Ikea bygger nytt i finska Vasa

Ikea i Haparanda-Torneå får nu sällskap av ett varuhus i Vasa som blir det nordligast belägna inom Finlands gränser. Åtminstone så länge man inte räknar varuhuset i Haparanda-Torneå som det nordligaste. Foto: Örjan PekkaVASA: Det är nu klart att Ikea bygger ett varuhus i finska Vasa. Byggstart blir tidigast 2011.

Vasabladet uppger att det efter många om och men är klart med etableringen.

Ikea-representanter är på besök och möbelföretaget ansöker om att avtalet om tomtreservation ska förlängas. Samtidigt meddelas att den tomt som funnits att tillgå i Korsholm inte är aktuell.

Tomten i Vasa ska planeras och detaljplan ska upprättas med start under nästa år, enligt Vasabladet. Tomten är belägen söder om Vasa och Ikea följer samma koncept som man använt i bland annat Haparanda-Torneå, alltså att man förutom Ikea-varuhuset bygger ett Ikano-hus och hyr ut butikslokaler till externa aktörer.

Ikea-varuhuset i Vasa blir koncernens nordligaste i Finland och ska betjäna mellersta Finland.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
3 kommentarer om “Ikea bygger nytt i finska Vasa
 1. Maktgalen skriver:

  Oroväckande planer för Haaparanta. Detta kommer att påverka handeln negativt. Dags för Bucht att prata förstånd med Ingvar.

 2. Knappgok skriver:

  Det är ju nästan 600 kilometer till Vasa, Ikeas kundbas i Haparanda är inte från den trakten. För folket Uleåborg/Oulu så är Haparanda 5 gånger närmare.

 3. Frälsaren IKEA skriver:

  Haparanda-Vasa: 450 km. Haparanda-Uleåborg: 132 km.
  Det är en sak att lura sig själv, en annan sak att försöka lura andra.
  Ikea har naturligtvis räknat med en sämre försäljning i Haaparanta, men ser det som en god affär trots allt.
  Tänk när vi åkte till Sundsvall och handlade… Haaparanta-Tornio utan att IKEA kommit…voj voj