Koltrasten utsedd till Sveriges nationalfågel

Koltrasten vann omröstningen. Foto: Marianne Berglund

Koltrasten vann omröstningen. Foto: Marianne Berglund

TORNEDALEN: Det var koltrasten som tog hem segern bland de tio fågelarter som stod kvar i slutomgången.Omröstningen som anordnats av Sveriges Ornitologiska Förening anordnat har genomförts i fyra omgångar. De tio arter som stod kvar inför avgörandet i dag, fredagen den 4 september, var blåmes, bofink, domherre, havsörn, koltrast, korp, rödhake, skata, sädesärla och talgoxe.

I måndags när omröstningen avstängdes hade cirka 105.000 personer valt nationalfågel och resultatet presenterades vid Falsterbo Bird Show i kväll.
Koltrasten blev förmodligen vinnare främst för sin vackra sång. Det var för övrigt koltrasten som utsågs till nationalfågel förra gången det begav sig. Året var 1962. Den ganska skygga fågeln lyckades med andra ord med att försvara sin position.

I SVT sades att den inte finns i norr. Det gör den, men  inte i så stort antal som i södra delarna av landet, där den allt oftare uppges övervintra.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “Koltrasten utsedd till Sveriges nationalfågel
 1. Tuomari Bean skriver:

  Rätt val! Den sjunger vackrare än allt!

 2. grr.. skriver:

  Jag tycker tranan skulle ha valts, inget annat land i Europa har denna ståtliga fågel som nationalfågel. Den finns numera över hela Sverige. Såg också på TV att dom visade en karta med spridningsgräns upp till norra Västerbotten av koltrasten! Den är inte så våldsamt vanlig i Norrbotten men finns hos oss i allafall !

 3. sirka skriver:

  Jag har då inte fått nån röstsedel hem! jag tycker talgoxen hade vart en mer värdig vinnare.

 4. Tuomari Bean skriver:

  Tråkigt Sirkka att du inte fick hem nån röstsedel, jag misstänker att Brevduvan strejkade eftersom den inte var nominerad 🙂