Jämthund knivskars i nacken

SVANSTEIN: – Veterinären har konstaterat att skadan gjorts med kniv. Det har resulterat i ett djupt sår i nacken, som har fått sys, säger hundens ägare, Sune Wasikkaoja i Svanstein.

Händelsen inträffade förra tisdagskvällen. Eftersom hunden vistas i en hundgård med möjligheter att gå in uthuset, en före detta ladugård, var det först på onsdag morgon som ägaren upptäckte det tråkiga som hänt jämthunden Lotta.
– Det är ofattbart hur någon kan göra en oskyldig hund så illa, säger ägaren.
Blodig och saknade ork
Sune Wasikkaoja bor nere vid älven i norra delen av byn. Han berättar att hunden aldrig skäller när någon bekant kommer, däremot skäller hon när folk som hon inte känner passerar uppe på vägen, som går ett stycke förbi hans gård.
– Jag hörde inte ett ljud från hunden på tisdag kväll utan gjorde den tragiska upptäckten när jag gick ut med mat på onsdag. Allt såg så konstigt ut när jag kom till Lotta. Hon var alldeles blodig och hon saknade ork att stå upp. Jag bar därför in henne i huset, berättar Sune.
Knivskada konstaterades
Veterinären i finska Pello, Pekka Salminen, hade stängt då det var helg, varför Sune fick vänta till påföljande dag.
– När jag fick komma dit med hunden, rengjorde veterinären såret, sydde igen och röntgade. Han konstaterade att skadan hade gjorts med kniv. Såret gick ända till benet i nacken, berättar Sune och fortsätter:
– Lotta har fortfarande svårt med balansen, men Salminen tyckte att vi skulle avvakta till måndag med beslut om hunden måste avlivas.
Har vissa misstankar
När Haparandabladet kontaktar Sune på måndag, det vill säga i går, säger han att Lotta repat sig och förmodligen kommer att klara sig.
– Hon blir tack och lov bättre för varje dag. Men tanken på hur någon kan göra så illa mot ett oskyldigt, snällt djur är jobbig, medger Sune.
Han säger sig ha misstankar om vem som utfört den tråkiga handlingen och hänvisar till poliserna Hans Rantapää och Andreas Hedlund, som båda bor i byn.
Dessa var lediga vid tillfället, men kollade med vakthavande om det var okej att de åkte ut för att undvika att patrull skulle behöva skickas ut på en helgafton.
Skadegörelse eller djurplågeri
Så här lyder polisassistent Andreas Hedlunds kommentar om det inträffade:
– Det är inte friskt att göra så här. Vi har tagit prov från bil- och fotspår, men de brukar vara svåra att fastställa. Förundersökningsledaren får ta ställning till om vi ska gå vidare.
Hedlund tror att det inträffade kan räknas som skadegörelse alternativt djurplågeri. Skadegörelse är ett bötesbrott, medan det för djurplågeri döms ut strängare straff.
Bilder finns på den skadade hunden men förundersökningsledare Lotta Daniels vill behålla dem för utredningen.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “Jämthund knivskars i nacken
 1. Mumin skriver:

  Fy fan så elakt gjort hoppas förövaren åker fast och får ett långt fängelsestraff!!!! Han ska åka dit för stackars hundens skull och skaka galler några år såna ska inte vara lösa i byn

  själv en hundägare

 2. Mumin skriver:

  Hur i helvetet kan man vara så rå och brutal! gå på en stackars hund det måste ju vara en sjuk jävel han borde ju spårras in på mentalsjukhus och få gå samma öde till mötes som stackars hunden

 3. marre skriver:

  Hoppas verkligen att hunden repar sig. men hur kan någon vara så brutal det är ju hemskt att såna människor får gå lösa, de borde spärras in . hoppas att polisen hittar gärningsmannen med hjälp av däck och fotspåren….

 4. roope skriver:

  Har hört att vissa iakttagelser har gjorts under tisdagskvällen på en bil som kört ner till hunden och att polisen har säkrat vissa spår så ska det väl inte vara svårt att spåra förövaren och sätta dit han