Invigning av gymnasieskola och arena i Barents Center hösten 2017

hela

David Lehto, Concent ab, meddelar nu att gymnasieskolan och arena (till vänster på bilden) ska stå klara till starten av höstterminen 2017. Illustration: Wester+Elsner

HAPARANDA: – Invigning av skolan och arenan kommer att ske vid starten av höstterminen 2017.

HB får David Lehtos, Concent ab, utlovade besked om förseningen av Barents Center (BC) på fredagsmorgonen.

– Projekteringen pågår för fullt, men vårens diskussioner kring avtalen för gymnasieskolan och arenan har medfört en försening med ett år av invigningen, säger han.

Lehto påpekar att hela BC ska vara färdigt och invigt under 2017.

– Handeln öppnar troligen under den senare delen av 2017 då augusti inte är någon optimal tid att inviga butiker.

På HB:s fråga när begärda kompletteringar ritningar/handlingar kommer att lämnas in till kommunen, svarar Lehto att frågan kring konstruktionen nu är löst med huvudentreprenören RKL Lehto.

– Det har varit en stor knut som nu är löst. Tidsmässigt vågar jag mig inte på att säga någon dag då handlingarna är inlämnade utan ber att få återkomma med den frågan.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska
38 kommentarer om “Invigning av gymnasieskola och arena i Barents Center hösten 2017
 1. Jasså skriver:

  Det var väl bara ngn månad sen som samme man sa att det är klart för inflyttning 2016???
  Drar väl ett lite löjets skimmer över hur man räknar..

 2. Emeritus skriver:

  Tror på detta här när byggnaden står färdig. Det har vart mycket prat och lite verkstad samt bollande mellan olika företag

 3. lisamaja skriver:

  Hmmmm…arena och skola…..Bidde det bara en tumme?? Tummen som ger säkra intäkter och säkra utgifter för en del, men resten av projektet?? Den del som skulle generera arbetstillfällen, turister osv??

 4. Peter skriver:

  Palatset kommer aldrig bli klart, bara falserier.

 5. skeptikern skriver:

  Hrmf! Jasså! Var det vårens diskussioner om avtalen som försenade bygget?
  Avtal var ju klart med den som vann upphandlingen, innan bygget startat. Men i våras började ju dribblandet med ägarbyte och annan huvudentreprenör, samt att kommunen tvingades att byta avtalspart.
  Hur var det där nu med lagen om offentlig upphandling?
  Ersätts kommunen för förseningen?
  Sen en stilla undran: Hur kommer bygget att se ut egentligen, någon som vet?

 6. Besviken moder skriver:

  Usch, vilket skämt nu gick luften ur mig totalt.
  Kommunen borde visa vad de går för och sätta fart på byggandet av skolor som de själv äger nu! Vi har väntat länge nog på att få ordentliga skollokaler till Språkskolan och Tornedalsskolan.

 7. Erik skriver:

  Vilket svammel!!Det ser ut att bli århundradets fiasko i Haparanda/Tornio??

 8. Mytomanen skriver:

  Hoppas på BC men alldeles för svamligt med ny info efter varje andetag. Borde kanske bytas ut lite anställda i BC projektet för att återfå lite trovärdighet hos lokalbefolkningen. Gör om gör rätt.

 9. Heja HFF skriver:

  Det kommer att sluta med att kommunen lurat invånarna. Endast ny skola och ishall (behov?) blir byggda. Eventuellt byggs även någon kiosk eller grill i anslutning.

 10. Vem vet? skriver:

  Saxat ur Concents halvårsredovisning 2015 ifrån deras hemsida:

  ”Under andra kvartalet tecknade dotterbolaget Östermyra Bruk AB ett totalentreprenadavtal till fast pris med Lehto Bygg AB, avseende uppförandet av Barents Center. Därmed är en av de viktigaste pusselbitarna för projektets genomförande på plats. Entreprenaden beräknas starta under andra halvåret 2015.”

  GRANSKNING
  Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

  Stockholm den 27 augusti 2015

  Tommy Marklund, Styrelsens ordförande
  Runar Söderholm, VD och styrelseledamot

 11. Pinsamt skriver:

  Vi är ju redan lurade. Vilken flopp!

 12. skeptikern skriver:

  Hmm…..
  Fanns det inte andra hyresgäster som också skulle flytta in 2016?
  Det påstods ju vara nästan fullt uthyrt och kontrakt skrivna.
  Vart tog dom vägen och får dom skadestånd pga förseningen?
  Vem betalar detta i så fall?

 13. Arska skriver:

  Dags att täppa till hålet. Asfaltera och gör en gratis parkering av
  skattepengarna.

 14. Enok Nitti skriver:

  Jag känner mig inte lurad, jag har hela tiden tyckt att dom som företräder bolaget eller bolagen är lika trovärdiga som Bagdad Bob.Jag har jämfört det med sagan om Kejsarens nya kläder. Förra sommaren pumpade dom gropen men inte nu när det är skarpt läge. Många på den här sidan kallade mig och andra skeptiker för bakåtsträvare,var är dom nu? Lehtos har ju redan byggt ett fuskbygge i Haparanda, K-Rauta, det räcker med det, vi behöver inte ett till om det nu kommer igång vilket jag betvivlar.

 15. Gropen skriver:

  Är det sant att Gunnel fick 7 miljoner i pension av kommunen? Vem gav henne det? Inte befolkningen i alla fall. Förtroende brist på de flesta cheferna?..Någon som vet hur mkt extra kommunen/vi betalar pga detta svammel kring gropen? Kanske konsulter, advokater, nya avtal med allt vad det innebär? Amatörer som leker med våra pengar? ?

 16. Emma skriver:

  När ska kommunpolitikerna fatta att hela bunten har blivit förda bakom ljuset?. Det finns tydligen inga pengar att betala bygget. Vad säger Bengt Westman? Hur länge kommer du att orka se på hur Haparandas ”varumärke” dras ner i smutsen?

 17. Like Hilding till vem vet skriver:

  Slutnotan för konserthuset och kongressanläggningen Malmö Live landar på närmare 1,3 miljarder kronor, enligt beräkningar som Sydsvenskan gjort. Mer än det dubbla jämfört med den prislapp på 600 miljoner som Skanska presenterade i samband med att företaget vann upphandlingen. Det spektakulära projektet tvingar nu kommunen att bromsa in andra satsningar.
  Till fast pris! Ska de spara på kvaliteten då?

 18. kattenmusentiotusen skriver:

  I dagens Kuriren, så svarar kommunalrådet Peter Waara (S) på frågan hur förseningen påverkar kommunen. Han svarar: ”För Haparanda kommun blir konsekvenserna inte stora, vi betalar ingenting förrän vi flyttar in”.

  Som jag ser det, så är Haparanda kommun just nu i ett ”viloläge” vad gäller att investera pengar i skolan och i de idrottsanläggningar som finns. En stor konsekvens av ett försenat BC-bygge innebär att kommunen kan inte satsa pengar på att renovera/fräscha upp slitna lokaler och miljöer eftersom de förbundit sig att betala 25 miljoner/år i 25 år när BC är klart. Dumt!

 19. mr NN skriver:

  Man kan inte annat än att ta sig för pannan! Vilket gigantiskt svammel hela projektet är! Problemet är helt enkelt att det inte finns nån business i detta, finns ingen som är beredd att finansiera projektet. Det insåg PEAB tidigt och därför hade de ett helt annat koncept i sitt förslag. Fahlander vill inte satsa sina pengar på ett vansinnesprojekt och David och han har inte lyckats lura någon annan att satsa heller. Oddsen för att bygget blir av över huvud taget måste vara de högsta i historien.

 20. Anders Rönnqvist (M) skriver:

  Jag krävde garantier, när avtalet skrevs, att Haparanda Stad skulle försäkra sig om att Fahlander skulle ta sitt del av ansvaret för avtalet.. men de andra partierna förstod inte behovet av detsamma.
  Vi kan bara se på det hela utan sanktioner. Nu ser vi debaclet av det hela…!

 21. skeptikern skriver:

  Skotta igen och asfaltera lät inte som en dum ide alls.
  Det vore ju en perfekt plats för den där campingen.
  Eller vad säger ni?

 22. Arska skriver:

  Bra ide`skeptikern. Kanske några skattepengar tillbaka.

 23. ÖstenL skriver:

  Skulle det inte presenteras ett nytt företag per månad som tecknat avtal om lokaler i Barents Center? Detta sades ju år 2013 eller var det år 2014? Det har gått så många år redan med att lura Haparandas befolkning, med S politikernas godkännande, att det är dags för Uppdrag granskning att komma på ett besök.

 24. från holmen skriver:

  ja detta kommer att bli dyrt för kommunen det är jag helt säker på. Sen hur upphandlingen gått till är ju en historia för sig. 25 miljoner i fast utgift för HPDA kommun är ju inte så lite nää. Det borde vankas skattehöjningar eller så får Kommunen göra som andra kommuner och sälja ut fast egendom till privata entreprenörer..http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Oversikt-for-region/?region=2583
  Bra att det kommunala utjämningsbidraget finns kan man väl få tycka!

 25. Jens skriver:

  Anders bör inte försöka plocka politiska poäng här. Ni är lika insyltade som alla andra.

 26. Fiskefantasten skriver:

  Fyll gropen med vatten och plantera fisk i den så kan Tornion Suurpilkkit hyra den.

 27. Happisbo skriver:

  Asplöven ska alltid gynnas och andra föreningar står där med mössan i handen och bråkar om smulorna som blir kvar.

  Kan vår kommun någonsin visa att alla föreningar är lika värda? Allt från våra duktiga hästtjejer till innebandykillar. Satsa på barnen. Satsa på ungdomarna. Satsa på idrotter där vår framtid finns. I stället får Asplöven stå i centrum och framtiden tillbaks.

 28. Nasuabo skriver:

  Barents Center eller Kuben? orkar inte bry mig just nu, vi som gillar Asplöven har alltid lagat efter läge! Snart börjar Allsvenskan igen oavsett vilket! Men såklart vore det ju skoj med en riktig arena nån gång, vi får väl se vem som har rätt om några år, pessimisterna eller Lehto mfl?

 29. Anders Rönnqvist (M) skriver:

  Jens!

  Sossarna, med Gunnel Simu i spetsen, drev igen detta hyresaval med egen majoritet i fullmäktige i juni 2013.
  Vi M reserverade oss mot beslutet. Det innebär att vi M inte står bakom hyresavtalen.

  S+V bär ensam på ett stort ansvar för att ha satt Haparanda och våra medborgare i den nu uppkomna situationen.

  Vi söker inte politiska poäng i första hand utan vi vill visa på hur man ska ta ansvar för våra skattemedel.

 30. A skriver:

  du har rätt Anders Rönnkvist. Tyvärr så förstår en stor del av befolkningen varken matte, ekonomi eller juridik och fortsätter rösta på sossar, oavsett hur dåliga beslut de fattar. Tragiskt!!!

 31. keke skriver:

  När man gör avtal med dessa typer, om jag förstår rätt måste bygget vara färdig till en viss datum, annars får byggfirman betala böter. Hur blir det med det projektet?

 32. Enok Nitti skriver:

  Jag har förstått att många sossar som tex Göran Persson och Björn Rosengren kan (egen) ekonomi, däremot förstår jag inte hur man kan rösta på Vänsterpartiet i Haparanda, dom stödde ju bygget.

 33. Anders Rönnqvist (M) skriver:

  Keke!

  Vi M reserverade oss visserligen mot att teckna dessa hyresavtal men ställde krav på att garantier i vart fall måste ingå om nu avtalet ska tecknas.
  Detta krav ansågs av S vara överflödigt!
  I detta avtal saknar vi sanktionsmöjlighet vid en försening av bygget.
  Mitt krav på garantier avvisades av samtliga när avtalet tecknades.

 34. Johan Isaksson C skriver:

  Gropen med skampålarna blir för dyr fylla igen och asfaltera, men om man dressa upp med fin sand och släpp på vatten, finfint internationellt utebad. Servering där man kan få köpa sig en paraplydrink, sen kommer resten och ge sig. En fundering ute på stugan. Johan

 35. Emma skriver:

  Jag har hört rykten att (s) och (v) ska kalla till presskonferens vid gropen om ”gropens vara eller icke vara”? Jag förutsätter att alla aktörerna får en inbjudan och att medborgarna får en saklig information vad som är på gång.
  Min förhoppning är att ingen står så nära gropen att hen faller i.

 36. Enok Nitti skriver:

  Gunnel kan ju komma och symboliskt starta pumpen.

 37. Örjan Pekka skriver:

  Hej signaturen Emma,
  Uppgifterna om en presskonferens lät intressanta och väl värda att följa upp. Jag kontrollerade dem därför genom kontakt med kommunalrådet Peter Waara. Waara dementerar bestämt att det är planerat något möte eller någon presskonferens rörande BC:s framtid.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 38. skeptikern skriver:

  Nä något möte eller en presskonferens blir det inte.
  Waara får väl göra som vi andra, plocka fram kristallkulan.
  Endast där döljs sanningen om BC.
  Den som ser något kan väl rapportera här i HB?