”Julen ska vara 
barnens högtid”

”Julen är barnens högtid. Så säg nej till alkohol”. Det var budskapet som drogterapeuten Allis Esperi och polisen Anders Ekersund framförde på Systembolaget inför julhelgen. Foto: Eva Spiik

”Julen är barnens högtid. Så säg nej till alkohol”. Det var budskapet som drogterapeuten Allis Esperi och polisen Anders Ekersund framförde på Systembolaget inför julhelgen. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Haparanda stads individ- och familjomsorg utmanar alla mammor, pappor och hela tjocka släkten att ta ställning för en vit jul och säga nej till alkohol.

– Julen ska vara ­barnens högtid, säger drogterapeuten Allis Esperi.

Under torsdagen var Allis Esperi, från öppenvården Viljan, tillsammans med polisen Anders Ekersund, och Mirva Aikioniemi, från Compassen, på System­bolaget för att bjuda på alkoholfri glögg, pepparkakor och information.

Budskapet var kort och gott, att julen är barnens högtid och då bör man låta bli alkohol.

– Många barn har en klump i magen inför julen på grund av att någon förälder dricker för mycket. Vi vill inte att barn ska ha ont i magen, säger Allis Esperi och uppger att kring 385.000 barn/unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande.

Givande aktivitet
Detta är andra året i rad som kommunen i samverkan med polisen och Systembolaget gör en sådan här förebyggande insats inför julen. Och enligt Anders Ekersund är det en givande aktivitet.

– Vi sår nog ett frö, och det kanske väcker en tanke hos många, säger han och tillägger:

– Om föräldrar dricker alkohol hur smittas det på barnen? Blir det en normalitet? Och börjar man dricka tidigt, vad kommer sen? Narkotika? säger han som en öppen fråga.

Han uppger vidare att den som dricker tidigt kan få alkoholproblem längre fram, ”risken ökar med hela 50 procent”.

Tydliga gränser
Inför jul- och nyårshelgerna går kommunen även ut med annonser, där de påminner om att forskning visar att en restriktiv hållning och tydliga gränser från föräldrar/vuxna kan skjuta upp alkoholdebuten och bidra till mindre alkohol­problem i fram­tiden. ”…var en förebild för våra ungdomar!”

Publicerad i Svenska
2 kommentarer om “”Julen ska vara 
barnens högtid”
  1. God jul skriver:

    Tänk att terapeut och polis måste påminna vuxna människor om att dricka mindre under julen. Det är hemskt. Att en del vuxna inte kan ta ansvar utan är så själviska och förstör denna fina högtid för sina barn, medvetet. Av ren illvilja. Usch för alkohol! Kan man inte ta ansvar skälv kanske man ska övergå till dockor istället dör barn.

  2. Fläsh skriver:

    Skälv?