Asplöven steget efter Kiruna

Två täta burväktare i en mållös förstaperiod. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Ett stressat AHC föll mot Kiruna med 2-5 (0-0, 1-2, 1-3) i hockeyettans fortsättningsserie under fredagskvällen.

Gruvlig revansch för gränsriddarna mot grabbarna från Giron? Järnhård kamp redan i

FÖRSTA PERIODEN: Akt ett, scen ett: nedsläpp!

Lite rörig förstaminut, med stopp hos Kirunas keeper efter 55 sekunder. Ett par halvchanser för AHC följer. 2.44: fin parad av Kirunas målman.

Asplöven spelar, klokt nog, enkelt i egen zon, med större säkerhetsmarginal än tidigare under säsongen. Jämnt under de fem första spelminuterna.

5.16: två back för bortalaget. Hafsig första minut i pp, bättre i den andra. 7.45: Kiruna farligt framme, men Griborn är vaken. Sannerligen: samme man fixar friläge knappa minuten senare.

Bra tempo i matchen mitt i perioden. Lagen byter chanser i minuterna tio och elva. Dubbelmöjlighet för AHC efter 11.30. Litet övertag för hemmanationen, men gästerna vänder snabbt.

13.39: de svarta decimerade med en gubbe. En aktiv box smular sönder den första straffminuten. Osar katt efter 15.30, men svartlöven rensar.

Många tappade puckar och oprecisa passningar för ett par minuter.

18.08: stopp i spelet hos Griborn. Aktiva slutminuter, men den första tredjedelen slutar mållös. Med 7-10 i skott.

Säg hej till Hattunen, som reducerar i slutet av andra med ett snyggt och superviktigt mål. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Den typ av match, detta, där det första målet kommer att väga tungt.

Öde: gästerna träffar målramen och i kalabaliken efter klangen går pucken ut till en Kirunagubbe som smäller in 0-1 från mitt i slottet efter 51 sekunder.

Ett lite skärrat hemmalag darrar för några minuter. 4.01: AHC i femfyra, som brassar på bra men inte träffar målet med de många skotten. Dubbeltvåa efter gurgel vid Kirunas bås vid 7.36.

Avslut från AHC efter 8.58 – i ett skede där speltiden rinner undan snabbt, med få avblåsningar. Händer dock inte så mycket vid de bägge målen under fyra mot fyra.

Tyvärr misslyckas hemmalaget med en rensning och Kiruna kan raka in 0-2 från nära håll efter 10.23. Av stor psykologisk vikt, om man säger.

Trean nära vid tretton blankt. AHC lamt på kasse efter 14.22. Vild snurr omkring hemmamålet halvminuten senare.

Nordsyd-hockey för hela slanten med fyra kvar av mellanakten. Har man sett på fanken: AHC snor pucken i egen zon och målkungen Jarkko Hattunen avslutar ett flygande anfall med att runda målman till 1-2 efter 18.20, med passpoäng till kedjekamraterna Iossafov och Huovinen.

De svarta är på g, men drar på sig en onödig tvåa efter 19.45. Sex gubbar på banan. Men 7-11 i skott och hoppet lever inför sista.

Antti Ylönen pangar in 2-3 via ribban i tredje, men närmare än så kommer inte AHC. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Hemmakrigarna får börja med att städa undan återstående strafftid, 1.45 i en ond rest från andra.

Det klarar man med en rörlig box och uppoffrande spel framför Griborn. 2.50: jätteläge gånger två för Asplöven. Brr.

Men gästerna är inte ofarliga och kommer ofta med speed genom mittzonen. Och just det ger utdelning efter 5.31 i en snabb åkning och ett snyggt svepande skott till 1-3. Uppförsbacke för svart.

AHC starka i minuterna sju och åtta. Hemmalaget pressar på och Kiruna kontrar, med tokräddning av hemmakeepern efter 9.40. Men det dröjer till 12.10 innan belöningen kommer. Backen Antti Ylönen krutar in 2-3 via ribban, frammatad av Joonas Huovinen och William Carlén.

12.45: gurgel vid hemmakassen. Nervigt nu, med drygt sex effektiva kvar. Misstag ödesdigra, inne i periodens sista fjärdedel. Ett aktivt hemmalag trycker på med fyra kvar.

17.51: viktig parad av hemmakeepern efter vändning. Time-out tagen av Kiruna efter avblåsning. Ska de svarta lyckas sno en pinne?

Asplöven kör utan keeper efter 18.51. Håller i typ 25 sekunder. 2-4 i tom kasse efter 19.14. AHC envisas med att fortsätta utan målman och 2-5 ramlar in efter 19.57.

7-11 i skott i tredje. Sett över hela matchen, vinner Kiruna rättvist.

Ridå.

Asplövens hårt stridande målvakt Gustav Griborn analyserar klarsynt.

– En jämn match som kunde gått i vilken riktning som helst. Men Kiruna var lite hetare och sett över 60 minuter vinner de rättvist, framlägger han.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Asplöven steget efter Kiruna
 1. Sant skriver:

  En parodi på hur hockey ska spelas

 2. ej lärare skriver:

  är själv stressad så här på fredag eftermiddag- tippa 2-4 till ek stabil förening…

 3. ej lärare skriver:

  nasuabo..vi satt tillsammans nästan…men vill ha lite utrymme mellam du höger/brun och jag demokrat och s…

 4. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Ett tips till sign ej lärare och kompisen Matarengi: sätt alkolås på tangentbordet.

 5. Nasuabo skriver:

  Ej lärare, nya tag imorgon! Även om vi som vanligt inte hejar på samma lag hoppas jag se dig igen på läktaren, köp biljett och stötta klubben! Om du träffar signaturerna Icander och Matarengi kan du gärna ta med dem också! Vinsten och nystarten på Återtåget firar vi i baren, för Asplöven har väl kvar alkoholtillståndet ännu?