Kaunis Irons nya miljöansökan klar – 10.000 sidor

ansokning-miljotillstand-10-000-sidor-10-miljonerPAJALA: Kaunis Iron presenterade verksamhet, ekonomi, framtidsplaner och bolagets miljöarbete på ett mycket öppet sätt inför ett 20-tal journalister i Luleå på tisdagen. Nu är ansökan om nytt miljötillstånd klart – 10.000 sidor till en kostnad av 10 miljoner kronor. 

– Vi lovade när vi startade i juli 2018 att vi skulle lämna in ny ansökan om miljötillstånd för både befintlig och planerade gruvor senast ett år efter produktionsstart, och det håller vi, sade vd Per-Erik Lindvall.

– Det har varit ett jättearbete av miljötekniker och miljöjurister. En ansökan där vi, förutom miljöfrågor, fokuserat starkt på socioekonomiska frågor och hållbarhet, sade platschefen Åsa Allan. Allt i enlighet med miljöbalken.

”Ta tillbaka återkallelseansökan!”

– Naturvårdsverkets ansökan om återkallelse av nuvarande miljötillstånd har kostat oss massor av energi och pengar att bemöta.

– När vi har vår nya utökade ansökan inne så borde Naturvårdsverket återkalla sin ansökan för att också spara pengar och energi hos Mark- och Miljödomstolen, som annars 0tvingas arbeta med samma frågor i två parallella ärenden, sade Lindvall.

”Renare än reningsverk”

Åsa Allan presenterade utförligt vilken miljöpåverkan gruvan innebär idag, bland annat för att ge perspektiv till finska Yles skandalisering av utsläppen.

– Det vatten som vi efter sandmagasin och klarningsdamm släpper ut i Muonio älv ligger långt under gränsvärdena för alla typer av metaller. Det är betydligt renare än det som reningsverk i centrala Stockholm släpper ut efter rening, visade Åsa Allan.

”Mindre metaller än i dricksvatten”

– Det vatten vi släpper ut i Muonoälven innehåller mindre metaller än gränsvärdena för dricksvatten.

HB återkommer med mer detaljer om Kaunis Irons ekonomi, betydelse för lokalsamhället och regionen, med mera.

Publicerad i Svenska
En kommentar om “Kaunis Irons nya miljöansökan klar – 10.000 sidor
  1. För 50 miljoner i månaden.... skriver:

    …….borde man väl kunna bygga proffsiga dammar och reningsverk och inte låta skiten fortsätta att förfalla.
    Rena snåljopar som inte lägger ens 10% av summa och klagar tom på att de måste avsätta mer till saneringsfonden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.