Inbrott har drabbat var åttonde svensk

TORNEDALEN: Var åttonde person har någon gång haft inbrott i sin bostad. Det framgår i en undersökning från försäkringsbolaget If.

I Sverige sker ungefär 20.000 bostadsinbrott per år. En liten minskning skedde under förra året, men generellt har tendensen varit stadigt ökande under det senaste decenniet.

– Förr var inbrottstjuven ofta en missbrukare. Idag är det mer specialiserade ligor som begår inbrotten. Ofta har de spanat på objekten i förväg. Därför är det viktigt att inte skylta med att bostaden är tom om man exempelvis är på resa, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Men inbrotten är inte bara en ekonomisk fråga för den som drabbas.

– Att få sitt hem genomsökt av tjuvar blir ett intrång i privatlivet som kan ta lång tid att komma över, säger Kellner.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
2 kommentarer om “Inbrott har drabbat var åttonde svensk
  1. Mad Max skriver:

    Det som är mer frustrerande är att polisen idag är passiva inför till exempelvis bilinbrott. De kommer inte ens till platsen då man gör en anmälan. De anser att man kan göra upp det med sitt eget försäkringsbolag. Klart att ett sådant bemötande inte anger något större hopp om att få förövaren till svars för brott.
    Jag kan tänka mig att samma attityd ofta förekommer vid exempelvis inbrott i fritidshus, lägenhetsinbrott osv. De har väl viktigare uppgifter att sköta.

  2. Fd-Bybo skriver:

    Att man inte kollar upp bilinbrott är inget nytt. Så var det redan på 1970-talet. Lagens väktare blev irriterade om man ens frågade om saken. Polisen är bara till för samhällets makthavare. Den bryr sig inte om den enskildes vedermödor. Men råkar det skjutas en varg, ja då saknas det förvisso inte resurser.