Ingen succé för egenägda lägenheter

SVERIGE: Fyra år efter det att möjligheten att helt äga sin lägenhet introducerades kan projektet summeras som en flopp. Antalet ägarlägenheter är inte ens en tiondel av vad regeringen hoppades på.

År 2009 infördes möjligheten att skapa lägenheter med äganderätt. I dagsläget så är det nybyggda bostäder och boende i lokaler som tidigare inte använts till boende som kan bli ägarlägenheter.

Regeringen hade på förhand hoppats på att mellan 3.000 och 5.000 ägarlägenheter skulle bildas per år. Under de fyra år som gått sedan möjligheten infördes har det totalt bildats 733 ägarlägenheter. Flest finns det i Västra Götaland och Skåne. Hittills har inte en enda ägarlägenhet registrerats i Norrbotten.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , ,
2 kommentarer om “Ingen succé för egenägda lägenheter
  1. Pankkukruunu skriver:

    Detta är en vanlig form av bostadsägande i Finland medan det svenska systemet med insatslägenheter utan ägande är ovanligt. Tyder det på en skillnad i mentaliteten hos de bägge folken

  2. Sixten Johansson skriver:

    Det svenska systemet är nog rätt ovanligt. Det tar förstås lång tid att sätta sig in i det nya och bedöma de ekonomiska riskerna. Byggandet har väl heller inte kommit i gång. Den finska synen på boendet har i sin tur utvecklats under lång tid: att bo i hyreslägenhet har varit socialt nedklassande, lån skulle betalas av snabbt, efterfrågan förblev länge hög t o m i glesbygd så att priserna på alla sorters bostäder har hållit sig betydligt högre än i Sverige och risktagningen har varit rätt liten.