Ignorerar hastighetsgränsen

TORNEDALEN: Många snöskoterförare struntar i att köra enligt hastighetsgränserna. Enligt en undersökning som Nationella Snöskoterrådet har genomfört är det knappt fyra av tio förare som tycker det är en självklarhet att alltid hålla hastighetsgränserna som i regel är 70 kilometer i timmen. 

Bland förare som kör utanför skoterleder var andelen som anser att det är självklart att hålla rådande hastighet ännu lägre än de som kör på skoterled.

Enkätundersökningen genomfördes under maj månad i fjol och sammanlagt 1.657 snöskoterförare gav sin respons på frågorna som rörde beteende och attityder till hastighetsgränser.

Fyra av tio svarade också att de vid något tillfälle förlorat kontrollen på sin snöskoter på grund av för hög hastighet.

FAKTA: Nationella Snöskoterrådet är ett forum för dialog som verkar under visionen ”att snöskotertrafiken bedrivs utan att människor, djur och miljö eller egendom skadas eller störs”. Varje år omkommer ett antal snöskoterförare i olyckor i Sverige och ett stort antal allvarliga olyckor inträffar på grund av höga hastigheter. Att minska dessa olyckstal är en av det Nationella Snöskoterrådets mest prioriterade frågor.

Källa: Nationella Snöskoterrådet

 

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
15 kommentarer om “Ignorerar hastighetsgränsen
 1. Skolkritan skriver:

  70? Min skoter tillhör ingen PRO förening, tyvärr.

 2. Futurum casus skriver:

  skolkritan: Jag ser nästan dagligen blivande PRO-medlemmar efter våldsamma skoterkrascher. Hög fart dödar eller skadar föraren svårt.

 3. P. skriver:

  Futurum casus: Det händer ju inte mig, bara andra! 😉

 4. egenföretagare skriver:

  Det är inte bara hastighets gränserna förbjud all körning utanför leder så behöver inte skogsägarna få sönderkörda planteringar.och höga böter till föräldrar som köper skoter till mindre åriga som för övrigt oftast kör på andras mark för den egna tomten är för liten.

 5. -> skriver:

  —> egenföretagare-> dra åt skogen

 6. Futurum casus skriver:

  Man kan vända på resonemanget. Tycker ni det är rimligt att skattebetalarna ska betala för livslång rehabilitering och förtidspension för skador som man själv skapat? Skattebetalarnas pengar räcker inte till allt. Inte försäkringstagarnas pengar heller. Dämpa farten!

 7. Futurum casus skriver:

  Vi har inte ens råd med personlig assistans för funktionshindrade och hjälp för äldre i Sverige.

 8. \o/ skriver:

  Jag kör en del runt i skogarna i hpda-kommun och närliggande kommuner och jag har då aldrig faktiskt sett någon sönderkörd skogsplantering eller ungskog, något enstaka spår på nåt ställe måhända. Tror dom flesta visar hänsyn och respekt kring dessa lagar, men det finns ju alltid undantag.

  Beror nog mest på okunskap kring vilka konsekvenser det ger för skogsägare hos dom som gör det regelbundet

 9. Kisumisu skriver:

  Sedan har vi dom som kör sönder skidspår.

  Kör med avställda skotrar utan någon som helst försäkring.
  Dem ska vi skattebetalare sedan hjälpa om dom skadar sig.

  Förstår att det blir såhär med automatisk övervakning (hastighets kameror etc). Satsa istället på riktiga poliser och ge ordentliga straff till dom som åker fast ordentlig straff kan vara att dom får skrota sin skoter med egna pengar (då avställda skotrar säkerligen inget värt men kostar skrotavgift).

 10. Kisumisu skriver:

  Samma straff kan man ge till dom som låter underåriga eller andra utan behörighet köra skoter.

 11. Skolkritan skriver:

  Futurum casus det är inte farten som dödar, det plötsliga stoppet däremot 😉

 12. Futurum casus skriver:

  \o/: Kör du över ängar också? Faktum är att bönder förbereder sina åkrar inför sommarens sådd. Det är sällan billiga förberedelser.

 13. rex skriver:

  Oftast överviktiga personer på färd i sin skoter! Spänn på skidorna och kom i form samt att samtidigt få njuta av den stillhet som skogen ger. Man ser aldrig någon duktig skidåkare från östra Norrbotten frånsett C. Kalla när det gäller olika skidgrenar i vårt land? Kommunerna bör satsa mer på fysiska sporter typ hålla med bra skidspår! Viktigt för folkhälsan!

 14. \o/ skriver:

  Futurum casus: Också? Jag kör ingenstans där man inte bör utav hänsyn till markägare, åkermark inkluderat.

  rex: Har du fört statistik över skoterförares BMI? Vilket verklighetsfrånvänt uttalande..

 15. Emil skriver:

  Förbjud skotern helt.