrig. Manupulerande agerar i lönndom i fortsatta släktled med sin förträfflighet. Deras nepotism går vidare och det lättledda bekvämt att följa med strömmen än att tänka själv, flyter massan med sin härskare, spökledaren i bakgrunden.

 21. Trond skriver:

  Clowneri har det varit med de två tidigare råden, HR och KW. Nu är det lite mer ordentliga tag i huset. Vårt nästa råd blir nog Johny L, en man som har alla besticken i lådan!

 22. Kotten skriver:

  Skulle man inte kunna tillsätta en ny tjänst i kommunhuset som ifrågasätter omdömen och kunskap? Fan alltid är det någon som kan försörja sig,individen ifråga fyller ju en plats.

 23. Samma Skrot skriver:

  Trond!
  Ingen av dem har väl besticken i lådan, ej heller kandidaten du tror på. Hade de haft det hade de kommit via sin kompetens och inte via parti eller släktband där inkompetens och nepotismen frodas.
  Enda vägen för att få det korrekt, rensa upp i skiten nu !

 24. Orolig norrbottning skriver:

  Tyvärr allt för många inkompetenta tjänstemän på Länsstyrelsen. Och har rättsenheten bestämt sig för att ”komma åt” någon så gör dem det oavsett om de har belägg för det eller inte.

 25. På ren svenska skriver:

  Rättstatens tid är förbi, Sverige styrs av tjänstemän.

 26. Vuxendagis skriver:

  Kommunhuset är alltjämt ett vuxendagis för en privilegierad skara, dock välavlönad !

 27. bäst att gå mot botten skriver:

  Kan inte se varför de nuvarande kommunalrådet skulle vara sämre än det tidigare före honom. Undrar med anledning att tidigare kommunalråd agerar i bakgrunden som intrigmakaren. Har Pajala utbyars pensionär annat att göra än att beblanda sig i det aktiva medborgarnas göranden. Såväl vore att politiken har blivit en häxkittel i småbyar där inga gränser sätter stopp för inblandning i medborgares göranden, förnekar sina medborgare med kränkande integritets kränkande övergrepp i nutid med AU i kommunen som förnekar sina medborgare. Pajala, i topp att vara lägst mot privat näringsverksamhet.

 28. Pengar it´s all about skriver:

  Så är ju alla politiker idag en privilegierad grupp i samhället som tydligare än någonsin tävlar om att få bästa platserna inom politiken. Varför skulle en del Sovjet falanger höra till undantaget. Det gäller att gilla det politiska spelet.