Klart med pengar till Nära Mat i Norrbotten

NORRBOTTEN: LRF Norrbotten har nu klart med fyra miljoner kronor till två projekt som ska öka livsmedelsproduktionen i länet.

LRF uppger att det var klart redan förra året hur målet med den regionala livsmedelsstrategin, Nära mat i Norrbotten, skulle uppnås. Men pengar saknades för att genomföra konkreta insatserna. Vidare har beslut från finansiärer dragit ut på tiden.

– Men nu i sommar har vi äntligen fått klart med pengar. LRF har beviljats 2,5 miljoner kronor från EUs landsbygdsprogram, och med ytterligare egen och annan extern finansiering har vi nu sammanlagt en budget på närmare fyra miljoner kronor, säger Håkan Stenmark, företagsutvecklare vid LRF Norrbotten, på LRF:s hemsida.

Det ena projektet som ska genomföras  riktar in sig på att ”korta livsmedelskedjan och att produktutveckla genom ökat samarbete bland aktörer inom hela livsmedelskedjan”.

Det andra projektet inriktas på mat inom turism och restaurang. ”Här handlar det bland annat om att ordna mötesplatser för livsmedelsproducenter, restauranger och turistföretag”.

Den regionala livsmedelsstrategin initierades av länsstyrelsen, landstinget, Norrbottens Kommuner och LRF.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,