Kaunisvaaragruvan: Nu hänger det på länsstyrelsen

PAJALA: Nu avgörs Kaunisvaaragruvans framtid. Och det är i praktiken länsstyrelsens miljöenhet som fäller avgörandet. Abecede ab, som äger anrikningsverket i Kaunisvaara, begär i ett brev den 8 maj att länsstyrelsen inom 14 dagar ska ge besked om att gruvan kan drivas första året med Gränsälvskommissionens miljötillstånd.

Säger länsstyrelsen nej så kommer Abecede att lägga ner projektet.

– Att dra igång en helt ny miljöprövningsprocess som tar 3-4 år utan att gruvan startas är inte möjligt för oss. Då måste vi överväga att riva anrikningsverket och sälja det i delar, säga Mats Leifland, styrelseordförande för Abecede till Haparandabladet.

Abecede förbinder sig:
– att inom 12 månader efter beslut om produktionsstart söka nytt tillstånd enligt miljöbalken,
– att återställa den ekonomiska säkerheten till 29 miljoner kronor för efterarbeten för miljöåtgärder när gruvan stängs,
– att genomföra förbättringsarbeten för miljön samt genomföra kompensationsåtgärder kopplade till inträffad grundvattensänkning. Det skulle tillsammans kosta över 10 miljoner kronor.

Sträcker ut handen
Bolaget har med hjälp av konsult gjort en omfattande analys av läget på miljöfronten och i detalj beskrivit vad man avser att göra för att åtgärda bristerna. Med andra ord – Abecede sträcker ut handen och visar sin vilja att ta itu med miljöbristerna.

Abecede kan uppenbarligen inte längre gå vidare med alla åtgärder som krävs för gruvstart utan klart besked från länsstyrelsen.

Följande väntar på beslut
1. Gruvan måste köpas med alla miljötillstånd av konkursförvaltaren.
2. Bergsstaten måste medge att Abecede får ta över brytningstillstånd från konkursboet.
3. Abecede:s ägare måste bli övertygade om att de pengar de fortsätter att investera ger långsiktig avkastning.
4. Abecede måste förmå externa finansiärer att ta beslutet att investera i gruvans framtid.
5. Abecede måste hitta och locka till sig kompetenta gruvchefer och kompetent övrig personal.
6. Avtal måste tecknas med underleverantörer.

Måste riva dammar
Blir det ingen gruvstart i en nära framtid är också konkursförvaltaren Hans Andersson skyldig att påbörja återställningsarbeten för miljön, bland annat riva dammar.
Av brevet till länsstyrelsen att döma så verkar de sex åtgärderna vara nära en lösning. Men säger länsstyrelsen nej till Gränsälvskommissionens miljötillstånd avbryts allt arbete med gruvstarten.

Det handlar enligt Abecede om 300 jobb i Pajala och exportintäkter för Sverige på 50 miljarder kronor.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
26 kommentarer om “Kaunisvaaragruvan: Nu hänger det på länsstyrelsen
 1. Timglaset skriver:

  Nu avgörs Pajala kommuns framtid, klockan tickar. Tick-tack!

 2. klurifax skriver:

  Vore verkligen märkvärdigt om man skulle få ett JA och fortsätta och det på alla miljöbrott som uppdagades av förra ägaren då skulle alla miljö kontroller falla för andra även?

 3. klurifax skriver:

  29 miljoner kronor för efterarbeten för miljöåtgärder när gruvan stängs???? räcker kanske till och så lite gräs och några buskar kanske. Löjligt lågt men dom räknar väl med att skattebetalarna står för huvuddelen av kostnaden?

 4. -""- skriver:

  Kan alldrig tänka mej att byråkraterna går emot, lär ta hus i helvette om de gör det. Länstyrelsen är ju en bidragstagare av rang helt finansierad med andras pengar genom skatt. De vill nog inte gå miste om guldskeden som göder deras feta nackar. Med miljön som förtecken har dock politiken gjort en hel del övergrepp mot de privata näringslivet.

 5. John Pesonen skriver:

  Det är inte säkert att det ger 300 jobb och det är inte säkert att Pajalabor kommer jobba där. Det kan lika gärna vara inhyrd arbetskraft som de har inom åkerinäringen. Hur många kronor får då Pajala och hur många jobb?

  Turism och matproduktion skulle ge mer jobb på sikt.
  Sverige kommer behöva öka sin matproduktion och det kommer gå att exporteras. Pajala skulle kunna exportera kött, mjölkprodukter och potatis. Turismen kommer växa i takt med att fler områden i världen blir sönderbyggda söderöver. En som har insyn i hur det är konflikter i Schweiz mellan stugbyggare och bevarar av naturen.

 6. Jufhert skriver:

  SUCK! Finns det ingen normal positivism kvar.

 7. Mad Max skriver:

  Det är många måsten i väntan på besked. Kan de uppnå allt? Knappast. Men jag önskar dem lycka till.

 8. Skolkritan skriver:

  Helt galet om man får tillstånd att starta upp under dessa premisser.

  ”Anders Sundström hävdar att det är bäst att gruvan kommer i gång eftersom kostnaderna för en total återställning kan bli en halv miljard kronor. Det är en synnerligen hög siffra. Konkursförvaltaren Hans Andersson räknar med runt 200 miljoner kronor.”

 9. GoGo-Vego skriver:

  Håller tummarna att detta nu ska gå vägen. Hoppet är det sista som överger en…

 10. Länsstyrelsen inget hinder skriver:

  Kan slå vad om att länsstyrelsen som sist kommer att titta bort när det gäller miljöbrotten och godta alla tänkbara krav ABCDE kommer att ställa. Ty när det gäller jobb spelar miljön ingen som helst roll. När det gäller jobben däremot är det frågan om de lokala entreprenörerna är tillräckligt billiga för jobben? Eftersom entreprenadlösningar under prispress kommer att råda i gruvan, kanske man kan förvänta sig billig personal via utländska bemanningsföretag??
  Då lär inte 300 jobb gynna kommunen i första hand utan fly in fly out.

 11. Skor sig på skattebetalarnas pengar skriver:

  Att göra fel en gång och ta lärdom av det är läropengar. Pajalabor ska tvingars till upprepning av samma dödsdömda projekt för att fylla någons guldbyxor är ett stort fel för mycket.

 12. Jurvainen skriver:

  Spelar ingen roll även om samtliga jobb går till utländsk arbetskraft. Ty de lever inte på luft och behöver äta och handla m.m. Varje jobb genererar minst lika många jobb utanför gruvan på lite sikt=positivt. Enkel matematik mao.

 13. Hans Y skriver:

  En gruvbrytning ger en stor potential för Pajala långsiktigt. Viktigt att detta nu kommer igång speciellt då det mesta är intakt redan.
  Ekonomiskt är det mer gynnsamt nu då inga större lån finns i jämförelse med 12 miljarder med Northland .
  En ny järnväg från Tornedalen till malmfälten är nästa steg vilket låter mest vettigt .
  En transport med lastbil är ej ekonomiskt hållbart i längden. Ur miljösynpunkt är järnvägen också det bästa alternativet .

 14. Ingvar skriver:

  Kaunisvaaragruvan skulle ALDRIG ha fått öppnats, det var dömts till att misslyckas redan innan brytningen startades. Malmpriset var reda påväg ner då innan brytningen MEN man körde ed glädjekalkyler. Den ska inte få öppna igen då det ej kommer bli lönsamt så länge malmpriserna är låga. Det är istället dags att återställa platsen som om det aldrig varit en gruva där.

 15. AN skriver:

  Jag hoppas att gruvan kan startas på nytt..miljön är viktig men, vem ska njuta av den? 30 och 40-talister? Inte då unga och produktiva, den saken är säker.
  Jag hoppas också innerligt att Pajala Kommun förstår att vi inte längre kan göra något för att stötta dessa projekt, då pengar ska räcka till det nödvändiga som kommunen behöver.
  Vi får också hoppas på att arbetskraft tas från kommunen men, om gruvan ska leva så måste kompetent personal först få ta plats, inte genom ryggdunk, det var/är inte ett bärande koncept.
  #älskatornedalen

 16. realist skriver:

  Har en tanke om att det kanske var lite förhastat från deras sida tidigare att gå ut och säga att vi tror att vi kan räkna hem projektet. Så vi tror på en start om ett år. Och att den ska generera 300 nya jobb . Nu med sjunkande priser är det kanske inte lika lönsamt mer, och kanske var siffran 300 lite i överkant. Så nu börjar man med att skylla på tillstånd och länsstyrelse som orsak för att man kanske kommer kunna starta som tänkt.

 17. Tänkvärt skriver:

  Hoppas att miljöfrågorna sätter stopp för brytning. Förra ägarna körde ju över allt vad miljö heter. Konstigt om gruvan får öppnas igen med de premisserna som finns. Skulle behövas en total genomgång av miljön.Miljön är mer värt än några penningstinna gubbar med pengar.

 18. Inköp kanske ? skriver:

  Till Jurvainen !
  Du har rätt i sak men när det de lokala butikerna och inköpen där men gäller kommunskatten tillför inte dessa via utländsk bemanning skatt till kommunen och dess service. Ser man på tex Kiruna verkar det nästan vara en avfolkningsbygd trots LKAB. Skulle tro jobb via utlandet kommer att bli ännu sämre resultat sett ur kommunens välmående. Fin jobben lär bli som sist via ryggdunken.

 19. F.d. Kruuvamies skriver:

  En viktig punkt nr 7 att lägga till är att skapa en logistiklösning tillsammans med Hannukainen där finska järnvägen används. Kaunisvaara kommer att producera koncentret, ej pellets. Därmed kommer det att vara den gruvtyp som först sätts i malpåse vid dåliga tider(även om LKAB skulle nyttja råvaran). Enda sättet att avhjälpa detta är att kunna driva gruva och verk billigt och flexibelt utan konstanta vidlyftiga planer på stora tonnage samt i synergi med Hannukainen. Med billig logistik på finska järnvägar kan det kanske gå?

 20. chaufför skriver:

  Jag förstår inte detta prat om fly in fly out. Hur många tornedalingar jobbar i malmfältskommuner som är fly in fly out, tornedalsrally går ju varje fredag – söndag och det är många, har ju upplevt det

 21. snickarn skriver:

  Det här ger inte nämnvärt många jobb till Pajala. Räknar på en hands fingrar hur många jobb vindkrafts anläggningarna har gett Pajala kommun. Abcde skrev i en artikel i en tidning att dom inte kommer att anställa en enda person. Det i sin tur leder till att vi får såna här 90:- gubbar på arbetsmarknaden. Entreprenörerna i Pajala måste säga upp folk och nyanställa utav dom där 90:- gubbarna. Det bar blir så. Annars kommer det utländska företag och tar över allt. Vad har dom med sig?

 22. John Pesonen skriver:

  Titta på Idre,Åre,Abisko,Kittelfjäll, och Vemdalen.
  De får mer besökare och fler inflyttare utan gruva.
  Titta på Treehotel och Ishotellet.
  Om man kan erbjuda bra vildmark att fiska,paddla,åka skidor och vandra i så kommer gästerna.
  Pajala kan erbjuda Norrsken och Midnattssol vilket slår snart ännu mer i Asien. Kombinera det med god mat och folk kommer.
  Naturområdena söder över liknar stadsparker. Jag vet för jag har varit i Pajala och vandrat och fiskat. Jag har snart bara öar kvar innan jag gjort alla nationalparker som finns och planeras plus varit i en hel del andra områden i Sverige.

 23. Billigt Billigt lär det bli ! skriver:

  Till snickarn!
  Du har rätt förmodligen lär de bli de billigaste som får jobben sedan lär det bli mkt fusk med anställningsvillkor och annat.
  Brukar alltid bli så med entreprenad lösningar svårt och komma ifrån detta, uppstår naturligt vid prispress. Se bara de otaliga fallen via UG på TV. Skulle säga att oddsen för rovdrift till låga löner är stor, vem vill jobba till skitlön enda lösningen utländska arbetare ??

 24. Usko pois skriver:

  YES, snart får man ta på sig gruvhjälmen och stålhättedojorna. Naturområden har vi massor av, så nog kan vi avstå några hektar på Tapuli. Keep on mining!!

 25. Solisten skriver:

  JP, i Pajala har man fått ‘”titta” alldeles för länge på hur bygden tömd på folk och framtidshopp. En verksamhet med låga värden på investeringarna efter konkursen kan ge de förutsättningar som en liten malmaktör behöver för att klara sig på lång sikt. Sedan får de draghjälp av det som är under uppstart på finska sidan. I framtiden kan de kanske bli sålda till en större gruvkoncern som ger den stadga som skulle behövts från start.
  Att miljökraven finns där är en självklarhet. Det viktiga är att en rimlig tid erhålls för att åtgärda bristerna utan avgifter.

 26. Pekka Puupää skriver:

  Voj voj kaunis Kaunisvaara