Isen gick med ett dån

SVANSTEIN: På onsdag eftermiddag släppte en ispropp ovanför Svanstein. I det hus som är mest utsatt för isens framfart hördes ett dån varpå isblocken kom framrusande och tornade upp sig efterhand.

Sune Wasikkaoja som bor i det utsatta huset hade kommit hem och satt och åt när ett kraftigt dån hördes.

– Det höll på i ett par timmer och framförallt stränderna fylldes av is. Fantastiskt som vanligt och den här gången uppkom tack och lov inga skador på egendom. Nu är det över för i år, säger han.

Längre ner har Karl Johan Taavoniku en stuga, som han flyttat ett stycke högre upp för att undvika skador. Även han fanns på plats för att se skådespelet. Han berättar hur vattnet var lågt och hur det steg en stund innan isen kom på bred front.

När HB åkte upp på torsdagen fanns stora isblock på land alldeles intill riksväg 99 i byn. Stora områden av älven täcktes också av ismassor. Även i Juoksengi fanns det mycket is vid stränderna, så även vid Kattilakoski. Längre ner i älven där det tidigare varit isfritt fylldes åter älven med isstycken.

– Det är tack vare att isen släppt längre ner tidigare som det ändå gick så smidigt när isen gav sig av, konstaterar Karl Johan Taavoniku.

 

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,