Kinas ambassadör intresserad av Northland

PAJALA: Under i veckan besökte Kinas ambassadör Chen Mingming Norrbotten under tre dagar tillsammans med en delegation. Ett av de inplanerade besöken var hos Northland Resources.
– Kina är i behov av att få tag i så mycket råmaterial till stålindustrin som möjligt, säger Hans Nilsson, marknadsföringsdirektör vid Northland Resources till Haparandabladet.
Två av de inplanerade besöken var hos LKAB och Northland Resources.
Hans Nilsson, marknadsföringsdirektör vid Northland Resources, säger, att det var ett bra och trevligt möte.
– Vi gav en kort presentation av företaget, projektet i Kaunisvaara och Hannukainen under ett par timmar. Ambassadören ville veta vad Norrbotten hade att erbjuda Kina och var oerhört intresserad av vårt projekt. Han ställde många initierade frågor och verkade nöjd.
Kina vill få tag i så mycket råmaterial till stålindustrin som möjligt både från statens sida och från företagare enligt Nilsson.
– Han erbjöd sig att vara förmedlare med företag om vi hade ett sådant behov. Vi har egna kontakter i Kina och är inte direkt beroende av det diplomatiska samröret med men tackar aldrig nej till ett sådant erbjudande.
På pappret är all malm från Kaunisvaara såld. Men Standard Bank, som är Northlands senaste kund, fungerar som en mellanhand mellan säljare och köpare då de själva inte använder de tre ton järnmalm de ska köpa per år enligt ett långtidskontrakt.
Detta innebär att en stor mängd järnmalm fortfarande finns till förfogande.
– Volymerna ska placeras hos en slutförbrukare och det valet ska vi göra tillsammans med banken beroende på vilka som har störst nytta av produkten, avslutar Hans Nilsson.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
En kommentar om “Kinas ambassadör intresserad av Northland
  1. Lars Segerlund skriver:

    Det låter intresant.