Källkritik flyttar in i klassrummen

TORNEDALEN: Nu ska källkritik bli lättare att läras ut i grund- och gymnasieskolor.

Viralgranskaren, en del av Metro, har tillsammans med projektet Nätsmarta tagit fram en lärarhandledning som innehåller lektioner och filmer om källkritik.

– Vi ville bidra med något konkret för den lärare som hela tiden hör att det är så viktigt att eleverna får lära sig källkritik i skolan, men som kanske inte riktigt vet i vilken ände man ska börja, säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson i ett pressmeddelande.

Första delen riktar sig till barn mellan sex och elva år, andra delen riktar sig till ungdomar mellan 12 och 18 år.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
8 kommentarer om “Källkritik flyttar in i klassrummen
 1. Viktigt skriver:

  Bra, människor tenderar att välja ett nyhetsflöde som matchar dennes egna värderingar, finns t.o.m studier på att personer med väldigt goda matematiska kunskaper räknar fel när de ställs inför statistik som styrker deras egna teser, gäller statistiken något generellt som inte har politiskt eller annat värde räknar samma personer rätt… tänkvärt…

 2. från holmen skriver:

  dom skall böjas i tid som påverkade skall bli…

 3. Futurum Casus skriver:

  Källkritik är bra för alla men jag skulle tro att syftet med detta är att styra eleverna till att inte titta på ”fel” källor. Det tycker jag är farlig väg att gå då det fria ordet successivt stryps. Ett exempel på det är böcker som inte köps in pga. att ämnet anses för känsligt för läsaren.

 4. Verkkosurfaren skriver:

  Från Holmen, du kanske inte utan anledning har en mycket bra poäng. Jag läste en gång för länge sen fictionboken ”1984”, som handlar om ett DDR- eller kommunistliknande totalitärt samhälle, med total kontroll, och roades då av uttryck som ”Tankepolis” med mera, men nu börjar man undra, är vi på rätt väg? Vilka källor ska man uppmuntras att tro på? När ska man vara extra kritisk? Vad är fakta och vad är alternativa fakta, beror det på vem som sitter i regeringen etc?

 5. edelweiss skriver:

  Jag brukar själv kollationera Avpixlat dagligen, jag till och med stödjer dem med 50 kronor i månaden. Ännu har jag inte kommit på dem med att ljuga men de har en solklar agenda. De vill påvisa att den muslimska invandringen är oss till bedrövelse. De har en nyhetsdel och en del för åsikter, dessa läser jag inte utom en som skriver kritiskt om Trump.I övrigt märker man deras faiblesse för just Trump.

 6. Knapsu skriver:

  edelweiss: Varför pixlar Avpixlat ansikten på medlemmar i Soldiers of Odin eller andra högerextremister medan de är så noga med att visa opixlade bilder samt redovisa identitet på människor av utländsk härkomst?
  ”Avpixlat – om sanningen ska fram” Jo kyss mig där bak!

 7. edelweiss skriver:

  Du knapsen måste följa med bättre på Avpixlat. Det som de inte vill visa det visar de inte och behöver då inte syssla med pixling Jag har aldrig påstått att Avpixlat står för den absoluta sanningen.De presenterar sin uppfattning om sanningen. Om du har vetskap om tes, antites och syntes så kanske du begriper att vi behöver publikationer av den typen. För övrigt har jag inte lagt någon värdering om Avpixlat i övrigt.

 8. Peter skriver:

  Hoppas de lär barnen att undvika Aftonbladet, Expressen, SR och SVT. Värre kommunistpropaganda är svår att hitta. Vänstermänniskor presenteras dagligen som oberoende experter i div olika ämnen.