Inga nattåg längs Haparandabanan

Train20151104_11-49-10ES

Det blir inga nattåg till Haparanda inom överskådlig tid. Det har Trafikverket kommit fram till. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Det blir inga nattåg till Haparanda under överskådlig tid. Trafikverket anser inte att det finns tillräckliga ”tillgänglighetsskäl” för en upphandling.

Nuvarande avtalsperiod för järnvägstrafik med nattåg mellan Stockholm och norra Norrland upphör vid slutet av 2018. Trafikverket har därför under våren utrett vad som ska gälla från 2019 och framåt.

Som HB rapporterat, har Haparandas kommunalråd Peter Waara, och hans politikerkollegor i Kalix, lobbat för att få igång direkta nattvagnar även från Haparanda. Men utredningen slår fast att busstrafiken mellan östra Norrbotten och järnvägsstationen i Luleå är tillräcklig.

Däremot slår Trafikverkets utredare fast att det mesta talar för att fortsatt nattrafik mellan Stockholm och norra Sverige är motiverad. Här anges ”tillgänglighetsvinster” som huvudmotiv.

Däremot finns fortfarande frågetecken om det i framtiden fortfarande ska finnas två turer per dag i vardera riktning, om antalet turer ska minskas – eller rent av variera beroende på olika säsonger under året.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Inga nattåg längs Haparandabanan
  1. icander skriver:

    vaddå-natt tåg till hpda???? är de ett allvarigt förslag? vi får vara glada om natt tågen kör till lule i framtiden. tycker waara måste börja sansa sig annars ger det ett löjlets skimmer.