Kalixbönder får guldmedalj

LILLA LAPPTRÄSK: Den 17 mars bär det av till Stockholm för paret Mona och Peterus Isaksson i Lilla Lappträsk. Då får de ta emot LRF Mjölks guldmedalj för högsta mjölkvalitet under 23 år ur kung Carl XVI Gustafs hand.

Mona och Petrus Isaksson har 34 kor och är den tredje generationen Isaksson som driver gården i Lilla Lappträsk norr om Kalix. Det är ett bra och givande liv att vara mjölkbonde, säger Mona Isaksson.

– Det är jätteroligt, förstås. För varje delmål vi nått har vi kommit närmare medaljen. Nu är vi där. Tiden vi tillbringar med våra kor gör stor skillnad för mjölkens kvalitet.

Utöver att producera mjölk bidrar varje mjölkbonde till ytterligare fem jobb, vilket har betydelse inte minst i glesbygden. Och det finns fler mervärden.

– Utan mjölkbönder ingen svensk mjölk. Landskapet skulle växa igen. Den svenska mjölken är också en trygg produkt som är noga kontrollerad. Här finns inga rester av antibiotika. Vi ger våra kor bra foder och använder väldigt få kemikalier i produktionen. Marken vi driver våra verksamheter på är giftfri. Sådant är lätt att glömma bort när man står i mjölkdisken och väljer efter prislappen.

I Norrbotten belönas också Irene Oja Johansson och Ulf Johansson, Älvsbyn, samt Daniel och Ingela Markström, Älvsbyn, med Guldmedaljen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Kalixbönder får guldmedalj
  1. staffan skriver:

    Det finns kvar några kämpar i östra Norrbotten ett stort grattis till priset!
    Det borde finnas fler ”allt för öppna landskap”

  2. tireb48 skriver:

    STORT GRATTIS till dessa bönder.