Kalix kommun får känga från förening

KALIX: Svenska Tornedalingars riksförbunds lokalavdelning i Kalix, Meän Kulttuurikehto/Vår kulturvagga har skickat en skrivelse till Kalix kommun som uppmanar till att Kalix ska börja ta sitt ansvar som förvaltningskommun för finska och meänkieli. 

Mellan 2013 till och med 2017 ska Kalix kommun ha fått stadsbidrag som uppgår till totalt 5,8 miljoner kronor som ska användas till kostnader som uppkommer i samband med verksamheter som har samband med att kommunen är förvaltningskommun.

Enligt skrivelsen från Meän Kulttuurikehto/Vår kulturvagga har hälften av pengarna genom åren gått till kommunala löner.

”Att använda hälften av bidraget till detta är att använda dessa pengar på ett felaktigt sätt. Detta stadsbidrag är ämnat att täcka merkostnader, men här går pengarna till sådant som kommunen är skyldiga att göra oavsett, vilket innebär att detta inte är merkostnader utan reguljär verksamhet”.

Föreningen ska upprepade gånger ha protesterat mot att stadsbidraget används felaktigt. Föreningen föreslår att Kalix kommun ska anta och följa minoritetspolitiska mål och riktlinjer.

Bland annat föreslår föreningen även att en språkkunnig pedagog ska tillsättas och regelbundet besöka de förskolor där det finns elever som har önskat modersmålsstöd, istället för som idag då kommunen hänvisar till specifika förskolor där det finns verksamhet för språket.

 

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , ,