Kamprads testamente gynnar Norrland

NORRBOTTEN: Den halva av Ingvar Kamprads förmögenhet som inte ärvs av de fyra barnen ska gå till olika satsningar i Norrland.

Enligt Dagens Nyheter har Kamprad testamenterat sina tillgångar till en stiftelse som ska främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling. ”Det framgår av handlingar som väntas bli offentliga i dag. Pengarna ska enligt testamentet gå till satsningar i Norrland”.

”Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta”, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till DN.

– Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i familjen Kamprads stiftelse, i en kommentar till DN.

Hur mycket pengar det rör sig om är inte klart, men enligt DN lär det handla om några hundra miljoner.

Expressen har också publicerat en skärmavbild av testamentet. Enligt det står det att barnen ska ha sina laglotter, medan ”Resterande del av min kvarlåtenskap skall tillfalla stiftelsen FKS. Dessa medel skall användas för  utveckling av företagsverksamhet i Norrland”.

Expressen skriver vidare att Ingvar Kamprad knöt band till Norrland genom Haparanda, och tidigare kommunalrådet Sven-Erik Bucht, som numera är landsbygdsminister.

Bucht har också vid flera tillfällen berättat för Haparandabladet att de blev mycket goda vänner och höll tät kontakt med varandra.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
34 kommentarer om “Kamprads testamente gynnar Norrland
 1. Arga Gubben på udden skriver:

  Snyggt jobbat Svempa, och grattis hela Norrland

 2. Kinesen skriver:

  Vad ska man säga? Oväntat testamente och trots partitillhörighet tvingas jag medge att Bucht gjort ett kanonjobb. MEN, var är alla negativa kommentarer? Som utflyttad faschineras jag ofta över kommentarerna från lokala åsiktsmaskiner. Visst måste man väl kunna hitta något negativt att hänga upp sig på och häckla även i denna positiva nyhet, kom igen nu!

 3. Nasuabo skriver:

  Fantastiskt! Kapitalismen har onekligen ännu en gång visat sig ha ett hjärta och vissa fördelar och förutsättningar som planekonomin ofta saknar. Behövs det hjälp med att placera pengarna kan jag nog komma med en del förslag…. Inför höstens återtåg mot Hockeyallsvenskan, efter timeouten med kronofogden, finns en hel del monetära och spelarmässiga luckor att fylla för tex ortens stolthet, dvs Asplöven. Om inte så sker får jag väl köpa ännu en skoterlott, vi reser oss ändå. Heja Ingvar och Asplöven oavsett, ska snarast fira och hedra Ingvar med en fika på IKEA i norra Nasua.

 4. Affe skriver:

  Tror nog inte att det är halva förmögenheten som tillfaller Norrland utan en procentsats av avkastningen på kapiatalet.
  Kamprats fond ska ju förränta sig i framtiden också och inte undergrävas direkt.
  Kan nog ta ett par år innan den första utbetalningen kommer.
  Men en fin gest från en av Sveriges största entreprenörer.

 5. rex skriver:

  Att förvalta Ingvar Kamprads pengar är att gynna de hårt arbetande människorna där däremot de med tron på en pengaklump direkt för glamour knappast kommer på fråga. Det är ju utveckling = förändring av strukturen i synsätt för samhällsutveckling som bör gynnas, vilket kan öka sysselsättningen i glesbygd!

 6. ABC skriver:

  Man kan ha många åsikter om Bucht.
  Men det här har han gjort bra!!

 7. Kotten skriver:

  Ja vad fan ska vänsterfalangen nu säga. När en storkapitalist vräker ut x-antal miljoner till Norrland av alla ställen. Fantastiskt vilken karl, det hade nog ingen socialist väntat sig.Ej ko luut kurkuun!

 8. Tvångsutvisad skriver:

  Kinesen väntar på negativa inlägg! Det är väl att vara negativ att påstå att det är happisbor som svamlar i detta forum. Det är märkligt att en ” utflyttad” anser sej som förmer och fäller ogrundade påståenden om sina tidigare systrar och bröder. Kanske Kinesen inte platsade i laget, och blev utvisad eftersom vi riktiga happisbor avskyr översittare. Så kom igen nu Kinesen,tänk om och gör rätt.

 9. Enok Nitti skriver:

  Nasuabo laget får byta namn till Kiitos IK, Tack Ingvar Kamprad.

 10. Futurum casus skriver:

  Kinesen: I dag har jag tyvärr idétorka på den kritiska fronten. Men min fråga blir trots allt – vad har Buchts gjort för bra?

 11. Skrattretande skriver:

  En kapitalist som tjänar pengar och vill satsa eget kapital till företag i norrland???
  Hur var det nu med socialdemokrater och vänsterpartister? Ni är ju mot vinster och att någon ska tjäna pengar. Men nu går det bra när det finns chans att få pengar!!

 12. Länge leve det solidariska samhället skriver:

  Förutsatt att IKEA betalat skatter för inkomsterna från sina verksamheter enligt gällande skattesatser, i Sverige och utomlands, så är det o.k. Svenska skattesatser ska konstant ligga under lupp och de utländska likaså. Om skattesatserna är orimliga, och allsköns skattesmitande är möjligt så har vi alla blivit bestulna. Hur var det med brevlådeföretagen på Malta, Panama-dokumenten? Indikerar på viss ruttenhet i hanteringen. Man kan kommentera en ”ekonomisk avart”, nämligen välgörenhet; det används när ljusskygga personer och organisationer vill ”putsa fasaden”, få lite goodwill.

 13. Herr Kamprads pengar skriver:

  Kamprad har över 500 miljarder lämnat efter sig så några hundra tusen fördelat över norrland är bla ha bla ha. Från Gävle och uppåt är behovet så mycket större.

 14. egenföretagare skriver:

  Stockholm är Norrland enligt en pakistansk man från Malmö som ville köpa en bil en gång frågade om han vart hit så skrev han att han rest många gånger till lapland när jag undrade vart han brukade åka så skriver den fan Stockholm så där går tydligen gränsen

 15. Kinesen skriver:

  Jag har fortfarande bröder och systrar i Happis både bokstavligt och bildligt. På vilket sätt anser jag mig vara förmer än andra? Är det snarare så att somliga bofasta själv har en tendens att anse sig mindre värda? Jag läser kommentarerna i HB ibland och tvingas konstatera att det alltför ofta är väldigt negativt och tänkte bara påpeka den lila detaljen. Som alla kan se har det ju också smugit sig in en del kommentarer som förringar Kamprads gåva till Norrland, som för övrigt inte blivit av utan Bucht, som svar till Futurum Casus. Jante är gigantiskt stor i Haparanda, tyvärr.

 16. Herr Kamprads pengar skriver:

  Jag är inte Haparandabo men, vill påpeka den lilla detaljen att Kamprads behjärtansvärda tanke i arvet speciellt till Norrland saknar mottagaradress. I inläggen ovan verkar allt klart och att Bucht har en särskild tumme som förmånstagare. Kamprads gåva är och förblir en spottstyver, mest för att gynna sitt pr värde. Imagen är gratis som pr sväljer media betet utan minsta lilla invändningar om ”gåvans” verkliga avsikt.

 17. Observer skriver:

  Futurum Casus: Buchts visioner om en levande landsbygd är ett stort steg i rätt riktning med mer livsmedelsproduktion,fler småföretag och utflytt av vissa statliga myndigheter.
  Sedan kan han inte ensam driva igenom allt utan det behövs politiskt stöd.
  I mina ögon är han en god och jordnära representant för Tornedalen och landsbygden,bara en sån sak!

 18. Herr Kamprads pengar skriver:

  Har observerat i media hur statliga verk sägs ha flyttats, inom tullarna i Sthlm. Skulle det kallas för flytt till landsbygden?

  Vad är det för hjärntvätt, skulle inte påstå att en levande landsbygd syns nämnvärt i bygden där landsbygdsministern kommer ifrån. -Ingen förändring till det bättre bara att se sig omkring. Det är enkelt att skylla på massans makt, politiska makten är nog väl?

 19. Futurum Casus skriver:

  Observer: Det har Torbjörn Feldin förespårkat redan på 70-talet – ingen nyhet öht. Ska buchten ta kredd för det? Det är många politiker som varit jordnära genom historien. Har vi lyssnat på dem?

 20. Futurum Casus skriver:

  Kinesen: Jag är inte socalidemokrat – jag bryr mig inte om jante-lagen. Jag lever mitt liv med öppna ögon och respekterar olika åsikter även om jag inte kan hålla med alla i sak.

 21. Politiska fanatiker skriver:

  Centerns partiledare var det största skämtet som politiker, när det gällde då svek han sin politik och 3:ans val mot kärnkraften.
  Han besvarade ens brev som tillsänts av väljaren. Förlorade jobbet för Fälldins skull som trodde på centern som ärliga och jordnära i ett traditionellt sosse område blev rökt. I ens ungdomliga enfald tillverkade en batik kudde med Centerns symbol och på väl synlig plats bak i rutan. En dag stod utslängd från arbetsplatsen och bilen fick lida för att klöverkudden lyste bak i bilfönstret. Blev tillsagd av platsledaren, en sosse att Fälldin har fått gå ut så gå du med

 22. Viktigpetter skriver:

  Bucht är en av de dugligaste och vettigaste socialdemokraterna men det är svårt att bli profet i sin egen stad.

 23. Tornedaling skriver:

  Staten utlokaliserar arbeten till glesbygden. I Norrbotten får Luleå del av dessa arbeten. Att prioritera Luleå framför de kommuner som har det svårast är ju ingen glesbygdspolitik. Samtidigt tas statliga arbeten med andra handen från kommunen som har det svårt. Vad är det för politik Bucht!

 24. Med sina särskilt utvalda för skattepengarna skriver:

  Viktigpetter ska veta att en riksdagsmansplats är inget enmans jobb som Bucht ska utföra till varje människas belåtenhet. Vad som menas med duglig innebär alls att personen är ensam i sitt uppdrag, innan var Bucht kommunalråd så illa har hemstaden förfallit som under hans tid.Det är symptomatiskt för sosse ledare uppfattningen om att representerar sig själv, i kommuner som i riksdagen där Bucht syns orienteras med hjälp av sin personliga ledsagare. Hur illa är det att plocka upp någon passande person att representera länet? -Till vilken nytta? En annan sosseprofet skulle ha tårtkalas för sig

 25. Futurum Casus skriver:

  Politiska fanatiker: Ingen politiker ska vara på livstid i politiken. Jag skulle vilja se fler politiker som går tillbaka till sitt ordinarie arbete oavsett det är som svetsare eller målare osv. Livstidspolitiker kommer inte in med nya infallsvinklar och blir bara en fin möbelkudde med tiden. Det gynnar inte Sverige på något sätt.

 26. Futurum Casus skriver:

  Ska man skapa glesbygsarbeten så måste man göra det genom att ta bort arbetsgivaravgiften under en utvecklingstid, sänka fraktkostnader genom subventioner, sänka skatten i glesbygd. Det skulle givetvis kosta pengar men utveckling måste kosta pengar. Att större delen av landet tappar fart och avfolkas gynnar inte Sverige. Reformen skulle göra att företag ser nyttan med att flytta ut delar av sin verksamhet till glesbygd. Om man går omkring och tror att sossarnas skatta sönder landet och skapa bidragsarbete är lösningen – då ska man givetsvis rösta rött.

 27. Länge leve det solidariska samhället! skriver:

  Att ”skatta sönder samhället”, ”bidragsjobb” mm, är floskler som de borgerliga framför i alla tider. Man vill inte se helheten i frågorna utan plockar ut slagkraftiga slogans i syfte att kollra bort valmanskåren. Det görs med beräkning och kall cynism. Målet är att med politisk makt få ökade klasskillnader i samhället. Den riktiga frågan som ska ställas är; får samhället in de skattemedel som behövs för alla dess funktioner? Vård-skola-omsorg är de centrala bitarna i det hela. Och när stoppar vi stölderna ur det allmännas kassa, skatteflykterna? Samhället är till för människorna, inte tvärtom!

 28. Länge leve det solidariska samhället! skriver:

  En aktiv, bra glesbygdspolitik ingår i samhällets funktioner.

 29. Futurum Casus skriver:

  Länge leve…: En solidarisk hållning går inte att upprätthålla om man satsar på hårdbeskattning av arbetare samt skapar bidragsarbeten. Besparingar ser vi redan nu vad bekräftar personlig assistenter för funktionshindrade barn och äldre vårdtagare. Och då är det en socialdemokratiskt regering som styr landet.

 30. Länge leve det solidariska samhället! skriver:

  Hårdbeskattning, bidragsarbeten, besparingar, s-regering … ”valfrihet” är också en gammal klyscha i sammanhanget. Utrymmet i denna spalt medger inte längre ”utbildningar” så slutklämmen blir; googla på ”så har moderaterna röstat – det nya arbetarpartiet”. (Det får stå för hela alliansen). Där ser man deras bedrifter gentemot arbetare, vanligt folk, under 100 år. Vad gäller t.ex. ”bidragsarbeten”, den benämningen används av dem som tyr sig till enfaldiga floskler. Alla andra vet vad dessa arbeten går ut på, och hur bra och nödvändiga komplement de är i samhället. Genomskådad? Rösta rätt.

 31. Petter-Niklas skriver:

  Intressant hur ”Länge leve…” besvarar kritiken från ”Futurum C.”. Istället för att försöka bevisa FC fel tycker han/hon att det är mer lämpligt att säga ”ja men ni då?!”. Det verkar dock vara rätt vanligt inom politiska debatter. Ingen kan säga vad de själva gör som är så bra, det är lättare att säga vad de andra gör fel…

 32. I röda norrbotten skriver:

  I modern tid har få regeringar varit bättre än under Reinfeldts tid och vad grundas det på, inte på politiken skiljer inte på dem alla för sina förtjänster. -Enbart av plånboken att döma har som arbetare aldrig, som kommer ihåg haft ekonomiskt så väl, som på Reinfeldts tid. Törs knappast säga högt, det är som att svära i kyrkan.

 33. Futurum casus skriver:

  Precis! Rösta rätt – rösta inte traditionellt. Prova någonting nytt och var otrogen som väljare. Det är bara på valdagen som väljare har möjlighet att påverka.

 34. Verkkosurfaren skriver:

  ”Länge leve” etc…det är nog så att även ditt parti levererar floskler, åtminstone gör du det. Även sossarna har ju en trollfabrik på nätet läste jag, inte bara Putin, men träna på du…valrörelsen startar snart!