Kalix sjukhus prisas igen

KALIX: Kalix sjukhus är bland de fyra bästa i landet när det gäller svensk strokevård.

Det visar en utmärkelse som sjukhuset har fått på Riksstrokemötet i Stockholm.

– Vi håller på att placera oss permanent i toppligan av strokenheter i landet, säger neurologen Ivo Savinc, på region Norrbottens hemsida.

Vid en stroke är två saker viktiga: hur lång tid det tar innan patienten får vård samt att rätt kompetens finns hos sjukvårdspersonalen som tar emot hen. På Kalix sjukhus uppges ett högfungerande team finnas som tar emot strokepatienter från östra Norrbotten

Eftersom tiden är viktig måste hela vårdkedjan fungera. Det vill säga redan vid ambulansen.

Enligt Ivo Savinc att det är en fördel att jobba på ett litet sjukhus då de snabbt kan göra en komplett utredning av en strokepatient.

– Jag behöver inte skriva remisser utan allt kan ske inom samma klinik, säker han.

I förhållande till befolkningsunderlaget uppges östra Norrbotten ha flest antal patienter med stroke och tia i hela landet.

Förra året utsågs Kalix sjukhus  som femte bästa mindre sjukhus i Sverige. Det är tidningen Dagens Medicin som utifrån kvalitet listar landets sjukhus i tre klasser. I detta fall jämförs olika områden: cancer, diabetes, ekonomi, hjärta, hygien, patientenkäter, stroke, tillgänglighet, trycksår och överbeläggningar. Samtliga områden är i sin tur uppdelade i flera olika delområden.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “Kalix sjukhus prisas igen
  1. Mad Max skriver:

    Grattis Kalix sjukhus. Ni är ett gott föredöme för resten av Norrbottens sjukhus.