Kalix blir nav för akut sjukvård

ÖSTRA NORRBOTTEN: Kalix sjukhus ska bli ett nav för distansvård i östra länet.

Enligt regionrådet Anders Öberg (S) är planen att sjukhuset ska med digital hjälp inte bara kunna träffa patienter på hälsocentraler i Haparanda, Övertorneå och Överkalix. Utan även bistå ambulanspersonal med hjälp.

– Nu ska även ambulanser få möjlighet att koppla upp sig emot akuten för att kunna göra bedömningar på plats i hemmen, så patienter inte alltid behöver åka in till sjukhuset, säger Öberg till Haparandabladet och uppger att detta handlar om ett försök.

Dessutom ska sjukvården i regionen stärkas genom ökad samverkan mellan kommunerna och sjukhuset vad gäller ”olika verksamheter och aktiviteter, planeringar och processer”.

– Det kan handla om strokepatienters habilitering, och hur sjukhuset och hemtjänsten kan samverka runt de här grupperna, säger han som exempel och tillägger att det också kan handla om ett ökat samarbete kring äldres hälsa.

Öberg uppger vidare att i nuläget kommer regionen inte att satsa på en ny magnetkamera, MR-kamera, till Kalix sjukhus – vilket sjukhuspersonal, patienter och vissa politiker har krävt då 2.300 norrbottningar står i kö för en MR-undersökning.

– Idag får 86 procent av alla som får en remiss till en MR-undersökning behandling inom 60 dagar, säger han och uppger att de 14 procent som inte får behandling inom två månader rangordnas utifrån vilka som har störst behov.

Och detta anses räcka.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Kalix blir nav för akut sjukvård
  1. Affe skriver:

    Helt riktigt.
    Bättre att satsa resurser och pengar på ett sjukhus i Kalix och få en fungerande vård än att dutta med resurserna på 4 halvsatsande hälsocentraler.
    Med det fria vårdvalet så kan man själv välja vilken vård-/hälsocentral eller vilket sjukhus man vill tillhöra och då hamnar även vårdpengen hos dom.
    Har själv bytt bort Haparanda hälsocentral till förmån för Kalix p.g.a bemötande och alltid läkarbrist i Haparanda.