Koalitionen redo ta över styret

Tre från den fyrhövdade koalitionen: Anders Rönnqvist (SJV), Sven Tornberg (C) och Niklas Olsson (M). Lars-Erik Wikberg (KD) saknas på bild. Foto: Eva Spiik

Tre från den fyrhövdade koalitionen: Anders Rönnqvist (SJV), Sven Tornberg (C) och Niklas Olsson (M). Lars-Erik Wikberg (KD) saknas på bild. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Efter nyår tar en fyrpartikoalition över styret i Haparanda.

Vid en presskonferens under måndagen stod det klart att (C), (SJV), (M) och (KD) är överens om ett historiskt maktskifte, vilka frågor som de ska prioritera och vilka personer som nomineras till de olika politiska befattningarna.

Till ordförande i kommunstyrelsen nomineras Sven Tornberg (C), medan Anders Rönnqvist  (SJV) nomineras till vice ordförande.

Val till nämnder och styrelser sker på kommunfullmäktige den 19 november.

De uppgav vidare att den politiska inriktningen kommer att präglas kring tre kärnområden: skola, näringslivet och äldreomsorg.

Och ett tydligt besked de gav redan nu är att de till hösten 2019  kommer att slopa ”gratis” barnomsorg för att återgå till max-taxa.

Publicerad i Haparanda, Svenska
59 kommentarer om “Koalitionen redo ta över styret
 1. Trodde på snabba förändringar skriver:

  Hur tänker de göra med arvoderna till Ks ordf, ordf soc/bun, det har vi ju drivit länge att förändra. Varför väntar vi med taxan för barnomsorgen.

 2. Hoppfull skriver:

  Vill passa på och gratulera er till framgångarna. Nu är det upp till bevis. Ska verkligen bli intressant och se vad som händer inom närmaste året. Ps. Behandla oppositionen bättre än det dom har gjort emot er i alla dessa år. Lycka till.

 3. Bengt Westman, ordförande i BUN 31.12. skriver:

  Ja, nu får Haparandaborna leva med borgerlig politik i kommunen, första konkreta åtgärden blir att införa avgifter för förskola och fritids. Man bemödar sig inte ens att kalla förskola och fritidsverksamheterna vid deras rätta namn, utan kallar det konservativt för barnomsorg, något det hette för länge sedan Småbarnsföräldrar får betala för en politik som annars är höjt i dunkel! Men borgerlig är den, Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

 4. från holmen skriver:

  Kommunens inkomster är väl ungefär detsamma …finns det pengar till alla löften..

 5. Tonttu-ukko skriver:

  Grattis Sven och alla andra! Nu väntar vi som röstade er snabba förändringar inom den kommunala verksamheten. Det kan vara nån gång bra att visa riktningen med ”hela handen”.Från alla politiska möten (nämnder och fullmäktige) ska det tas bort alla onödiga presentationer av verksamheter samt annat svammel. Bara rena enkla politiska beslut, som ger konkreta mål till tjänstemän/verksamheter och uppföljning. Bort med alla onödiga ”planer” och projekteringar, sådana fabuleringar har vi invånarna lyssnat i åratal, ingenting har hänt. Realistiska, genomförbara beslut och åtgärder, tack och lycka till

 6. Pänktti skriver:

  Fint nu kan man lämna barnen för hela slanten!

 7. Risto skriver:

  Bengt, ärligt talat så lyser det ett missnöje, ni vande er att vinna förstår att det svider. Nu har nya ledningen tufft med att restaurera upp staden efter att ni inte underhållde staden. Nu tycker jag att vi även du Bengt känner en glädje. Flaggan itopp

 8. Mattias Andersson skriver:

  Bengt Westman, Det här kan komma som en chock för dig, men det finns ingenting som är gratis. Någon måste bekosta er ”avgiftsfria” förskola, i det här fallet skattebetlarna, som i sin tur är kommuninvånarna.

 9. Lars-Erik Wikberg skriver:

  Vill bara påminna Bengt Westman om den sossepolitik som du höjer till skyarna. ALLA barnfamiljer och övriga fick betala när S höjde skatten under SE Buchts tid. Samma med sossarnas skattehöjning av landstingsskatten för nåt år sedan. Samma sak när vallöftet bröts och bensinskatterna höjdes så det bara small om. Samma sak när framför allt barnfamiljerna drabbades av flygskatten. Tala om hycklarnas marknad! I valet var vi tydliga med att vi skulle återinför maxtaxan. Väljarna röstade och sossarna förlorade valet. Det var inte så bra enligt väljarna i Happis som ni påstod.

 10. Bengt Westman skriver:

  Lars-Erik, skatter beslutas för att få pengar till genomförande av offentliga, gemensamma utgifter. Ni kommer inte att sänka några av de skatter du ondgör dig över därför att ni behöver finansiera er politik som alla andra. Skatter kan användas för att genomföra en fördelningspolitik så att skillnaderna i levnadsstandard inte blir alltför stora, men det ni gör, om ni inför maxtaxan är att ni ålägger barnfamiljerna, som Haparanda behöver så väl, att betala för en verksamhet som i likhet med övrig skola borde vara avgiftsfri.

 11. Bengt Westman skriver:

  Ni värnar inte om barnfamiljerna, ni ålägger dessa att betala för en kostnad som enligt mig borde finansieras av hela kommunen. Vi alla i Haparanda behöver barn för att trygga vår framtid därför kan vi vara med och betala för dem, som vi redan nu gör för grundskola och gymnasieskola. Det är inte hyckleri att vilja beskatta invånarna för att bedriva fördelningspolitik, det är SOCIALDEMOKRATISK POLITIK.

 12. Von Anka skriver:

  Uppenbart att Bengt Westman är bitter efter valresultatet. Och det är lätt att förstå då karln har tappat arvodet på cirka 380.000 kr/år för ordförandeskapet i BUN. Med en pension på 45.000 kr/månaden borde räcka även för honom…men mycket vill ha mer och då spelar det ingen roll att det handlar om en sosse i ett par skor…

 13. Anders Rönnqvist skriver:

  Bengt, ta det nu litet piano med din frustration! Den fria barnomsorgen i Haparanda återfinns inte i någon annan kommun i Norrbotten eller i Sverige. Varför har ingen annan S tänkt som Du och Ida? Som fördelningsinstrument snedfördelar den istället för vad Ni S tror är effekten. Tänk efter vilka som drar fördel av o-taxan i.f.t. maxtaxan som enbart ger de bättre bemedlade en avgift. Om Ni anser det finns behov av ytterligare omfördelning av nettoinkomsten för oss boende i Haparanda, varför föreslår Ni då inte avgiftsfritt att nyttja va-systemet och avgiften inom äldreomsorgen mm?

 14. Eva Eliasson skriver:

  Nu blir det spännande tider, alla vallöften ska infrias och och vi får då se vilka konsekvenser vi får. Somliga skäller på skattehöjningar från gamla tider, undrar bara hur de ska få ihop allt. Kanske de höjer skatten för de som har minst.

 15. Pontus skriver:

  Westman: ….som annars är höljt i dunkel..

 16. Snippsnapp skriver:

  Gubbar bara gubbar på samtliga tunga poster; Tornberg, Rönnqvist, Olsson, Lind och Segerlund. Inte undra på att barnfamiljerna nedprioriteras. Inte heller ett ord om att arvodena skall sänkas rejält vilket har basunerats ut under lång tid.

 17. Fritidsfiskaren skriver:

  Bengt, förstår du inte att gratis barnomsorg missbrukas i stor stil. Jag som vill vara hemma med mitt/mina barn har ingen nytta av gratis dagis, men jag får betala det över skattsedeln också. Problemet med socialdemokratisk politik är just att man alltid har så nära att ta till skattehöjningar som lösning på ett problem. Det vore bättre att lägga mer krut i den SOCIALDEMOKRATISKA POLITIKEN, på att öka skatteunderlaget istället. Problemet med långvarigt maktinnehav blir just att man inte kan se eller tänka på alternativa lösningar. Varför har inte alla sosse-kommuner gratis dagis…?

 18. S Viken skriver:

  Reagerade på en märklig formulering här i ”debatten”, nämligen att ”framför allt drabbades barnfamiljerna av flygskatten”, är det barnfamiljerna i Haparanda som åsyftas eller barnfamiljer i allmänhet ? Trodde att debatten här handlade om hur Haparanda ska ”skötas” närmaste fyra åren. Hur många tror på att det blir ”mycket bättre” med det ”fyras gäng” 🙂

 19. Perämies skriver:

  Vem ersätter kommunalrådet på hans eventuella fängslande semester?

 20. Futurum casus skriver:

  Lycka till. Jag är övertygad om att det går bra.

 21. Viktigpetter skriver:

  Stämmer arvodet på 380000/är och en pension på 45000/månad. Det låter inte klokt.

 22. Bengt Westman skriver:

  Anders, nej, jag tar det inte piano när ni kommer med dåliga förslag! Jag kommer att påtala sådant och presentera socialdemokratiska alternativ till Haparandas medborgare. Maxtaxor är till för att skydda höginkomsttagarna så att de inte behöver betala samma andel av sin inkomst till avgifter som de med lägre inkomster, försök inte göra detta till barmhärtighets politik.
  Förskolan är en viktig start för ALLA barn och därför anser jag att den i likhet med annan utbildningsverksamhet ska bekostas av samhället, då det är en investering som kommer att betala sig väl!

 23. Bengt Westman skriver:

  Ni, som inte ens själv vågar stå för era påståenden utan gömmer er bakom olika identiteter kommer jag inte att debattera med. Stå upp för dina ord och åsikter!

 24. Förälder skriver:

  Ni politiker med egna företag förstår nog vad maxtaxan innebär? Att många föräldrar inte har råd att handla hos er?.

 25. Berättat skriver:

  Är ej socialdemokrat eller vänster eller sd heller. Men nu flyttar jag från denna kommun som just lockade med att barnomsorgen är fri. Flyttade hit med familj med 4 barn. Är höginkomsttagare. Fy fan vilket svek. Ni vill inte ha fler i er befolkning. Maxtaxan ger fan inget åt förskolorna när ni strösslat den över alla verksamheter. Med två höginkomstagare mindre i kommunen så lär bara vår skatteandel vara 250000 minskade kommunmedel från kommunskatt. Jo vi jobbar i annan kommun. Så nettot blir lägre för Haparanda.

 26. Futurum Casus skriver:

  Somliga har svårt att släppa det socialdemokratiska nederlaget. Jag tror det blir bra för Haparanda. Vem vet det kanske går så bra att socialdemoratiska väljare lämnar partiet.

 27. Kommunbo skriver:

  SOCIALDEMOKRATISK POLITIK? Kan någon förklara till mig vad det innebär? Om S har styrt Haparanda 50 år och BUN har tex. Sveriges högsta ordförande arvode 380.000 kr/år från ca. 10 möte/år. Är det socialdemokratisk politik? Och det sker i en av Sveriges fattigaste kommun. Tala om girighet! Visst anfall är ju bästa försvar….

 28. kisumisu skriver:

  Lars-Erik Wikberg:

  Kommer skatten nu sänkas med vad maxtaxan innebär?

  Kommer det mer pedagoger (dvs personal) till förskolan?

  Får vi som har småbarn nu ha barnen i förskolan efter våra behov eller är det fortfarande när båda föräldrar jobbar????

  Känns meningslöst att betala tusenlappar för en förskola man utnyttjar max 3 dagar/vecka!

  Kan vara bra med avgift men låt föräldrarna då betala för den tid barnen är där!!!

  Kommer själv se efter privata alternativ som är mindre kinkiga på arbetstider etc. Blir kankse inte så dyrare ha en ”nanny” nu.

 29. kisumisu skriver:

  Men det tråkigaste är det ju för våra barn som det har varit!

  Dvs dom vill ju umgås med jämnåriga kompisar, men det har inte happisbarn fått göra. Bara dom som har föräldrar som jobbar kontorstid måndag-fredag!!

  Alternativt öppet arbetslösa eller föräldralediga med ett annat barn!

  Någon allmänförskola existerar inte ens för dem som jobbar i skift och deltid!

 30. Perämies skriver:

  @ pseudonymen Bengt Westman
  Lämna ut din identitet och bevisa att Du är Bengt Westman.
  Går bra med inloggningsuppgifter på ditt bankkonto.

 31. Förälder till elever på Gränsskolan skriver:

  S har lyckats skapa Sveriges sämsta skola ”Gränsskolan” av Sveriges samtliga ca 1500 högstadieskolor är det endast 40 skolor som är sämre (både 2017 och 2018) vad gäller betyg i 9an!! Vad stolt den ”SOCIALDEMOKRATISKA POLITIKEN” måste vara. Att inte ens lyckas förbättra denna bottenplacering. Det är äntligen dags för förändring.

  Vi ser verkligen fram emot när Westman ger taktpinnen till Niklas Olsson i stället, nu finns det hopp för Gränsskolan.

 32. Hoppfull skriver:

  Men Bengt Westman Är du en dålig förlorare eller varför reagerar du så häftigt? Jag behöver inte framföra min åsikt med namn bara för att du ska gilla det. ALLA är inte lika starka och vågar framföra sin åsikt offentligt men även dom personerna har rätt till en åsikt. Har länge hört om S´s härskar fasoner och förvånas över det. Nu kanske det är dags att ni får äta eran egna medicin. Men jag hoppas trots det att dom som nu ska styra behandlar er bättre än det ni har gjort. Alla är vi människor fast vi har olika åsikter i politiken.

 33. från holmen skriver:

  Snabbaste sättet att gå bra pension …satsa på politiker skrået..

 34. Fritidsfiskaren skriver:

  Ni som gnäller er över politiker i allmänhet, deras ersättningar etc. Engagera er själva då och påverka direkt! Lätt att gnälla över sånt när man själv inte ids göra nåt. Själv skulle jag inte kunna tänka mig att engagera mig p.g.a. den smutskastning och negativa kritik man ofta får utstå när man tar tuffa men nödvändiga beslut och den samtidigt usla ersättning man har i arvode i de flesta fall. Undantag finns ju i det senare fallet, men de är ytterst lätträknade.
  Vad innebär egentligen max-taxan? Kan någon förklara det i kronor?

 35. Bengt Westman skriver:

  Om jag försvarar en avgiftsfri förskola och reagerar på ett förslag där borgerliga politiker vill belasta småbarnsföräldrar med avgifter på fleratusen kr per år så är jag en dålig förlorare enligt en del skribenter. Jag har svårt att inse logiken i de slutsatserna. Barn och Ungdomsnämnden har under 4 år haft en fantastisk samsyn på uppgiften att åstadkomma en bra skola i Haparanda, jag riktar ett tack till alla ledamöterför att de genom samtal och resonemang kunnat hitta ett samfält beslut. Jag önskar och tror att den nya politiska ledningen fortsätter med samma arbetssätt.

 36. Bengt Westman skriver:

  Jag vill bara medela att jag långt innan valet talat om för partiet att jag inte fortsätter som orfdförande i BUN. Det har varit en bra tid, men i och med mitt engagemang i Regionpolitiken så kommer mitt politiska arbete att koncentreras till uppgifterna där. Jag är också glad över att nu ha fått förstärkning i antalet politiker från Haparanda till regionen, förra perioden var jag ensam ordinarie ledamot, nu blir vi två ordinarie och två första ersättare, 4 personer från Haparanda som kan arbeta med länsfrågor känns bra!

 37. Nickname skriver:

  Vill man som Bengt Westman veta namnen på de som har en annan åsikt, då kan man ju misstänka att Bengt Westman inte har rent mjöl i påsen. Socialdemokraterna har ju en brun historia med skallmätningar, rasbiologiskt institut, nazisterna som de samarbetade med och de hade väl ett finger med i IB affären också. Svensk politik är inte så ren som vi kan tro och då behöver vi inte ens nämna Vänsterpartiets historia. Idag bör man vara försiktig. Samhället tystnar då det idag finns politiker som vill göra livet surt för de som har en annan politisk åsikt.

 38. Farhågor skriver:

  Nickname: De politikerna finns nog tyvärr även på högersidan. Det är mycket ryggdunkande och goda kontakter som gäller i denna stad.

 39. Rosa skriver:

  Haparanda är en av Sveriges fattigaste kommunerna. Det finns väldigt få som har höga inkomster här. Det är alltså de lågavlönade som med sina skatter har betalat för den ”fria barnomsorgen”. Nu är det så att ingenting är gratis eller fritt. Oftast är det vi vanliga människor som få stå för notan.
  Och skolan i Haparanda; Gränsskolan har tre NO-lärartjänster men bara en behörig lärare. De två som nu undervisar i kombinationen matte, fysik, kemi och biologi har ingen utbildning. Den ena kan inte heller bra svenska. Norrbottens bästa skola.Är det föräldrarna informerade om läget?

 40. Bengt Westman skriver:

  Jag har inte viljat veta namnen på de som skriver, jag har bara sagt att det är fegt at5 gömma sig bakom olika påhittade namn. Du insinuerar att jag inte har rent mjöl i påsen, vilket är ett rätt så grovt påhopp. Om du har något mer än dina egna fantasier att komma med så föreslår jag att du gör en polisanmälan om dina beskyllningar. Du insiniuera mycket annat också så jag förstår att du inte vill framträda med ditt namn, men som sagt anmäl om du har något att komma med!

 41. från holmen skriver:

  Tycker att HB webbens redaktion tar fram hur hög kostnaden är per folkvald politiker i HPDA kommun.Då får vi gemena läsare och tyckare nåt att skriva om..i synnerhet om det jämförs med andra glesbygdskommuner
  ..

 42. Kisumisu skriver:

  Rosa

  Visst skall allt betalas.

  Men ditt synsätt att dem som gar pengar och inkomst skall betala.

  Varför inför man då ens maxtaxa?

  Kan någon vara snäll och förklara också vad maxtaxa innebär???

  Finns även andra som frågar men ingen kan svara.

  Det jag förstått är det att ingen ska behöva betala mer förutom maxtaxa.

 43. Kisumisu skriver:

  Förlåt för mina stavfel.

  Men hur stor blir hålet i ekonomin för låginkomsttagare?

  Är det 1500kr, 2000kr…eller ännu mer?

  Men framförallt får våra barn det bättre?

  Tråkigt när blivande styrande inte kan svara….

 44. lillemannen-ej stor skriver:

  eller till holmen. satsa på asplöven. frågan är inte om men när blir de kk!

 45. lillemannen-ej stor skriver:

  bengt stå på dig. bry dig inte om vad nassarna (SD) skriver eller tycker. dom är inkompetenta f.d företagare eller har företag som är på väg och gå i kk.

 46. Rosa skriver:

  Grundskolan i Haparanda har inte heller behöriga lärare i moderna språk. (Förutom i engelska). Alltså alla som undervisar i spanska, ryska, franska, spanska och tyska är obehöriga. På gymnasiet undervisar en gympalärare svenska. Vore intressant att veta hur hen går igenom satsdelar, ordföljd osv ”måste kunna för att klara sig”- saker. Och använder hen samma pedagogik i både idrott och språk.

 47. Viktigpetter skriver:

  Hela raddan av hemliga folkövervakande myndigheter har skapats under det långvariga socialdemokratiska regeringsinnehavet Från MUST, SSI, MSB, FRA till SÄPO. Från must till smuts höll jag på att skriva. Det är klart att folk är skrämda för att öppet kritisera det socialdemokratiska maktinnehavet.

 48. Västkustens vänner! skriver:

  Efter att ha läst inläggen så kommer jag på hur det nya styret ska få staden på stabila ekonomiska fötter.Börja med att tillsätta behöriga på alla stadens lärartjänster. När ni sen har gjort det så erbjud landets övriga kommuner era tjänster som lärarrekryterare. Bristen på behöriga lärare kanske är stor på fler ställen än här. En god affärsidé! Med stabila konsultarvoden kommer ekonomin att blomstra! Kanske vi kan ana framtida skattesänkningar!

 49. lillemannen-ej stor skriver:

  de är beklämmande, fd och nuvarande s.k företagsledare ska sköta om företaget Haparanda stad. tittar man på deras meriter så ser de inte ljust ut.

 50. från holmen skriver:

  ang max taxan för dagisverksamhet…jag förväntar mig n fast taxa för äldrevården/boendet

 51. Hemmaförälder skriver:

  Tycker de är toppen att man återinför avgift på barnomsorg! Finns hopp att fler föräldrar börjar ta hand om sina barn…

 52. kisumisu skriver:

  Hemmaförälder:

  Alla har inte råd vara hemma.

  Dessutom gör man en björntjänst till sina barn ifall dom bara hemma.

  Det heter ju faktist förskola av en anledning.

  Det är utbildad pedagogik.

  Dessutom får barnen träffa andra barn i deras ålder.

  Är barnen bara hemma och sedan börjar ”allvaret” vid 6 års ålder. Kan det bli utanförskap och mobbning.

 53. Hemmaförälder skriver:

  Kisumisu

  Toppen att möjligheten finns att ha barn på dagis när man arbetar! Men att ha barn på dagis 06.00-18.00 måndag till fredag för att man ska hinna med lite ”egentid” förutom jobb så skulle man nog tänkt till innan man skaffade barn.

  Sen en stor eloge till alla som jobbar i barnomsorgen som gör ett fantastiskt jobb trots alla sparkrav och stora barngrupper!
  Och lustigt att den största förståelsen o pepp för att man valt att vara hemma och har större barn hemma när man har småsyskon får man från folk som jobbar inom barnomsorgen
  Utanförskap/mobbing,vi sitter ju inte inlåsta dygnet runt

 54. kisumisu skriver:

  Hemmaförälder:

  Har aldrig påstått 6-18 dvs 12H…

  Det finns något som kallas allmänförskola.

  Men inte ens den existerar i Haparanda och den är för den delen en avgiftsfri tjänst (överallt) som alla sveriges kommuner skall enligt lag kunna erbjuda!

  Du kanske har enormt socialt nätverk och hjälp av föräldrar, syskon, släkt etc..

  Sedan är det skillnad att ha 1 barn och 3-10 barn (nu vet jag ej hur många du har).

  Visst absolut man väljer ju själv hur många barn man skaffar.

  Men om man nu vill få mer barn och barnfamiljer till Haparanda.

  Förskolereglerna skiljer sig från kommun till kommun.

 55. kisumisu skriver:

  Forts.

  Angående mobbning och utanförskap.

  Där också, ni sitter ej inlåsta.
  Det gör inte jag heller, men min bekantskapskrets har inte barn i mina barns åldrar.

  Barnen blir väldigt blyga inför andra barn i deras ålder.

  Vet själv hur det var när man själv var liten.
  Alla i skolklassen kände varandra sen tidigare då dom hade gått i samma lekskola och samma dagis som det hette förr i tiden.

  Sen tänk på dem som är ensamstående du kan ju inte alltid vara med barnen heller då.

 56. kisumisu skriver:

  Annars är det ju helt rätt att ta betalt. Men ta då betalt för den tiden barnen är där!

  Orättvist att vi som har behov av barnomsorg 2 dagar i veckan pga jobb skall betala nån maxtaxa. Ta betalt per timma eller åtminstone per dag!!

  Dem som jobbar heltid 5 dagar i veckan har ju även mer råd att betala än vi som jobbar deltid!

 57. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Är ej så insatt i Haparandas politik, det kan jag villigt erkänna. Jag är en utflyttad Haparandabo som numera bor i Stockholm och jag tycker att det är sorgligt att höra hur kommunen skötts de senaste åren. Vården verkar bara bli sämre med färre läkare och läkare som ej behärskar språket nog bra, vägarna börjar bli rent ut sagt patetiska vilket jag själv märker av varje gång jag kommer upp och hälsar på familj och vänner. Sen har vi totalfiaskot med ”den stora gropen” på gränsen som till och med blivit ett diskussionsämne bland kollegor i Stockholm. Förändring behövs, kan man lugnt säga…

 58. Laitahyökkäjä skriver:

  ”Idag bör man vara försiktig. Samhället tystnar då det finns politiker som vill göra livet surt för dem med annan politisk åsikt”, skriver nickname. Hen borde kanske utropa: – USA! What happened last night in USA?! Alla som fick bomber hemskickade (Clintons, Obama, CNN m fl)har kritiserat Trump. Man behöver inte ha högt IQ för å inse att mörkermän påeldade av den intelligensbefriade presidentens ivriga och hatfulla twittrande står bakom terrorförsöken. Så ser hatet ut efter högervridningen bort mot brunt i samhällsdebatten. Och nu ska dessutom Jimbos fru styra och ställa i Sölvesborg…

 59. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Det råder en uppenbar desperation i landet när man måste uttrycka sig som du gör om andra människor.Det finns inga belägg för att människor är bittra när de röstar på tex. SD. Det innebär inte heller att de är onda människor. Jag hoppas att hbwebben behandlar alla skribenter lika och tar bort inlägg som inte håller måttet enligt villkoren för att få kommentera inlägg som andra gör. Villkoren står att läsa här nedan, de är klara och tydliga att följa.