Asplöven på väg mot allsvenskt kvalfiasko

Ronan Quemener och Asplöven på knä i det allsvenska kvalet. Foto: Lasse Stenman

LJUNGBY: Med fyra mål på fyra minuter i första går Troja fram till 6-2 (4-2, 0-0, 2-0) mot ett AHC i spillror under fredagskvällen. 

Väntan är värst. Äntligen

FÖRSTA PERIODEN: Sekonderna har lämnat.

Gästerna får en kanonstart, med mål av Lasse Bryggman efter 22 sekunder i lagets första anfall. Hemmalaget klantar sig bakom eget mål och skytten får trä in pucken köksvägen, utan assistpoäng.

Troja försöker samla sig efter kallduschen. Ganska jämnt fem minuter in i perioden, i en match som känns förvånansvärt öppen med tanke på hur mycket som står på spel. Hemmalaget farligt framme i minut sju, men Quemener ger inte skytten något nät att sikta på.

Gästerna går skickligt mellan offensiv och defensiv och efter 8.14 får backen Pontus Sjölin sätta 0-2 med en fladdrande puck. Passpoäng till centern Jonas Berglund. Som Asplövenvän är det inte roligt att rapportera om reducering till 1-2 efter 9.42, men inte helt orättvist sett till förhållandena på banan.

Typiskt AHC: kvitteringen sitter en dryg minut senare, 2-2 efter 10.56. Första power-break efter 12.34 känns som en gåva till bortalaget, som efter kvitteringen haft vinden emot sig. Och 3-2 faller redan efter 13.11. Gästerna tar ut Quemener och kastar in Samuel Ward i något som liknar katastrofläge.

13.50: tvåa för AHC. Samuel Ward får en usel start: 4-2 sitter efter 14.43 i ett förlamat bortaförsvar.

Snacka om momentum för Troja med fyra minuter kvar av perioden. 16.37: femfyra för Asplöven, som direkt skapar tryck. Utan resultat och en dubbeltvåa efter 18.01. Men man fortsätter i resultatlöst fem mot fyra.

Gästerna kan sånär utnyttja slarv i Trojas försvar under slutminuten av en period som trotsar all logik. 16-8 i skott till slut och fem nya missärminuter för AHC.

ANDRA PERIODEN: F-n vet vart matchen tar vägen.

Gästerna går till ett första anfall. Asplöven har sex gubbar på banan i minut två, men klarar sig från utvisning. AHC bränner friläge i minut fyra. Men bortalaget är aktivt just nu.

Men stormen har bedarrat och matchen är jämn igen, sju minuter in på mellanakten. I allt usel matchkvalitet, men gästerna vill framåt mitt i perioden. Troja ser ut att ha tappat sitt eget spel, men möter en nästan lika trubbig motståndare.

Så får Samuel Ward i bortakassen jobba i minut tolv. Ingen riktig karaktär på matchen vid andra power-break efter 14.22.

Nu inne i den sista, känsliga fjärdedelen av perioden. Hemmamålvakten gör en jätteräddning omkring femton blankt. Asplöven provocerar lite, vill hitta lite sisu. Man skapar några lägen, men har så förfärligt svårt att kapitalisera på sitt övertag.

Hemmalaget slår ifrån sig med tre minuter till pausen. 18.38: Troja har samlat ihop till en tvåa, men spelar bra box och kan gå till vila i tvåmålsledning.

7-10 i skott under perioden.

TREDJE PERIODEN: Skulle vara klädsamt med lite desperation från gästerna. Dryga halvminuten återstår i femfyra.

Ett metodiskt Troja slingrar sig ur greppet. AHC nära, igen, i minut två. Gästerna pressar på. Mitt i anstormningen sticker Troja upp och kontrar in 5-2 efter 4.26. Asplöven ser ut som ett slaget lag.

Gästerna träffar stolpen minuten senare. 6.41: Troja tar tvåa och AHC time-out. En eloge till gästerna, som pressar på i den första straffminuten. Men hemmakrigarna spelar uppoffrande och reder åter ut situationen.

Mäktar Asplöven mirakel med tio minuter kvar? Inte mycket hopp vid sista power-break efter 10.44. Gästerna försöker i vilket fall, men hemmalaget ser stabilare ut nu än i andra perioden. 13.39: tvåa för AHC, nästan allt hopp ute för i afton.

Kräftgång och 6-2 efter 15.07, mollackorden växer till en ödesymfoni. Hemmalaget njuter lyxen av en time-out efter 16.01.

I slutminuten ställer sig hela hallen upp och applåderar sitt Troja mot slutsignal. 10-8 i skott under tredje – bara av akademiskt intresse.

– Vi får en kanonstart, men sedan ger vi bort ett antal mål. Försvarsspelet och målvaktsarbetet är alldeles för svagt, säger tränaren Per Kenttä.

När laget sedan är på väg in i matchen i andra är ineffektiviteten hindret. Trojas 5-2 i tredje drar ned gardinen. Det bästa med kvällen är att de övriga resultaten går Asplövens väg.

– Men som vi spelar nu, kan vi inte fokusera på tabellen. Vi måste rannsaka oss och börja med att vinna en match, avslutar coach Kenttä.

Individuell spelarkritik känns menlös en kväll som denna.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
24 kommentarer om “Asplöven på väg mot allsvenskt kvalfiasko
 1. från holmen skriver:

  Bara vinst som räknas…vi kan inte räkna med att VIK förlorar sin elitlicens…

 2. från holmen skriver:

  Bara vinst som räknas…om hoppet skall hållas vid liv och garantera avancemang/ sökrandet av plats i HA ….vi kan inte räkna med att VIK förlorar sin elitlicens…

 3. tornedaling skriver:

  vad är detta för nått. hoppas spelarna har nån ”klubbkänsla” och rycker upp sig!!!

 4. Nasuabo skriver:

  Tja…Raubtiertemat funkar väl hittills ”sådär hyfsat” som positiv besvärjelse i kvalet…tyvärr tillfällig soppatorsk i Panzarmarschen,men jag kan ju inte gärna börja citera Spöket Laban heller? Sex matcher och 60% procent kvar av serien, jag fortsätter förlita mig på Raubtier, det är inte ännu dags för att lyssna på låten ”Förgätmigej”, jag provar med romantiska balladen ”Änglar” i stället, tre poäng mot ”Kringlorna” på måndag, mot Ica Arena!!

 5. Ajaj skriver:

  Gör ngt för tusan, bort med Lahti, bänka dom ointresserade spelarna!!!

 6. Umelöven skriver:

  Morsning och godbye! Så var vi av med er fejklövare!

 7. Niklas skriver:

  Tycker att man kan spela resten av matcherna med juniorerna eftersom att spelarna verkar inte vara intresserade av att hjälpa asplöven kvar. Så är det när man är klar för andra lag!

 8. BECKS/Anders B skriver:

  Det är Lungt! Finns ingen anledning till panik! 1+1+1+1+1+1 ger 18 poäng! Jag är fortfarande Bergfast övertygad om att Asplöven fixar Allsvensk plats!

  Det startar Nu med seger över Södertälje på söndag!

 9. Dragos skriver:

  Läste på Luleå hockeys supporterforum att någon Lulesupporter tyckte det vore synd om Asplöven åkte ut med tanke på möjligheten att låna ut de sämre spelarna dit, men då nämndes Björköven som tänkbar framtida partner….ser man något samband? Luleåtränaren Fagervall är på väg till Björklöven igen nästa säsong, vilket sammanfaller med Luleås minimala stöd till Asplöven i år, vilket sammanträffande! Förvisso ska Asplöven klara sig själv, men prata inte om att Luleå hjälper Asplöven. Heja Färjestad och Skellefteå i SHL-slutspel, det är riktig hockey det! SSK nästa..inte slut än för Asplöven ännu

 10. abc skriver:

  satsa på HT bandy

 11. Fjollan skriver:

  Hi,hi

 12. abc skriver:

  Asplöven eller Haparanda Hc har inget i allsvenskan att göra
  Vi har inte tränare att klara taktiska grejer när det kniper
  viljan finns
  men……..

 13. Spara och slösa skriver:

  Klarar Asplöven av elitlicensen??

 14. Dragos skriver:

  Har ibland lekt med tanken på att slå samman verksamheten med Kalix, skulle ge emorma fördelar för organisation, upptagningsområde för spelare, publik, sponsring etc. Namnet är ju förvisso en knäckfråga, försvinner namnet Asplöven är klubben borta, men Asplöven-Kalix HC eller Kalix-Asplöven kanske kunde funka?

 15. pekkas skriver:

  läst satsa på HT-Bandy ryssar och finnar hoppas staden host upp 300 000 til spelarlöner där är ingen framtidplanering blis pörhöläs tränarteamet

 16. Oh shit! skriver:

  Dragos. Din tanke var verklighet på 70-talet vilket gjorde att hockeyn dog i Haparanda. Tyvärr så skulle det inte leda till något positivt heller. Finns inte något av lagen som skulle ha ut något positivt av ett samarbete mellan de klubbarna. Risk för att hockeyn går i idé om inte Asplöven klarar kvalet.Kalix, däremot, är på uppgång.

 17. Dragos skriver:

  Tack för ditt inlägg Oh shit! Tänkvärt. Vi får hoppas det vänder nu på måndag istället.

 18. pekkas skriver:

  Asplövens historia är gratis plats från Borås mycket bra jobb från per k m fl har betytt mycket konstaterar att det går inte sportsligt alt ekonomiskt att hålla ett lag i lilla haparanda på den nivå.. som allsvenskan vad säger nu hockeyn i haparanda finns det en framtid …

 19. Pajalabollen skriver:

  Alla som följt Ahc i allsvenskan och har öppna ögon så har allt blivit sämre när man tog in Lindkvist . Hur kan man låta han vara kvar ? Spelarna har alltid jobbat stenhårt i löven nu har man ingen energi alls ?

 20. Supporter skriver:

  Ledarskapet i laget har inte premierat hårt arbete, Knappast Lindqvist ansvar. Vissa spelare i Asp snittar 10-15 sek längre byten än motsvarande ”stjärnor” i andra lag. Det är en ledarskapsfråga att stävja detta tidigt under säsongen. Korta byte, hård backcheck, byten vid rätt tidpunkter skall gälla alla i laget.
  Med ett tydligt ledarskap som aktivt driver igenom detta får du ett lag där laget går före jaget.

 21. Janne skriver:

  Två namnförslag: Triangeln eller Akelius Hockey. Idealism eller framgång, välj själva.

 22. Verkkosurfaren skriver:

  Janne, namnet Triangeln förstår jag ej, namnet Akelius Hockey gillar jag ej. Det vore förvisso snyggt om någon av asylbaronerna Bert Karlsdon eller Roger Akelius inte bara drog nytta av sin verksamhet i Haparanda, utan även sponsrade Asplöven. Inte en krona i sponsring ännu såvitt jag vet, men dom trivs väl bäst med att räkna pengar i Skara och på Bahamas…

 23. Enok Nitti skriver:

  Triangelns IF är en gammal Kalixklubb.

 24. Verkkosurfaren skriver:

  Tack Enok, då ramlar poletten ner, Kalix-Triangeln var det visst.