Intressent finns för hotellet

ÖVERTORNEÅ: – Helst vill vi sälja hotellet och säkerställa att Folkets husfastigheten blir kvar. Det passar oss därför bra om ägarna av hotellet i Överkalix, det vill säga Grand Arctic, köper hotelldelen, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Övertorneå kommun köpte nyligen hotellet för tre miljoner kronor.

Det är känt att ägarna av Grand Arctic i Överkalix har satsat stort efter det att även det hotellet upphört som boende för Migrationsverkets räkning. Då ägarna inte fick köpa den intilliggande campingen av kommunen har de nu vänt sig till grannkommunen. De hade för övrigt lämnat in ett anbud på hotellet i Övertorneå, men var för sent ute.

– Vi har gett ekonomichefen och tekniske chefen i uppdrag att komma med förslag på hur vi ska gå till väga. Det finns ju ett gammalt beslut som säger att byggnader där kommunen har mindre än 50 procent av verksamheten ska säljas. Om försäljningen ger mer än fastigheten är värd kan kommunstyrelsen fatta beslut. I annat fall är det kommunfullmäktige som beslutar, enligt Mörtberg.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: ,
12 kommentarer om “Intressent finns för hotellet
 1. Sture Bäver skriver:

  Ja vad skall man göra, skratta eller gråta, självaste Grönköping bleknar i jämförelse med det här. Nu hittar kommunalrådet av en outgrundlig anledning det gamla beslutet att kommunen inte skall äga fastigheter där man har mindre verksamhet än 50 procent, det gamla beslutet hade med all sannolikhet samma innehåll när beslutet togs att köpa tillbaka hotellet vid senaste kommunfullmäktige för bara en månad sedan, ej seriöst. Ett tips till Övertorneå Kommuns valmanskår kolla in senaste kf-mötet på YouTube via kommunens hemsida, så får ni vägledning inför höstens val. Det blir nog till att gråta.

 2. Observant skriver:

  Mörtberg varför tveka och börja utreda? Vi behöver ett hotell i Kommunen. Måste ni kolla med golfklubben som isf kanske mister driften? Tänker ni verkligen reparera hotellet först så att vissa lokala entreprenörer inte får utföra jobben som ni planerat?? Nej ge ärendet till Tomas W istället!!
  Kommer man med såna här bra egna förslag till affärer så kan nog Tomas W fixa snabbt ett bra avtal med Grand Hotel.

 3. Observant skriver:

  Varför inte sälja kommunhuset istället som kan byggas om till hotell med fin utsikt över älven..
  Flytta personalen till hotellet istället så får ni 54 högklassiga kontor stor matsal och restaurang, videokonfernsrum,sammanträdesrum hissar,extra tjocka kontorsdörrar mm mm. Våra kommunbor har lättare att nå er då man slipper bestiga berg för att besöka er. Då gör ni en stor besparning och slipper bygga om kommunhuset hela tiden för att inrymma mer o mer handläggare och tjänstemän trots att befolkningen minskar hela tiden

 4. Observant skriver:

  Sen söker vi hälsofrämjande bidrag och gör ett gym i gamla zip i källaren som kommunanställda kan använda gratis som inte gillar golf

 5. Observant skriver:

  Medborgarförlag? Sälj Pepparkakshuset istället som kan byggas om till hotell med fin utsikt över älven..
  Flytta personalen till hotellet så får ni 54 högklassiga kontor stor matsal och restaurang, videokonfernsrum,sammanträdesrum hissar,extra tjocka kontorsdörrar gym i källaren (gamla zip) som även är ett skyddsrum, bastu relax mm. Våra kommunbor har lättare att nå er då gamlingar slipper bestiga berg för att besöka er. Då gör ni en stor besparning och slipper bygga om kommunhuset hela tiden för att inrymma mer o mer handläggare och tjänstemän trots att befolkningen minskar hela tiden

 6. Hunteeraja skriver:

  Jag tror, att Grand Artic behöver mer plats för att kunna ta emot asylsökarna från Pite Havsbad under sommaren, då ska ju asylsökarna flyttas till andra boenden i länet. Detta gjordes förra året och kommer att göras i år. Om kommunen säljer Tornedalia till Grand Artic, kommer det att vara stängt under hela den här sommaren, repas och öppnas för gäster kanske i december och sedan stängas igen, för att ta emot asylsökare från och med juni nästa år och så vidare. Hur blir det då med studentbalen, marknadsaktiviteter och sommarturister? Politiker tänk efter, det måste finnas andra lösningar.

 7. Vad är problemet observant? skriver:

  Är väl normalt att uppdra ekonomi och teknisk chef att sälja på korrekt sätt och undvika överklagningar. Det är skillnad på uppdrag och utredning.

 8. Ötå-bo skriver:

  Perfekt att Grand Artic köper hotell delen, troligen en stor lättnad för kommunledningen? Bra att behålla Folkets Hus,trots att det går emot Centerns ideologi mot arbetarrörelsen!

 9. Totalt utomstående Norrbottning skriver:

  Lär bli sålt för 1 krona. Grattis skattebetalare i Övertorneå! Alltid medborgarna som får stå för kalaset när kommun, stat eller landsting ska sälja ut tillgångar. Tillgångarna köps dyrt och säljs billigt.
  Jag har fortfarande inte sett någon förklaring till varför Övertorneå kommun betalade 3 miljoner för hotellet när de var de enda intressenterna. Känns som att de kunnat få hotellet betydligt billigare!

 10. Zip skriver:

  Lägg ut hotellet på Anbud, så alla har möjlighet till ett bra köp. Kräv planbeskrivning vad man tänkt att göra med hotellet, sälj till någon lokal köpare som har planer för kommunen.Man kan inte favorisera en köpare, som är polare med ena kommunalrådet.

 11. Nickname skriver:

  Det gör lite ont att skriva, men kommunen har åkt på världens blåsning av den förre ägaren och nu är kommunen på väg att åka på ytterligare en blåsning. Varför kommunen betalde 3 miljoner för hotellet när man kunde fått den för 10 kr är en gåta. Erbjuder Grand Artic 1 kr så är jag beredd att dubbla till 2 kr, förutsatt att kommunen köper tillbaka hotellet för 3 miljoner. Jag meddelar kommunen då jag i januari slutar betala el och värme, så kan affären skyndas på lite för att undvika skador.

 12. Östen skriver:

  De är som stora bäver säger, de är så tokigt så de ej är sant,
  antar de är ett påsk skämt. Ni vet vem som äger Hotellet i
  Ö-Kalix så de blir nog arbetskraft från andra länder som ev.
  reparerar hotelletet. Inget är omöjligt de kan bli asylsökande
  eller kommun bjuder på reparation innan de säljer den.
  Att della fastigheten innebär att driftskostnaderna och övrigt
  för de mesta hamnar på kommun för hela fastigheten. De kommer
  vara tvist om dessa kostnader för all framtid med kommun som förlorande part. Inga problem att köpa hela byggnaden
  och hyra Folkets Hus till kommun för 1,5 mkr/år.