Kaunis Iron till Naturvårdsverket: Om tillståndet återkallas har vi inte råd med en gruva

PAJALA: Kaunis Iron har nu svarat på den skrivelse som Naturvårdsverkets ställde till konkursförvaltaren. Bolaget talar klartext. Det finns helt enkelt inga kommersiella förutsättningar att återstarta verksamheten om nytt tillstånd måste sökas och erhållas innan gruvstart. Då är det bara att glömma gruvbrytning i Pajala, kanske för all framtid.

Med andra ord – får Naturvårdsverket igenom sitt krav på helt nytt miljötillstånd innan gruvstart så kan det dröja många år innan ett nytt tillståndet är på plats. (Som jämförelse kan HB nämna att LKAB:s återstart i Svappavaara fördröjdes i sju år på grund av miljötillståndet och kostade bolaget tio miljarder kronor i produktionsbortfall och cirka 1.000 jobb.

600 jobb förloras

I Kaunisvaara handlar det om en slutgiltig förlust av 300 nya arbetstillfällen bara i gruvproduktionen under minst 30 år och och minst lika många i kringverksamhet i Pajala. Dessutom förlorar Sverige mer än 50 miljarder kronor i exportintäkter.

Kaunis Iron berättar i skrivelsen till Naturvårdsverket om den dialog som pågått sedan länge med länsstyrelsen, som ju är tillsynsmyndigheten. Bolaget ”kan inte se att Naturvårdsverket har lyft någon ny omständighet eller upplevd brist som inte har varit föremål för diskussion med länsstyrelsen.

”Starkt intresse själv”

Kaunis Iron har eget starkt intresse att så snart som möjligt få till stånd ett nytt miljötillstånd för en långsiktig ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar verksamhet, skriver bolaget. Man lovar uttryckligen att inom ett år efter produktionsstart lämna in färdig ansökan om nytt miljötillstånd och att därefter göra allt som rimligen kan krävas för det nya tillståndet.

Man säger också att man i samråd med länsstyrelsen ska komma fram till åtgärder som behöver göras innan nytt miljötillstånd har utfärdats, exempelvis täta dammar och vattenmagasin. ”Allt måste dock få göras i god ordning och med en rimlig tidsplan”.

”Kom till Pajala!”

På flera ställen i skrivelsen säger Kaunis Iron att de uppfattat att länsstyrelsens bedömning hittills är att verksamheten genom bolagets mljöåtgärder i närtid kan återstartas med stöd av gällande tillstånd utan att oacceptabla skador sker på miljön.

Kaunis Iron bemöter också de konkreta påståenden som Naturvårdsverket gjorde och hävdar att mycket måste bero på att Naturvårdsverket inte har tillräcklig information om de faktiska sakförhållandena. Därför bjuder man in Naturvårdsverket till en dialog med bolaget – och helst på plats i Pajala så att myndigheten själv kan skaffa sig en konkret bild av situationen.

 

 

 

Publicerad i Pajala, Svenska
25 kommentarer om “Kaunis Iron till Naturvårdsverket: Om tillståndet återkallas har vi inte råd med en gruva
 1. Tänkvärt skriver:

  Det är hot från stora pojkarna som bara bryr sig om egen vinning och inte om miljön. Hoppas miljöverket håller hårt om sin utsago om att miljön har företräde innan någon gruvstart. Sen går det inte att gruvan förstör gränsälven, det är två länder som har intressen av en levande älv. Pajala kan inte ensam förstöra en gränsälv för kanske ett tiotal jobb från Pajala. Älven är mycket mer värd än drygt tio jobb för Pajala bor.

 2. Ötå-bo skriver:

  Nu har vi en seriös näringsminster Damberg, han fixar detta och ett riktigt arbetarparti som regering. Detta kan ställas mot Centerns Maud O. som försnillat minst 100 miljader av skattemedel för sina affärer!

 3. Janne skriver:

  På vilket sätt är Damberg inblandad i privat affärsverksamhet? Har han konverterat till moderaterna? Sundström lär ta sin hand från projektet så snart valet 2018 är överstökat. Fram tills dess blåser han ballong.

 4. Anders skriver:

  Inlägget från ”Tänkvärt” är faktiskt tänkvärt på flera sätt. Det är en utmärkt illustration till att både medvetet fara med osanning, samt att dels visa sin okunnighet. Osanningen består i att en gruvdrift innebär ”drygt tio jobb för Pajala”. Okunnigheten i samma påstående om vad Naturvårdsverkets påstående innebär.

 5. kolarilainen skriver:

  exakt,kolla bara hur det gick i talvivaara…? En arbetstillfälle kostar 35 000 euro/månad…!! så mycket har finskastaden ”sponsrat” bolagen,endast att rädda miljön!! jos että usko…googla !

 6. Bara svammel skriver:

  Tänkvärt: Du glömmer den stora pojken LKAB.
  Det har inte laxen gjort, den har gillat Torneälvens källflöden i urminnes tider, lämna därför fri passage.

 7. matarengi skriver:

  till en kd som är emot allt förutom kyrkan i satta, de här handlar inte om miljön för tex älvarna,,utan för transportenerna av sligen till svappa..annars är och ska miljökraven vara strikta..

 8. Futurum casus skriver:

  Marken och grundvattnennivån i området är ändå förstört. Då är det väl bättre att de tar det som finns i malmtillgång för att sedan återställa området efter gruvbrytning.

 9. Futurum casus skriver:

  ö-tåbo: Maud har inte försnillat någonting öht. Nu är du fel underättad som vanligt.

 10. Vildlaxen skriver:

  Re:Futurum
  Ja, miljön på gruv-/koncessionsområdet är förstörd och det har de ”rätt” att göra men detta handlar om yttre miljöpåverkan utanför gruvområdet.
  Det är av högsta prio att åtgärda bristerna I Sandmagasin och klarningsbassäng före start annars riskerar vi åter utsläpp av ammoniak svavel och tungmetaller till Torneälv-Haparandaskärgård. Man kan ana en ”miljöpudel” i horisonten från Kaunis Irons sida, lyssna på vad Sundström säger i intervjun i p4 Norrbotten den 22/12 ”att de har högre ambitioner än Northland och ska reparera dammar”, nu mörkar de inte problemen i dammar längre.

 11. Bara svammel skriver:

  Att man sedan Hjalmar Lundboms dagar har spillt ut naturlig myrvatten i Torneälven har inte haft någon som helst negativ inverkar på miljön, tvärtom, den drar till sig lekande lax som lyckats hitta genom labyrinterna av nät.
  När Tapuli började länsa myren så började det krylla av lax i Muonio- och Torneälv.
  Mångdubbelt mer än i Kalixälv.
  Lita på naturen, dess biologi är renade, utan konstgjorda förgiftande kemiska processer.

 12. Utsläpp skriver:

  Utsläpp av ammoniak i Europa:89% lantbruk,6% vägtransporter,3% industriprocesser och 2% övrigt tex rengöringsmedel som du och jag använder och spolar ut i älven. Bygg ut älvarna och ge alla industrier som etablerar i Tornedalen energi rabatt tex Kaunis iron. Laxen fixar Norge.

 13. Jan-Erik skriver:

  Kaunis Iron AB:s grundinställning är fortfarande att man har ett giltigt miljötillstånd och att man därför inte behöver följa villkoren i nämnda miljötillstånd. Det här resonemanget är ologiskt och oförnuftigt. Det är dåligt tänkt, helt enkelt.

  Människor som tänker dåligt har en tendens att också göra dåliga saker, även när de försöker göra någonting bra.

 14. Meän skriver:

  Hej undrar varför HB mer och mer börjar kännas som en samarbetspartner/marknadsförings avdelning till Kaunis Iron? Ska inte en tidning granska och sakligt informera om vad som händer i vår omvärld? Tror att det är många som börjar ställa sig den frågan! Samma regler ska gälla för Kaunis, som alla andra! Sluta hota hit och dit. Gör rätt eller stäng ner, svårare än så är det inte!

 15. Indien och gränsälven har samma problem skriver:

  Här i norrbottens Media saknas grävande journalistik det är som någon sade här, att det är lättare att flyta med strömmen än att ifråga sätta miljöproven som utgör miljöboven efter gränsälven, på bordet.

  Den kände tidigare medieprofeten Göran Rosenberg tolkar verkligheten med försumbarheten av kunniga, grävande journalisters frånvaro. Här i länet precis som i Indien med otroliga miljöförstöringar där medborgarna betalar priset.-Länsinvånarna utelämnas till vilken spekulativ huujari som helst av påhejande journalister.

 16. realist skriver:

  Som Meän skriver . Undrar också varför inget media Norrbotten vågar vara kritiska i sin granskning av projektet ?. Är allting verkligen guld och gröna skogar .

 17. Bara gasa på ! skriver:

  Rent tomt medialt svammel med tomma rubriker, lovar att gruvan är igång i sommar eller åtminstone till hösten oavsett vad naturvårdsverket säger. En ren svammel myndighet godkänner bergstaten gruvan böjer sig naturvårdsverket förr eller senare. Om ni är oroliga för gruvstarten glöm det allt har politikernas välsignelse och kapital i överflöd finns för alla nödvändiga köp som behövs. Var glada och gott nytt år !

 18. Lars Pekka, reporter HB skriver:

  Till ”Meän”: HB gjorde det som andra medier och även debattörer på denna sida aldrig gör – granskade en statlig myndighet med säte i Stockholm. De har sannerligen ingen gudomlig kompetens bara för att de sitter i Stockholm. HB fann direkt stora brister. Varsågod ”Meän” och andra kritiker: Sätt igång och granska Kaunis Iron själva. Hittar ni något skumt så kommer åtminstone HB att följa upp det. Men då måste det vara något konkret och inte det gamla tröttande bessewisser-gnölet utan substans – och utan egna namn.

 19. Hålen i näten är olika stora skriver:

  Nog ska journalister vara glad för att folk bryr sig och frågar efter en alternativ sanning, konstigt nog ändå att allmänheten agerar så illa och försumbart enligt Lars Pekka använder epitetet besserwisser på anonyma skribenter. förra gången när det begav sig med Northlands gruvöppning med katastrofala följder, kk efter någon månad. Den överraskningen ramlar bara över som allmänheten måste betala med dyra skattemedel för att städa efter storfräsarna. Annat var media engagemanget i Styrmansföretaget. Han fullständigt drevs ut i ruinens brant.

 20. ll skriver:

  Stå på er Naturvårdsverket. Går det inte att driva gruvan p.g.a. att man måste ta hänsyn till naturen så säg stopp. Låt er inte hotas av storföretagarna.

 21. Meän skriver:

  Varför inte börja med att fundera och undersöka varför LKAB och liknande företag ej varit allt för intresserade av denna fyndighet/konkursbo efter Northland konkursen?

 22. Minna skriver:

  Fem Miljardärer vill ta hem allt som vi tidigare små aktieägare förlorade på Northland Resources konkurs…!

  Varför skall de inte omfattas om miljölagen?!

  ”Bakom Abecede står fem miljardärer. De är Carl-Henric Svanberg (styrelseordförande i BP och i Volvo), Mats Paulsson (huvudägare i Peab), Bruce Grant (huvudägare i Applied Value Group), Erik Selin (vd och huvudägare i Balder) och Bernt Nordberg (styrelseordförande i Vestas).

  – Vi vill bli en ren underleverantör till LKAB, som anrikar och transporterar malm, säger Mats Leifland.”

  Undrar miljövännen i Norr

 23. Vildlaxen skriver:

  Lars respekterar dit arbete och tackar för ditt engagemang för Tornedalen. Men denna gång kan man faktiskt ifrågasätta objektiviteten.
  Nyhetstips till Larsi. från en gnölande -besserwisser:

  Hur stor skada har de redan gjorda utsläppen av gruvvatten orsakat?

  Hur påverkar tömningen av dagbrottet Torneälv?

  I KI svar till Naturvårdsverket står det att Kaunis Iron ska köpa upp ABCDE AB, lämnar industrimiljardärererna skeppet nu till förmån för IT-miljardärerna? verkar märkligt, vilka av ”de fem” finns kvar och hur stort engagemang har de kvar efter överlåtelsen?

  MVH/ Prenumerant.

 24. Dimridåerna skriver:

  Mycket kan man begära att läsare ska göra journalistjobbett oavlönat låter som förra seklers högerpartister som utnyttjar arbetare, lägre klassens underlydande. Lars Pekka utpressningmed krav på. namnunderskrift I nutid saknar motsvarighet. Det kravet ställs enbart på betalda brödskrivare att göra undersökande journalistik under autentiska namn. Trodde aldrig om krav på att oavlönat göra redaktörernas jobb dessutom underteckna med eget namn.

 25. Ett Kärt Återseende ............... skriver:

  …… av den gamla brukspatron mentaliteten som alltid dykt upp här och där inom Pajala både inom såväl kommunen och vid privata företag, alltid tillhört kulturen. Är en blandning av typisk finsk toppstyrning och ur tornedalsk rovdrift med centralstyrning, nepotism och framförallt pennalism. Så har det alltid varit i Tornedalen därför söker sig de flesta bort sig från Tornedalen, lär bli värre nu med entreprenad lösningar med många olika arbetsgivare.