Kf klubbade avtalsförslag

HAPARANDA: Kommunfullmäktige i Haparanda beslutade att anta Kaidings avtalsförslag, som innebär att Avalanche Capital tar på sig eventuella vitesavgifter.

Bakgrunden är att Avalanche Capital i januari 2015 meddelade att Östermyra Bruk ab nu är ägare av fastigheterna där Barents Center ska byggas vid svenskfinska gränsen, samt är kommunens nya avtalspart.

Efter att advokatbyrån Kaiding utrett om överlåtelsen utgör en otillåten direktupphandling enligt Lagen om offentlig upphandling, har ett avtalsförslag tagits fram som kf nu röstade ja till.

Församlingen var dock inte enig. Oppositionen höll fast vid att det ursprungliga 25-åriga hyresavtalet ska gälla även i fortsättningen. Därmed reserverade de sig mot beslutet.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
16 kommentarer om “Kf klubbade avtalsförslag
 1. Betraktare skriver:

  Kommunfullmäktige beslutade väl inte, utan det var väl S o V som gjorde det i egenskap av att de har majoriteten. Frågan är hur många ersättare som kallades in då ordinarie ledamöter inte ville gå emot partiet. Det är så man mår lite illa …

 2. ÖstenL skriver:

  Flyttlasset går… flyttlådorna är redan inköpta!

 3. Ulf eliasson skriver:

  Fakta: Vilket svammel, alla partier utan KD hade ersättare och de har ju bara ett mandat. Så snacka om att snacka massa svammel, håll sig till fakta. Det är en massa besvikelse som visar sig.

 4. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej Ulf
  Så var det inte. Centerpartiet hade fullt manskap med ordinarie folk. Detta eftersom Janne Lind utsetts till ordinarie ledamot efter Gunilla Blom som avsagt sig sitt uppdrag då hon fått tjänst i Stockholm. Tina Mykkänen är ordinarie och nu på plats efter att ha återkommit efter ett drygt år på resa utomlands. Harald Dahlgren tjänstgjorde som ersättare åt en frånvarande moderat. I övrigt tyckte jag att det var en bra diskussion och debatt även om beslutet inte blev som vi önskade. Men så är det i en demokrati.
  MVH
  Sven Tornberg
  gruppledare centerpartiet

 5. mattilalainen skriver:

  oliko tämä pekka vasemmiston kanta..?? jo se,että alunperinkään mentiin tähän hullutukseen mukaan ( koulun vuokraan ym.) nyt sitten vaihtui vielä sopimus kumppanikin…oliko tosiaan ryhmän tuki takanasi..?? vai ajattelitko,kuten usein sanot…”istun tämän vaalikauden ja sitten katoan”….ja loppu katastrofi ei sitten miunua liikuta..

 6. Spara och slösa skriver:

  Det skulle ha varit en folkomröstning om hela projektet från början.

 7. Satsa lokalt skriver:

  Vi hade en folkomröstning 2002 där vi medborgare i Haparanda sa nej till ”På Gränsen” projektet.

 8. Knapsu skriver:

  @Spara och slösa: som när vi röstade om att införa högertrafik i Sverige?
  Eller som när vi röstade om stopp till ”På gränsen projektet” och hindrade IKEA att bygga ett varuhus i Haparanda?

  Folkomröstningar är inte alltid rätt.

 9. Knapsu skriver:

  ”Om att INTE införa högertrafik” ska det ju naturligtvis vara.

 10. Enok Nitti skriver:

  Om det hade varit folkomröstning om BC så hade det antagligen blivit som i Knapsus exempel, man hade struntat i folkviljan och genomfört det i alla fall.

 11. Emma skriver:

  Sossarna har igen visat sin makt med hjälp av Hyötylä. Ulf Eliasson tycker att alla andra svamlar som har en annan åsikt. Har inte andra än sossarna yttrandefrihet och samma människovärde som du Ulf?
  Vi andra kanske inte är så dumma som du tror? Ingen kan allting och alla kan någonting eller hur?
  Men jag tycker att Ulf Olofsson ska lära sig mer av spelreglerna i fullmäktige för att det ska vara intressant också för radiolyssnare att följa debatten. Viktigt att tekniken fungerar och att alla använder mikrofonen.
  Tack för ordet.

 12. John Väune skriver:

  Vad händer om Avalanche Capital försätts i konkurs, vem betalar då eventuella viten?

 13. Men det är ju semestertider skriver:

  Den styrande majoriteten, alltså S och V, har tillsammans 19 ledamöter, av dom var 7 frånvarande och ersatta. Närmare 37% av dessa ordinarie var alltså inte där. Övriga partier har tillsammans 16 ledamöter och av dom var en (1) ledamot frånvarande och ersatt. Om man lyssnar på webbsändningen så hörs det vem som var med.

 14. Janne Johansson skriver:

  Har dom pengar även om dom inte går omkull och kommer bolaget att finnas kvar,, kan lätt ombildas

 15. skeptikern skriver:

  Om vite utdömms måste kommunen betala för att vitet ska registreras som betalt. Kommunen kan sen försöka kräva samma summa av AC.
  Men vad händer om upphandling hävs och dom döms att göra om upphandlingen?
  Det kan mycket väl hända, då det enda som finns är en grop…

 16. Enok Nitti skriver:

  De styrande får säga som den förvirrade uppfinnaren i komediserien Lorry: Jag tänkte inte på det!