Kaunisvaaragruvan kan säljas för billig penning

Nio miljarder är investerade i gruvan, nu kan den komma att säljas för en miljard. Foto: Marlén W Edin

Nio miljarder är investerade i gruvan, nu kan den komma att säljas för en miljard. Foto: Marlén W Edin

KAUNISVAARA: Gruvan kan säljas för en miljard och gruvstart kan bli tidigast nästa år.

Enligt ned.se som varit i kontakt med konkursförvaltaren Hans Andersson finns intressenter för att köpa den konkursdrabbade gruvan i Kaunisvaara. Men försäljningssumman som det talas om är långt mer lägre än de summor som gruvbolaget Northland lagt ner på projektet.

Investeringarna har uppgått till cirka nio miljarder kronor och nu talas det om en eventuell försäljningssumma på en miljard. Den låga summan uppges bero på att en eventuell köpare inte kan starta gruvan direkt utan måste invänta högre malmpriser under tiden den andra produktionslinjen färdigställs.

Enligt ned.se för konkursförvaltaren i nuläget diskussioner med flera intressenter.

Publicerad i Pajala, Svenska
4 kommentarer om “Kaunisvaaragruvan kan säljas för billig penning
 1. klurifax skriver:

  Tro hur mycket köparen skulle kunna få för verket och diverse maskiner om någon köper och försöker och sälja exempelvis till Kina?…..nä det blir nog svårt och få en vinst på detta så det blir nog ett fornminne och många som förlorar sina investeringar men så är det ju när man leker med folk med breda hängslen.

 2. Mad Max skriver:

  Även om man skulle skänka gruvan till någon spekulant så tror jag att ingen skulle nappa på det. Med tanke på alla förpliktelser och den mycket dyrbara frakten till hamnen. Risken är att gruvan blir ett fornminne, påminnande om den stora bubblan, vad gäller användandet av aktiespararnas pengar. Och styrelsens inkompetens att styra detta. Det kan ju bli en konstgjord sjö med inplanterad ädelfisk som hugade turister kan utnyttja. Bygg en fiskecamp på stranden. Jag har kanske syrebrist? 😉

 3. grr.. skriver:

  Pajalaborna kan väl få låna truckarna (dom står ju bara o förfaller) och etablera en truckcrossbana med världens största fordon.
  Om amerikanerna får nys om ngt sådant kommer dom i stora mängder.
  Rätt terräng har Northland fixat.

 4. Optimistkonsulten skriver:

  När man läser föregående inlägg så inser man att det finns gott om pessimistkonsulter i tornedalen 🙂