Kärva tider men sansad debatt

PAJALA: Den stora diskussionsfrågan under måndagens kommunfullmäktige i Pajala blev skattesatsen för 2013.

Trots gruvbrytning kommer Pajala kommun också under nästa år att tampas med en kärv ekonomi. Trots att både socialnämnden och kultur- och utbildningsnämnden dras med underskott fastställde fullmäktige att budgetramarna för 2013 ska förbli oförändrade.

Men budgeten blev inte den stora diskussionsfrågan, utan istället frågan om nästa års skattesats.

Kommunstyrelsens förslag att lämna skattesatsen oförändrad på 22,48 klubbades visserligen igenom, men med tillägget att en mer ingående analys ska göras av samtliga nämnder. Frågan om en eventuell skattehöjning ska återupptas i decembermötet.

– Bra att Wennberg tar upp förslaget att frågan ska tas upp igen. Tycker inte ni att vi har utrymme för skattehöjning, att avvara till exempel 60 eller en hundralapp i månaden till den gemensamma välfärden? Jag ska inte hymla: Vi är beredda att höja skatten om det behövs, konstaterade Birger Lahti, (V).

(KD) var heller inte främmande för att höja skatten.

– Bara skattemedlen går dit de ska, till vård, omsorg och vård om de äldre, så har vi inga problem med att höja skatten om det behövs, konstaterade Stig Töyrä, KD).

Från annat håll framhölls dock en viss oro över de konsekvenser en skattehöjning kan medföra.

– Skattesatsen kan faktiskt skrämma iväg inflyttare, konstaterade Kerstin Johanssom; (NS), och fick medhåll av moderaternas Anita Sköld.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Kärva tider men sansad debatt
  1. Julle skriver:

    Tänk vad lätt att säga att man inte har några problem att höja skatterna. Vänstern har alltid levt på andras pengar och aldrig haft några egna. Lös effektproblem istället för att råna medborgarna.

  2. Wtg skriver:

    Skatten kan och bör höjas för att bygga det attraktiva Pajala. Ska vi lyckas med att locka hit familjer ska vi ha kommunal service i toppklass.