Jägareförbundet kritiskt till anbud på jakt

Tore Hjort, vice ordförande i Jägareförbundet Norrbotten säger att han ände håret resa sig när han läste annonsen i Haparandabladet om jaktanbudet. Foto: Eva Spiik

Tore Hjort, vice ordförande i Jägareförbundet Norrbotten säger att han ände håret resa sig när han läste annonsen i Haparandabladet om jaktanbudet. Foto: Eva Spiik

PAJALA: – Jag läste annonsen om allmänningens anbudsjakt i Haparandabladet och håret reste sig på mig. Det var ett ogenomtänkt beslut av allmänningsstämman, säger Tore Hjort, Haparanda, vice ordförande i Svenska Jägareförbundet Norrbotten.

– Det kommer jägare utifrån och skjuter djur. Det blir ingen kontinuitet i viltvård och skötsel av viltstammar. Jaktlagen sköter ofta viltvården på den mark som de arrenderar, säger Tore Hjort.

– De etablerade lokala jägarna har lärt sig hur man jagar på sina marker och de har investerat i jakttorn och andra saker och nu kommer folk – penning­starka intressen – som är helt okända och tar över.

På lokal bekostnad

– Det var ogenomtänkt av delägarna att försöka få högsta möjliga avkastning från markerna på detta sätt. Det sker på lokalbefolkningens bekostnad.

– Jag tror inte heller att jägarna som kommer utifrån kommer att lämna efter sig så stora pengar förutom att de möjligen handlar mat och kanske sover över någon enstaka natt på ett hotell, säger Tore Hjort.

Har ansvaret

Så här kommenterar allmänningsförvaltaren Sven Kangas Tore Hjorts kritik:

– För det första är det allmänningen som har viltvårdsansvaret på sina marker och vi kommer att se till att viltvården bedrivs på bästa sätt som tidigare. För det andra är det allmänningen som bygger jakttorn, stugor och annan infrastruktur för jakten. För det tredje behöver Pajala kommun och dess befolkning få alla de intäkter man kan få när gruvan inte är igång. Vi vill öka turismen och få fler besökare som upplever trevliga saker i Pajala. Det kan ge följdverkningar på andra sätt, säger Kangas.

 

LÄS OCKSÅ: Pajala allmänning bjuder ut 44.000 hektar älgjakt.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
5 kommentarer om “Jägareförbundet kritiskt till anbud på jakt
 1. rex skriver:

  Marknaden styr och det är bra för då får man rörlighet o möjlighet för fler att få jaga.

 2. Osenka skriver:

  Tore Hjort: Du har alldeles rätt i vad du säger. Sohlberg och kompani har det ju bra förspänt, vad gäller mark. Detta anbutsförfarande kommer att ge lite pengar till ägarna, en försvinnande älgstam, ett minskat intresse av ungdomsjägare, mesta vinsterna av jakten hamnar i ett annat EU land. Har själv jagat på Sveaskogs mark,där man blev påmind om hur viktigt det var med viltvård. När när det gick på anbud slutade det att fungera, nu har det gått 3 år – inte en saltsten. Tilldelningen ökade från 5*5 till 10*10 när guide firman kom. No limites.

 3. 40taggaren skriver:

  Viltvård och skötsel av viltstammar pratar vice ordföranden om. Dålig representant för jägareförbundet som pratar utan att tänka. Vilken skillnad gör det för viltvården och viltstammarna om jägaren är från Bromölla till skillnad från Pajala!? Det är älg som skjuts enligt tilldelning! Vad innebär den sk viltvården, är det något magiskt eller?

 4. Skroteråkarn skriver:

  40taggaren, du är en bra representant får ologiskt tänkande och okunnighet om viltvård.
  Svårt att sköta viltvård i Pajala från Bromölla kanske,,,
  Det som nu händer är att vanligt folk tappar möjlighet till jakt på allmänningen.
  Men dom får väl bli bärare likt afrikanska guiderna, och servera kaffe åt herrskapsjägarna,,,

 5. Cementiblandari skriver:

  Viltvård, haha. Vad tror ni för viltvård dom som haft lotteriblocken ägnat sig åt? Jo, ge blyförgiftning åt så många älgar som möjligt. Inte fasiken har man nöjt sig med dom två som varit på tilldelningen, man har jagat hela hösten långt in på vintern. Nä, bra jobbat Allmänningen!