Klartecken för förstudie om övergrepp

Övergrepp mot tornedalingar och meänkielitalande ska granskas i förstudie. Från vänster: Curt Persson, Linnea Huhta, Bengt Niska och Maja Mella. Foto: Anders Sjöberg

Övergrepp mot tornedalingar och meänkielitalande ska granskas i förstudie. Från vänster: Curt Persson, Linnea Huhta, Bengt Niska och Maja Mella. Foto: Anders Sjöberg

PAJALA: Statens övergrepp mot tornedalingar och meänkielitalande ska sättas under lupp i en förstudie som ska genomföras under hösten.

Förra veckan fick Svenska tornedalingars riksförbund, STR-T, grönt ljus från Kulturdepartementet att upprätta förstudien som bland annat kommer att bygga på intervjuer och vittnesmål, fallstudier samt översikt av litteratur och forskning.

– Vi är mycket glada att ha fått klartecken, säger STR-T:s ordförande Bengt Niska.

Curt Persson deltar i förstudien i rollen som historiker för Luleå tekniska universitets räkning.  I nuläget är det svårt att säga hur omfattande intervjudelen blir. Det hänger på hur många som vågar träda fram och berätta om det som personer har upplevt.

– Varför det inte har gjorts tidigare beror på att den generationen som utsattes inte visste själv vad de utsatts för förrän de läste böckerna och såg bilderna på varandra som en lägre stående ras. Det fanns en slags skam kring det hela. Det är först på senare tid som vittnesmålen kommit fram, säger Persson.

Eftersom både tornedalingar och meänkielitalande inkluderas i gruppen av människor som upplevt övergrepp kommer studien att bli mer rikstäckande.

– En förstudie är alltid en generell ingång i ett ämne där man ska få reda på var vi ska fördjupa oss, och var finns det anledning att gå vidare, säger Persson.

Maja Mella, STR-T:s verksamhetsledare, menar att förstudien är symboliskt viktig för folket.

– Det innebär att staten har hörsammat vår önskan när vi tog egenmakten. Det här är inte en förstudie bara för Svenska tornedalingars riksförbund, Met Nuoret och Luleå Tekniska universitet som samarbetspartner. Det här är en förstudie som rör alla de som vill berätta sina berättelser. Det här är folkets förstudie, säger Mella.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
48 kommentarer om “Klartecken för förstudie om övergrepp
 1. Tusen tack skriver:

  Statens har inte förgripit sig på mig, tvärtom, Moder Svea har tagit väl hand om mig.
  Fram till 1950-talets början kunde jag bara jo och nä på svenska.
  Tack vare Statens ansvarsmedvetenhet så fick jag lära mig uttrycka mig myntligt och skriftligt på svenska i folkskolan, det är jag väldigt tacksam för.
  Mitt modersmål meän kieli fungerade bara till samtal mellan oss Tornedalska infödingar.
  Med svenska språket kunde jag sedan vidareutbilda mig till ett långt inkomstgivande yrkesliv.
  Utan kunskap i landets språk hade mitt liv blivit torftigt.

 2. Historiskt okänt begrepp skriver:

  Det värsta övergrepp har mött som same i tornedalen. Har aldrig sett motsatsen till rasism någonstans som tornedaling eller som same. Ens dialekt känns igen så fort en öppnar munnen och har ens försökt att dölja något som finns naturligt. Det är inte språket som skadar eller ens identitet. Det är bemötandet hos dem som av rädsla ser ens person som ett hot.
  Tidigare generationer från 1500-16 talet går att härleda till Pajalas upphovsmän och härstammar från österbotten och Birkarlar. De ättlingar går att fysiskt härleda till slutet på 1800 talet skulle kunnat vittna om Niskas påstådda skallmä

 3. Historiskt okänt begrepp skriver:

  -om Niskas skall mätningar vilket aldrig har hört talas om i hembygden ens från tidigare generationer. Tvångsförvaring på sommardagis var ett traumatiskt gissel, när föräldrar sågs ute på ängarna med slåttern blev för mycket för en gemenskapstörstande parvel. Pennalismen började med den sommarvistelsen där ens mindre syskon blev rullade i brännässlor, fick en att ta till flykten av själv bevarelse drift tog till snabbaste fötterna ut, under skolans staket och sprang, hemåt från tvångsförvaringen med ångesten jagande i hälarna.

 4. Historiskt okänt begrepp skriver:

  På samma sätt jagade ångesten genom hela skoltiden av rena förföljelser för ens samiskhet, pennalism som ignorerades av skolledningen som såg uppfostran vara hemmets och föräldrarnas uppgift löd devisen redan då, -på 60 talet.
  Grunden för pennalism lades tidigt och fortsätter sedan med hela familjen samer. Från första skoltiden och resten av livet blir märkt som terrorist. Senare i livet på jobb i Pajala fortsatte samma pennalism med andra metoder, av vuxna människor utövade masspsykos genom förstörda bilder på väggarna på sig själv. förstört. Gav dem anledning att stänga ut från det arbet.

 5. Historiskt okänt begrepp skriver:

  Offerrollen för språk och bebyggelse tål inga motbilder för att omkullkastar allt vedertaget åsiktsfrihet och yttrandefriheten inkläs munkavlen. Ingen värdig offentlig bild för demokrati undermineras av dem som överröstar allt och alla.

 6. edelweiss skriver:

  Till er som förnekar rasbiologernas olika mätningar vill jag säga åk till Uppsala. På universitetet där finns allt bevarat. Inklusive de lömska omdömena. Kom ihåg att dessa idiotier var högsta vetenskap i Sverige på 20-talet. Allt var bestämt av en enig riksdag.

 7. Historiskt okänt begrepp skriver:

  På Gustav Vasas tid gjorde kungen allt att hantera skattepengarna till huvudstaden och s:a Sverige. I Dalarna härskade han med höga skatter, folket protesterade med sin dialekt. Kungen såg till att eliminera protesterande dalmasar och slogs ihjäl. Hela landets rikedomar har hamnat i s:a Sverige Likadant tömdes utbildat folk i nutid från lappland och norr- beordrades arbetskraft söderut att ta hand landsdelens gods och guld. Skallmätningar i det sammanhanget var stöd nog för dem som ville roffa åt sig, om något fel på folket och har förtjänat att bli nedvärderade som språkokunniga.

 8. Historiskt okänt begrepp skriver:

  I Uppsala universitet hänger samernas benrangel genom tiderna som aldrig har beretts ett sista vilorum. De är åskådarmaterial av ett mindre värt folk finns bevis för hur illa samerna har bemötts sedan Gustav Vasas tid och gnm Birkarle systemet tvingades till dubbelbeskattning ett godtyckligt system som underminerar ett folks utveckling Samernas land skövlas idag genom Hjalmar Lundboms försorg har staten som gruvägare lagt beslag på samernas renskötselland utan kompensation. För övrigt går samma naturrikedomar samma öde till mötes skogen vettenkraften och samernas land skövlas till rikedomar

 9. Historiskt okänt begrepp skriver:

  -rikdedomarna ses passerande söderut. Igår kvällens vackra tjusiga firande av Svenska flaggans dag såg till ens glädje att Sofia Jannok sjunga märk väl MIkale Wiehes version av Mitt land.
  Väntade hela tiden på att Sofia Jannok skulle framföra sin version av Mitt land men den hörde aldrig Sofia fick framföra.
  Skallmätningar, vi kan svenska och att samverka är bättre med myndigheter om sin offerroll än att samverka för gemensam sak och för sin landsända. Där saknas mycket övrigt att önska för samverkan.

 10. Jan-Erik skriver:

  Edelweiss, att bli klassificerad som ”finne” är inte det samma som att bli betecknad som ”mindre värd”. Jag tycker att det är beklämmande det fortfarande finns tornedalingar som skäms för sitt ursprung så till den milda grad att de sätter likhetstecken mellan dessa båda termer.

  Varför har STR-T valt att starta en förstudie med den här utgångspunkten?

 11. edelweiss skriver:

  Ordet är fritt. Även i bladet till en viss del.

 12. Tusen tack skriver:

  Jan-Erik, att bli klassificerad som ”horri” är samma som att bli betecknad som ”mindre värd”.
  ”Horri” är en term som saknar likhetstecken eller synonym även i Finland.
  Den närmaste liknelsen är att ”horrit” lever ännu stenåldersmässigt, bl.a. med ärvd konungakrona.
  Det är ju verklighet och ingenting att skämmas över.

 13. Övergrepp, varför anser ni er vara bättre ?? skriver:

  Det här med övergrepp och mobbing förnedring och allmänt skitsnack är vanligt just inom Tornedalen/Pajala. Vet inget folk som begår så mkt övergrepp rent psykiskt dagligen, inte handgripligt som folk inom Tornedalen. Se tex skolan, arbetsplatser och inom kommunen i Pajala ökänt och det bara får fortsätta år ut och år in utan någon gör något. Sedan rent allmänt råder ett allmänt förtryck rent socialt mot vissa personer utanför de fina släkterna i samhället. Tycker inte Tornedalen är några änglar i det fallet snarare precis tvärtom.

 14. Jan-Erik skriver:

  Författarinnan Selma Lagerlöf klassificerades som finne av rasbiologen Herman Lundborg (ni vet, han som hade både hustru och son av tornedalsfinsk börd). För några år sedan uppdagades att Lagerlöf stött Lundborgs rasbiologiska verksamhet och att de två även brevväxlat.

  Är det STR-T:s officiella ståndpunkt att Selma Lagerlöf blev kränkt av att Herman Lundborg kallade henne finne?

 15. Jovain skriver:

  Denna grupp personer påstår att bl.a skallmätningar skett bland befolkningen i Tornedalen och nu ska de via en förstudie få fram fakta om det var så ! En minst sagt underlig ingångstes där det egna tyckandet helt klart riskerar att undergräva en vetenskaplig metod som är det normala i alla sammanhang där ett universitet används som garant för objektivitet. Skulle det sedan bli så att man inte hittar något belägg för detta, så har man redan en förklaring om att det beror på att ingen vill prata om detta !

  Jag hoppas verkligen att LTU granskar denna förstudie på normala vetenskapliga grunder.

 16. Grundfärgen skriver:

  Skallmätningar m.m.
  När det gäller ”skallmätningarna” och det som hörde därtill var det knappast någon DÅ som kände sig kränkt, det var ju bara en doktor söderifrån som tog mått och fotograferade. Det är ju först i senare tid när man kan betrakta allt i backspegeln som det blir ett bekymmer. Det här med att kränkningen kan tas ut retroaktivt av senare generationer är närmast pinsamt, det var inte direkt så att någon skickades till koncentrationsläger likt i Tyskland eller Sovjet. Men mer än så här har inte svensken varit med om senaste hundra åren, säger en hel del om vilka veklingar vi är nu

 17. Skallmätningar och skelett på universitetet skriver:

  Retroaktiva känslostormar ha, ha när hela bygden undermineras av mobbning. Är det stora ägorna som band folket tillsammans genom inavel som orsakar konsekvenser av vi och dem, i dag.

 18. Flickan skriver:

  Vissa av inläggen här är alldeles för osammanhängande. Snälla läs igenom vad ni skriver och ställ er frågan om det här är förståeligt. Alternativt om ni ej kan skriva begripligt, be om skrivhjälp.

  ex sign:
  Historiskt okänt begrepp
  Skallmätningar och skelett på universitetet

 19. Rose-Marie Sunna Westerlund skriver:

  Samma sak vill etniska minoriteter samerna ha en grundlig undersökning om rasismen som har pågått i Pajala sedan decennier.
  Kan Niskanpää kräva utredningar om skallmätningar i förra sekler då ska kräva en grundlig verifiering hur samerna behandlas i min hemkommun i nutid både som barn i skolundervisningen och i arbetslivet, både en själv och övriga familjen betraktas som terrorister, för ens samiskhet.
  Har bestämt mig sedan en familj fick löpa gatlopp och utsattes för rasism både min far och bröder att alltid påminna världen hur illa bemött blir i sin hemkommun av rasism.

 20. Mindre värt skriver:

  Lite kul läsa dessa kommentarer eller kul är fel ord egentligen.

  Som redan nämts i tråden vad skulle ni ”svenskar” tycka om vi skulle ha haft skallmätning av finlandsvenskar?

  Vad jag vet har inte sådant gjorts.
  Nästan tvärtom att Finland ska minsann vara två språkigt osv.

  Dock ser jag att här på gränsen är det muttrande och vägran om flerspråkighet.
  Man ser minsann till att försvenska även idag våra barn!

  På båda sidorna av gränsen är det så. Hur många i Torneå kan svenska.

  Tänk om vi hade lite mer krav då det trots allt är gränsområde vi bor på! Men man värdesätter sällan flerspråkighet.

 21. solidaritet skriver:

  dom de ev berör är ju döda. är tornedaling sen födseln och känner inte alls igen mig i berättelsen. så lämna detta ärende de som har skett har skett. inte hjälper de nån och älta i gamla ev oförrätter. låt de vila i frid. gör nått vettigt i stället med ert engagemang.

 22. Futurum Casus skriver:

  Edelweise: Då hoppas jag att du tar upp vem som la fram motionen – det var nämligen en socialdemokrat. Det finns dem som vill ha det till att Herman Lundborg skrev motionen. Borgarna satte stopp för sterilisering av kvinnor efter valet 1976.

 23. Futurum Casus skriver:

  Mina föräldrar kunde inte svenska innan de började skolan. De har den uppfattningen att de hade inte fått den grund som de behövde för att studera vidare om de bara haft tornedalsfinska som språk. Mamma blev lärarinna och pappa blev forskningsingenjör. En klassresa från fattigdom.

 24. Verkkosurfaren skriver:

  Tja, när man läser vissa inlägg på hbwebben undrar man. Kanske man borde ta fram måttbandet igen och forska ifall det finns nån gemensam nämnare mellan centimetermåttet och den upplevda graden av kränkning? Alla är kränkta idag, även jag…#jagstårintehellerut.

 25. Historia var då idag.... skriver:

  ….Försigår nästan i jämförelse inavel och trakasserier. Vet många som måste leva på andra för att framstå sig som bättre i dagern.
  Vet inte vad det är men någon slags mindre värds komplex är rotat i Tornedalen. De anser sig som som stolta över sin kultur men ändå på något sätt skäms man över det. För att dölja detta väljer man ut syndabockar som man vända sin skam mot. Nästan värre än skallmätningar, uttryck mer som social kannibalism.
  Tornedalen och språket mer ett läte som förespråkar skäms över genom att vända skammen mot andra människor som de anser mindre värda.

 26. Futurum Casus skriver:

  Rose-Marie: Vad är det för rasism du pratar om? Ordet rasism är verkligen överutnyttjat vid det här laget.

 27. Skallmätningar och skelett m m skriver:

  Flickan visar svårigheter att hänga med i svängarna med den senaste tidens debatt är hon ytterst ovetande om bygdens historia. Glädjande nog finns många läskunniga med tidigare förvärvade kunskaper har lärt sig att se sammanhangen i det stora som i den lilla världen.
  En viktig insikt lär av det olika inläggen. De, i gruppen krav på förstudier om övergrepp, slår in öppna dörrar med dess ordförande är svenskspråkkunnig visar hans olika befattningar inom politik m.m. Baskunskaper i finska språket i hembygdens svenska skolor hade varit ett plus med tydliga regler.

 28. Skallmätningar och skelett på universitet m m skriver:

  Krav på ett eget hitta på språk med egna dialekter innebär en egen personlig tolkning och leder till ytterligare större interna övergrepp i skolan passar dem som hävdar ”det rätta språket”.
  Finska språket är ett fantastiskt språk och bottnar till den finsk ugriska språksläkten med samiska språket är en del av förutom några andra språk.

 29. Skallmätningar och skelett på universitet m m skriver:

  Finländarna har förstått vikten av tvåspråkiga kunskaper är viktigt. Till ens förvåning handlar finländarnas språk alls inte om vikten av kunskaper i svenske språket, utan engelska.
  I mellanfinland Jyväskylä inledde samtal först på svenska och när det inte förstods ändrade til finska/svenska, ett eget språk som förstår varför folk skakade på huvét, till svar. Medan samtal på ens knaggliga skolengelska flöt på av bara den. Det är inte svenska medn engelska som är finländarnas andra språk framstod ganska klart.

 30. Skallmätningar och skelett på universitet m m skriver:

  Det finns en hel del rasistiska beteckningar som du kan googla om och passar in som Kulturell rasism är en bara sedan finns ett helt spektrum till så, välj. Det är många av rasism begreppen Freuids psykologiska är plagierbart på det som min samiskhet är utsatt för än idag. Hela mitt liv är den grogrunden rasism som följer med från hembygden Pajala.
  //hälsn Rose-Marie

 31. Tusen tack skriver:

  Det modersmål (meänkieli) som jag talar är långt ifrån samma som riksfinska.
  Till finnar utanför just själva gränsen går den inte alls hem, samma gäller riksfinska för mig.
  Jag trodde att det kanske skulle lossna med ett par drinkar under ett besök i mellersta Finland men det gjorde det inte, enda som gick hem var ”Kippis”.
  Meänkieli är urgammal språk som inte har utvecklats någonting.
  Jag brukar säga att det är läten som svenska Tornedalens infödingar använder till och kommunicera med varann.

 32. edelweiss skriver:

  När man läser inläggen i den här frågan börjar man undra om det var så förnuftigt att införa en allmän någorlunda begriplig skrivkunnighet.

 33. Skallmätningar och skelett på universitet m m skriver:

  En riktigt givande debatt behöver belysas bättre om den diskriminerande rasismen mot samerna i hembygden. När gäller FN´s konvention om mänskliga rättigheter handlar Sigurd Freuds Marxistiska analys fokuserat på rennäringen och min samiskhet fokuserat på produktionsförhållanden och därför maktrelationer i samhället. Min hemkommumn Pajala har politiskt förnekat min familj rätten att bedriva sin samiska näring i au möte. Numera med den kapade samebyn förnekar familjemedlemmar sina renmärken är kulturell rasism.Det ryms mycket av rasism för samerna i Pajala sociala kulturella områden.//R M S W

 34. Knapsu skriver:

  Jag är då lite less på att läsa om hur STR-T ständigt vill få oss tornedalingar att dra på oss offerkoftan och uppleva oss kränkta.

 35. Ett vanligt dilemma i vissa trakter skriver:

  Edelweissängar det finns schwenskundervisning att tillgå för dem med språksvårigheter, bara så att du vet.

 36. Usko pois skriver:

  Direkt det kommer lite pengar med i handlingen så är det plötsligt många intresserade av att göra ”business” av tornedalsfinska eller meänkieli som många vill kalla det. Lägg ner svamlet med skallmätningarna, jag är till åren kommer och aldrig har jag hört talas om skallmätningar i vårt område. Inte heller blev vi åthutade om vi pratade finska på rasterna. Vad gäller ”meän flaku” så kommer den aldrig upp på min tomt!!

 37. Rose-Marie Sunna Westerlund skriver:

  Det finns glädjande nog många forna och nuvarande hembygds bor som vägrar sin bygd att botas med beteckningen offerplats som det är riktigt synd om. Bygden befinner sig i språkligt stiltje tillstånd, i ett vänteläge som inte leder handlingen framåt. Bygdens geografiska läge framstår tydligt vara en barlast cirkulerande begränsad värld där inget nytt accepteras, igenkännandets beståndsdelar har bränt fast i botten. Bygdens tillstånd kan liknas vid AA så länge orsaken till problemen förblir förringade eller förnekade finns heller ingen botemedel eller inger något hopp till förbättring.

 38. R-M Sunna W skriver:

  Var så god skrivpolisen, stryk det som ej önskas. För typiskt tornedalskt är att värdera och döma/fördöma för kan så mycket bättre. De, hade tagit till sig som sin livsuppgift redan i skolan att värdera och döma i avsikt att tysta ner.
  Ändå har börjat använda syre för egen del och skriver idag om det som har bevakats och förhindrats ska tillfället tas i akt när det väl har kommit.
  Tänk, skrivpoliser om bara dem som sjunger vackrast i skogen skulle ges möjligheter att höras, det samma gäller skrivandet. -Författare bara skulle få ge ut sin skrivna åsikt???????????

 39. Talvik Henriksson skriver:

  En förtryckt lär se sig själva genom förtryckarens ögön, sägs det. Om staten har fungerat som förtryckare, så har den lyckats. Tornedalingen har ju tagit bort allt från sin själ; språket och kulturen, för att bli den som förtryckaren har velat att hon/han ska bli. Än idag kan man se konsekvenser av den assimileringspolitiken i Tornedalen. Den finnfobin som finns i Tornedalen är sorgeligt att beskriva. Man har lärt sig att hata och skämmas över en del av sig själva, nämligen den finska själen. MEN man förnekar den finskheten man bär inom sig, och projiserar hatet till allt vad finskheten är!

 40. R-M Sunna W skriver:

  Konsigt att hembygdsbor som förnekar oss traditionella samer ändå själv vill vara samer och har kapat samebyn från samerna och ockuperar samernas organisationsform, samebyn. Vår samiska historia skrivs om efter statligt anställdas sr´lokalpersonal för att att förneka oss samer i hembygden.
  Kan inte få ihop det, närmar sig mer psykotisk rasism enligt Sigurd Freuds beteckning för rasism.

 41. Tusen tack skriver:

  Talvik Henriksson.
  Återigen, Staten har inte förtryckt mig, tvärtom.
  Att vara analfabet i det land du lever i är ett handikapp.
  Och än värre när ditt modersmål bara fungerar till samtal mellan oss infödingar.
  Textmässigt fanns den inte präntad någonstans.
  Mina föräldrar har dina s.k. äkta SD-rötter men har inte haft behov av och tala sitt svenska språk som få förstod här och därmed blev även deras gener för-finnskade och skamfyllda enligt din SD-åsikt.
  Var kommer ditt finnhat ifrån?
  Hela vår välfärd är ju byggd av 750 tusen finska invandrare.
  Åk, men Trump vill inte veta av dig.

 42. Värderas och döms på inhemskt vis skriver:

  Ser genom tiderna i hembygden är det även svensktalande som rannsakas och värderas/ för att dömas av gatans parlament.
  Det värsta att jämnåriga rannsakade för att ha talat svenska, vår modersmål var anledningen till att ha stuckit ut och inte följt ”demokratiskt” bygdens språk. Vilket aldrig har hört senare men väl när det pågick skulle skämmas för att någon skvallervägen har angett mitt språkförräderi. Den sortens moral har inga gränser.

 43. Futurum Casus skriver:

  Tusen tack: Finska invandrare har givetvis bedragit till välfärd men de har inte stått för all välfärd. Sedan har många, även svenskar, fått förtidspension. Det bygger ingen välfärd. Den notan får våra efterkommande betala iform av dålig pension. Dessutom kan det vara bra att kunna svenska om man bor ett helt liv i Sverige. Inget Finlands hat från min sida – bara fakta.

 44. Tusen tack skriver:

  Futurum Casus:
  Överväldigande delen av finnarna var och är helt klara och ta itu med arbetslivet.
  De kunde börja producera intäkter åt oss utan att vi behövde satsa ett öre.
  Svenska språket lärde de själv successivt i resp. svensktalande region, skånska, göteborgska, dalmål o.s.v. men inte i Tornedalen.
  Även finnarna består av mänskliga gener och kan drabbas av sjukdomar.
  Vilken vinstgivande sisu-resurs vi har fått till vårt näringsliv helt gratis.
  Inte undra på att vår välfärd är världens högsta.
  Jag säger ”Tusen tack” även till tusen sjöars land ”Suomi”.

 45. Futurum Casus skriver:

  Tusen tack!: Jag vidhåller, det är inte bara finländare som bidragit till välfärd. Sveriges välfärd byggdes tyvärr upp pga att resten av Europa låg i ruiner. Sverige kunde starta industrierna och producera samma dag som freden kom.

 46. Futurum Casus skriver:

  Tusen tack: Sedan ska du inte glömma bort att Sverige har världens högsta skattetryck. Utan det så skulle vi inte ha någon välfärd. Jag är för att vi sänker skattetrycket och får fler i arbete som delar på skattebördan.

 47. Tusen tack skriver:

  Futurum Casus:
  Det stinker Trump från ditt skaldande, bl.a. enorm budgetunderskott och ännu större hissnade statslån.
  Snart är alla långivare panka och muren mot Mexiko knackas i bitar liksom i Berlin 1989.
  Då välkomnas även Futurum Casus till paradiset på andra sidan av pölen.

 48. Futurum Casus skriver:

  Tusen tack: Du har helt fel analys om mig angående Trumpen. Men just nu går det bra för USAs finanser men det gör även större delen av världen.