Asplöven ett steg efter Karlskrona

Lagacé på ändalykten i första. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Asplöven fick hela tiden jaga och föll mot Karlskrona med 3-5 (0-2, 2-2, 1-1) i Hockeyallsvenskan under den sena lördagseftermiddagen.

Kan bli spännande trash-talk i sarghörnen under kvällen. Förolämpningar på blekingska blandas med ra-ra från transatlanter som lärt sig några runda finska ord.

Dagens trivia: asaballe betyder rumpa där Karlskrona kommer från.

FÖRSTA PERIODEN: Isen är spolad i happy Happis!

Fartig öppning med ett anfall från bägge lagen i första minuten. Hemmalaget ligger på, men så vänder gästerna snabbt och kan fixa 0-1 med ett behärskat handledsskott efter 1.56. 3.00: puck i insidan av stolpen från Karlskrona. AHC lever farligt!

Ett par bra minuter för Asplöven följer. Med en bra framstöt kring sex blankt. Men Karlskrona vänder blixtsnabbt och hemmalaget gör klokt i att täppa till mittzonen. Gästerna vinner snabbt mark med pucken.

Lite avvaktande för ett slag. 9.20: jätteparad av Idoff i hemmakassen på närskott. 10.04: första power-break med 4-6 i skott.

Massiv press från gästerna i minut tolv, med hårsmån från bakslag. 12.10: femfyra och biljett in i handlingen för AHC. Minuten senare åker hemmalaget på en tveksam tvåa för misconduct. Till råga på allt får Karlskrona sätta tvåan i spel fyra mot fyra efter 13.52, efter ett antal returer framför Idoff.

Kan bli en tuff eftermiddag, detta. Hemmalaget fulltaliga, med fem kvar av perioden. Kamp. 18.25: Asplöven mycket nära en reducering. AHC framåt i natten och gästerna drar på sig tvåa efter 19.37.

7-13 i skott motsvarar i grova drag händelseutvecklingen på isen, där bortalaget hittills är numret större.

Henrion håller på att skjuta hål i nättaket. Till 2-3 i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Börjar med AHC i numerärt överläge en dryg minut.

Det tar skyttekungen John Henrion arton sekunder att perforera Leinonen i bortakassen – med ett rappt lågt handledsskott frammatad av Jacob Lagacé och Marcus Fagerudd. Viktigt mål, någon?

Tyvärr slappnar AHC av och plötsligt står det 1-3 när en gubbe får komma sopren med Idoff. Snacka om replik, efter 1.36. 2.52: nytt friläge för Karlskrona efter slappt pass i egen zon av AHC. Mycket viktig räddning av Idoff.

Händelserikt värre i inledningen av mellanakten. Ett skärrat hemmaförsvar läker som ett såll i minuterna fyra och fem. Läge för time-out?

6.30: bra läge för trio trans i AHC. Härlig fart och fint spel från bägge gäng mitt i perioden. Gurgel efter avblåsning omkring nio blankt. 10.03: femfyra för Asplöven. Följs av dubbeltvåa efter 10.27, kvittas. Men fem mot tre efter 10.44, ändå.

Och nu händer det. Efter tålmodigt spel och många skott kan gästerna inte stå emot. 2-3 efter 11.18, Henrion igen, i plockkrysset – med passpoäng till Marcus Oscarsson. Hemmalaget fortsätter i femfyra, men Karlskrona har koll på grejorna.

15.10: hungrigt AHC farligt på kasse. Sent andra power-break efter 16.13 med 10-8 i skott. Fin plock av Idoff efter 16.53 och bra med stopp i spelet. Karlskronas tur att klanta: två frilägen för Asplöven i minut arton. Trubbiga avslut välter hemmalaget i de situationerna.

Tveksam tvåa för AHC efter kampsituation efter 19.23. 22 sekunder senare ligger 2-4 bakom Idoff. Det gäller att ta vara på chanserna. 13-13 i skott och en bra period av hemmalaget, men det verkar hjälpa föga.

Marcus Fagerudd dundrar in 3-4 via stolpen i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Uppförsbacke, men inte alltför brant.

Hafsiga inledande minuter. Gästerna tvingas slå ifrån sig i minut tre. 3.11: solklar tripping och två back för Asplöven. Men hemmalaget spelar bra box, där motståndarna bara kommer till halvchanser.

Teveplock av Idoff efter 5.59. Inga tecken på att AHC orkar vända, emellertid. 7.44: irriterat på isen och ny dubbeltvåa. Fyra mot fyra och fräsande skott från Asplöven efter 8.35. Vansinnespass håller på att ställa till det för hemmalaget precis när de utvisade spelarna kommer in igen.

Karlskrona har så långt stängt perioden ganska effektivt. 3-6 i skott vid sista power-break efter 12.35. 14.19: femfyra för hemmalaget. Sista chansen?

AHC tar kvällståget. Hårdskjutande Marcus Fagerudd dundrar in 3-4 via ribban efter 15.09. Assistpoäng till Lagacé och Henrion. 16.24: kanon på kasse av AHC. Dramatik: ut med Idoff och en tvåa för Karlskrona efter 18.55.

Time-out och sex mot fyra. Men hemmalaget stressar bort möjligheten och tappar pucken mitt i banan, där en försvarare lugnt kan lägga in 3-5 i den tomma hemmakassen efter 19.15.

8-7 i skott perioden. Ingen dålig match av Asplöven, men Karlskrona är kyligare i avgörande lägen.

– Vi är bättre i fem mot fem, säger Karlskronas andretränare Torbjörn Karlsson.

Detta sagt, lyfter Karlsson hatten för Asplöven.

– En av de svårare bortamatcherna för oss. Resan är tuff och Asplöven har ett lag med många listiga spelare. Jag tycker att de hör till de åtta bästa lagen i serien.

Återvändaren Marcus Fagerudd är inte lika positiv, trots ett tjusigt mål.

– Det är i och för sig skönt att vara tillbaka. Här får jag spela mycket och används flitigt i power play. Men idag förtjänade vi inte att vinna.

Fagerudd beskriver en andningspaus.

– Man har mer tid med pucken i allsvenskan än i SHL och jag har en annan roll i Asplöven än i Luleå. Men vi måste upp ett snäpp.

Het som en komet, ser tvåmålsskytten John Henrion positivt på framtiden.

– Vi vet ju att det inte går att vinna varje match. Vi hämtade ju oss efter åtta raka förluster så den här matchen glömmer vi snabbt.

Henrion ger motståndarna kredd.

– Det är ett väldigt snabbt och bra lag. De straffar oss när vi gör misstag och stänger matchen i tredje.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
4 kommentarer om “Asplöven ett steg efter Karlskrona
 1. Lasse liten skriver:

  Hedersamma förluster ger tyvärr inga poäng. Vad som helst kan hända i den trånga tabellen. Nya tag mot Rögle!

 2. Läktarexpert skriver:

  Minimera försvarsmisstagen så kommer poängen. Alldeles för många felpass och slarviga uppspel. Rent uselt med dagens backbesättning med diverse SHL-spelare.

 3. Anders Bäckström skriver:

  Det var tråkigt att se Fagerudds tillbakagång, under fagervalls ledning.Då man inte har förmågan att utveckla spelare som fagervall inte har, utan bara lära slå puck ut, så blir det på det viset. Jag tror att AHC nu är mogna att köra sitt eget race

 4. nep skriver:

  Det var tråkigt att Asplöven förlorade. Nu hoppas man att Asplöven kom på hur man ska börja spela bättre ex passa pucken mycket bättre och göra mycket mera mål än laget dom möter. för laget Asplöven måste få mycket mera poäng.