Inga lokala fyrverkeriförbud i Haparanda, men i Övertorneå och Pajala

TORNEDALEN: Det gäller olika regler för att skjuta fyrverkerier, dels i kommunerna, dels på finska sidan av gränsen. I Finland får raketer skjutas endast en viss tid under nyår och på vissa ställen gäller totalförbud.


Räddningstjänsten i finska Lappland påminner om att fyrverkerier inte får säljas eller överlåtas till minderåriga eller berusade personer. Samma gäller i Sverige.

Det som oroar räddningstjänsten i finska Lappland är senaste årens ökade antal personskador som orsakats av fyrverkerier

– Personskador har orsakats av bruk där fyrverkerier inte använts i deras ursprungliga form utan kombinerats med flera, tagits isär eller gjorts om till någonting som inte motsvarar den ursprungliga formen, uppger räddningstjänsten.

Dessutom vill man påminna om att användning av nödraket som fyrverkeri är förbjudet.

Fler skadade
Finska säkerhets- och kemikalieverket rapporterar om ett tydligt ökat antal skador, som orsakats av fyrverkerier. Under årsskiftet 2015/2016 var antalet personskador högre än på flera år.

I landets sjukhus vårdades totalt 29 fall av skador i ögat och fyra fall av skador på händer. Fyrverkerier orsakade totalt 135 bränder.

I Finland är det tillåtet att skjuta fyrverkerier mellan klockan 18.00 (finsk tid) på nyårsaftonen och klockan 02.00 natten mot nyårsdagen men i Suensaari, alltså centrala Torneå, gäller förbud under denna tid på grund av säkerhetsskäl.

Olika regler
Enligt ordningslagen får pyrotekniska varor inte användas utan tillstånd av Polismyndigheten, ”om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom”.

Inom Haparanda kommun finns inga lokala begränsningar eller förbud mot användning av fyrverkerier.
I Övertorneå kommun krävs tillstånd av polisen för användning av pyrotekniska varor inom detaljplanelagda områden och i dess omedelbara närhet. Dessutom är det inte tillåtet att använda dessa närmare än 50 meter från hälsocentralen, äldreboenden samt kyrkor.
I Pajala kommun finns förbud mot att använda dessa närmare än 200 meter från sjukhem, hälsocentralen, servicehus, äldreboenden samt gruppbostäder.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,