IVA-platserna i Kalix och Kiruna blir kvar

ÖSTRA NORRBOTTEN: De styrande partierna inom Region Norrbotten meddelade under torsdagen att  intensivvårdsplatserna i Kalix och i Kiruna blir kvar.

Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bjöd med kort varsel (samma dag) in till en pressträff under torsdagens morgon i Luleå. Detta då de ville meddela att de har kommit överens om att inte gå vidare med tjänstemannaförslaget att ta bort IVA-platserna i Kalix och Kiruna.

Protesterna från hela östra Norrbotten och Kiruna gav resultat.

– Vi måste kunna klara det akuta omhändertagandet och med den organisation vi har idag vid Kalix och Kiruna sjukhus så ser vi inte att det är möjligt att göra den förändringen som föreslagits. Vi har lyssnat till den oro som har framkommit och är trygga med vårt beslut, säger Maria Stenberg, regionråd (S) i ett pressmeddelande.

Agneta Granström, regionråd (MP) uppger i sin tur att anledningen till att tar beslutet nu ,och inte när utredningen är presenterad, är att de vill stilla den oro som de vet finns i både i berörda kommuner.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska
10 kommentarer om “IVA-platserna i Kalix och Kiruna blir kvar
 1. Nicke skriver:

  Härligt underbart fantastiskt. Bra jobbat alla som jobbat mot nedläggningen.

 2. Futurum casus skriver:

  Mycket bra! Trodde faktiskt inte det skulle gå att rädda IVA i Kalix.

 3. Pekka Puupää skriver:

  Voj, voj! Nu blir nog ”Justitia” och herra Haapasaari besvikna. Läkartjänsterna lär nog besättas med ”stafettläkare”.

 4. iakttagare skriver:

  Grattis Moa m.fl. som kämpat för en bra sak! Östra Norrbotten måste få ha kvar sin när-akut, i sin nuvarande form.
  Skumt är dock sossarnas totala kovändning som sker av helt populistiska skäl. Risk- och konsekvensutredningen har inte ens landat hos politikerna för en diskussion. Valet är om drygt ett år och man är rädd om makten i Region Norrbotten. Kvar står dock underskottet i driften på hundratals miljoner. Hur ska det lösas? Sossarna ägnar sig åt smygändringar i periferin så ingen märker nåt? Var ska man smyga nästa gång? Nej en totalöversyn av Region N´s verksamhet behövs nu!

 5. ötå-bo skriver:

  Till iakttagare: Hur ställer sig ditt parti Moderaterna till förslaget att behålla Kalix och Kiruna? Röstar emot eller?

 6. iakttagare skriver:

  Det saknar betydelse vad Moderaterna röstar på så länge vänsterkartellen vidhåller sitt Nej, till de föreslagna besparingarna. Numera brukar M i länet,flirta med S, så vad ska man tro? Vad tror ötå-bo?

 7. ötå-bo skriver:

  Iakttagare, din retorik svajar betänkligt som i övrig borgerlig politik. I ena stunden välkommnar du beslutet att ha kvar när-akuten, medan i andra retroriken att de är skumt? Men vad är Högerpartiets inställning i frågan? Vill ni ha kvar närakuten i Kalix och Kiruna? Eran Karlsson har nämt att ca 600 anställda kan avskedas inom vården!

 8. Moderat skriver:

  S drar tillbaka förslaget om nerdragning av iva i Kalix för att stilla oron hos väljarna enbart. Föga trovärdigt då man inte vet vad de verkligen vill och var? S fegar ur!

 9. läs på skriver:

  sossarna gör en kovändning när de inser att de kommer att tappa väljare!!

 10. Justitia skriver:

  Tvärtom Träskalle, jag tycker det är väldigt bra att IVA blir kvar.
  Men var lugn, avrustningen fortsätter, inte bara av Kalix Sjukhus utan av hela Norrbotten.
  Ett gäng Nysvenskar som svingar sina släggor i gruvan och sågar timmer i skogarna en handfull turistföretagare, och några jojkande Samer på nåt ensligt kalfjäll, det är vad Moder Svea vill ha i Norrland.
  Vattenkraften sköter sig nästan själv.