Asplöven höll på att tappa givna poäng

HAPARANDA: AHC besegrar rättvist Troja med 4-2 (3-0, 0-1, 1-1) i den allsvenska hockeyn under fredagskvällen, men håller på att tappa matchen i den sista perioden.

Troja var en antik stad i det som idag utgör nordvästra Turkiet. C:a 1.200-1.300 år före Kristus krigade man där. Fajten fortsätter i kväll.

Joel Lassinantti får fortsatt förtroende i hemmakassen.

FÖRSTA PERIODEN: Allvarsam lek på nyspolad is – mare nostrum, vårt hav.

Börjar på bästa sätt. Efter bara en halvminut biter sig hemmalaget fast i offensiv zon och efter 44 sekunder stöter Emil Lundberg in 1-0 från nära håll, frammatad av Jonas Berglund och Anders Grönlund.

AHC fortsätter framåt och efter 2.23 glider målfarlige backen Marcus Fagerudd in i en lucka och hänger 2-0. Asisstpoäng till Eetu Qvist och Emil Bejmo.

Gästerna tar time-out.

Hemmalaget parkerar i offensiv zon – Troja förefaller paralyserade efter fem minuter. Kring sju blankt får Lassinantti arbeta intensivt för första gången och bjuder på en snygg serie parader efter isen. Men han drar också på sig en tvåa och AHC får spela box.

Första straffminuten historia. Ett stressat Troja skapar noll och intet och full styrka för Asplöven, som agerar med självförtroende och vågar spela med små marginaler mitt i perioden.

Troja jämnar ut spelet kring första power-break efter 13.31, men får mest hålla till i hörnen. Gästerna farligt framme efter femton. Och i snabb spelvändning minuten efter, men Lassinantti är tät.

Asplövens fjärdelina briljerar med drygt tre minuter kvar av perioden. Pucken går som på en tvättlina från Lars Bryggman till Martin Hellgren som hittar giftige Fagerudd som stöter in 3-0.

8-10 i skott. Lite märklig match så långt.

ANDRA PERIODEN: Hur reagerar hemmalaget?

Redan efter 55 sekunder drar gästerna på sig en tvåa. 1.33: AHC har en puck inne, men målet döms bort för ruff på målmannen. Hallen i högljudd revolt och inget godis under resterande utvisningstid.

Asplöven millimeter från 4-0 efter fyra minuter. Istället en utvisning efter 4.26 och ny box. Rejäla tag från hemmalaget och Troja har åter svårt att skapa. AHC manövrerar enkelt ut sin motståndare och är åter fulltaliga.

Troja försöker dra ned tempot mot mitten av perioden och det gör man nog klokt. 9.36: gästerna tar en dum offensiv tvåa. AHC spelar fyndigt och platsskiftar skickligt, men pricken över i saknas.

Matchen inne i något av en transportfas vid andra power-break. Hafsigt värre för några minuter, men hemmalaget får en femfyra efter 17.24. Men istället för 4-0 sjabblar man vid blå och släpper två gubbar soprena med Lassinantti och 3-1 med matchuret på 18.16.

Det är tredje matchen i rad man släpper in mål i numerärt överläge och det känns inte bra. Smått otroligt att Troja vinner perioden: hemmalaget har 11-5 i skott och producerar målchanser på löpande band.

TREDJE PERIODEN: Får Troja in en snar puck, blir det match av detta.

Hemmalaget lite längre ned i banan inledningsvis. 3-2 från nära håll efter 1.59 är resultatet av såsigt försvarsspel från hemmalaget och matchen är nu helt öppen. Troja har fått en moralisk boost helt gratis.

Hemmalaget uppträder virrigt i egen zon och en utvisning efter 4.20 är en logisk följd av detta. Klockan står stilla en halvminut utan att domarna märker det. AHC inne i en fas då det mesta går emot laget. Men klockan korrigeras.

Och Asplöven snubblar ur den knipan. Åtta minuter och AHC sorterar bättre på banan. Hemmalaget har en bra spelvändning strax efter nio, men är för trötta för att fullfölja.

AHC verkar ha kontroll vid sista power-break och drygt sex minuter kvar, men Troja har ingalunda gett upp. Olidligt spännande nu.

15.26: en liten andningspaus med ett numerärt överläge för Asplöven. Onödig off-side efter 16.30. AHC har öppet mål efter en grov miss av målvakten men missar med två minuter kvar.

Troja plockar målisen med knappa minuten kvar. Backparet Dahlroth/Lundqvist hjälper centern Jonas Berglund ur ett hörn och han kan lugnt lägga 4-2 i den tomma kassen.

– Våra sex första minuter var fantastiska, säger Asplövens tränare Per Kenttä. Sedan krånglade vi till saker och i den tredje perioden är det Joel Lassinantti som ger oss chansen att vinna.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
6 kommentarer om “Asplöven höll på att tappa givna poäng
 1. Geronimo2 skriver:

  Underbar början, 2-0 redan, fortsätt så så går mitt tips på Svenska spel in igen, mera kulor ikväll till både mig och Asplöven, apropå dagens första glädjenyhet om Svenska spels – eller rättare sagt fansens och spelarnas- avsevärda penninggåva till Asplöven! Heja Asplöven, eller för att travestera Liverpools ordspråk ”You will never walk alone” ( typ; sinä ei koskaan kävelee yksin)

 2. Geronimo2 skriver:

  Matchenoddset sprack, men vad gör väl det ikväll, fem poäng ner till Playoff, ös på, på måndag dags igen! Stora starka Asplöven!

 3. Anders Bäckström skriver:

  Det var mycket starkt att bärga 3 poäng. Det kändes obegehagligt då 4-0 målet dömdes bort. Asplöven dominerade trots allt 2 av 3 perioder, så rätt lag vann. Laget har en mycket stark moral:)

 4. måns skriver:

  Stenman äger. Behövs ej radio eller tv.

 5. Slin hop skriver:

  Väldigt bra att Asplöven vann matchen det var rätt lag för asplöven spelade bättre hoppas laget fortsätter utvecklas det är roligt titta på matchen hoppas laget vinner jätte många matcher klapp! klapp!

 6. Stig skriver:

  Nu måste vi gå hela vägen upp till elitserien annars blir jag missnöjd