Kommunalråd och kommunchef polisanmäls

HAPARANDA: Medborgaren Åsa Hansson, numera aktiv inom (M) i Haparanda, polisanmäler nu både kommunalrådet Gunnel Simu (S) och kommunchefen Nadja Lukin.
– De har efter Seskarösågens konkurs i september 2012 attesterat Bengt-Olov Innalas begärda ersättningar och därmed möjliggjort för honom att tillskansa sig dessa pengar, säger hon till Haparandabladet.

Simu och Lukin polisanmäls för medhjälp till trolöshet mot huvudman. Hansson noterar dessutom att de båda har attesterat underlagen för förlorad arbetsförtjänst utan att göra det ”som åligger en attestant”:
– Nämligen att säkerställa att samtliga uppgifter är korrekta innan utbetalning. En jurist vid finansdepartementet har bekräftat att ansvaret för säkerställandet av uppgifterna åligger attestanten oavsett gången i den interna hanteringen.

Simu avvisar Hanssons anmälan som ”politiskt svammel och Moderat retorik”.

– Att polisanmäla mig och Nadja Lukin är ännu ett exempel på hur man från moderaterna har gjort politik av den här frågan. Men jag känner mig trygg i det jag har gjort sen vi fick kännedom om utbetalningarna. Jag mörkar ingenting.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
46 kommentarer om “Kommunalråd och kommunchef polisanmäls
 1. Hoppfull skriver:

  Hoppas att detta blir utrett ordentligt och för hela mandatperioden.

 2. Kalle Kula skriver:

  Allt ska upp på bordet.
  Var det inte så du sa, Gunnel?
  Om du är oskyldig har du inget att oroa dig för…

 3. Allan skriver:

  Perfekt, då får utredningen visa om dom varit slarviga vid attesteringen, det fattar ju en raggare att dom varit klantiga 🙂

 4. Väntar på svar! skriver:

  Alla politiker klarar inte av känslan av makt och inflytande. En del politiker tror att dom äger hela kommunen och dess skattekista, glömmer bort att det är ett förtroendeuppdrag och att makten utgår från folket även i Haparanda. Det vore klädsamt om Gunnel Simu mfl sossar att visa lite mer ödmjukhet för andra människor och värna om partiets framtid iställer för att kalla problemet som ”politisk soppa”. Vem har kokat soppan? Vad har kommunens egna revisorer gjort under mandatperioden?

 5. NoName skriver:

  Jag tycker att Åsa Hansson har nu gått allt för långt när hon har polisanmält Gunnel och Nadja. Är det brottsligt att i god tro attestera vice kommunalrådets räkningar? Över hälften av Haparandas röstberättigade hade gett sitt fulla förtroende i de senaste valen till Bengt-Olov Innala. Från den synvinkeln skall Åsa Hansson polisanmäla alla som hade röstat Socialdemokraterna. Nu räcker det Moderaterna! Vi måste gå framåt! Själv kommer jag att rösta på Centerpartiet i höstens val.

 6. Fritidsskeppare skriver:

  Oegentligheterna som uppdagas sitter djupt rotade i den socialdemokratiska historiken i Haparanda kommun. Alla skulle må bra av, åtminstone, en mandatperiod utan socialdemokratisk majoritet. Det skulle rensa bort de värsta avarterna som nu förekommer och få sosse-politikerna att förstå att man inte kan göra hur man vill utan att nån bryr sig.
  Man blir minst sagt bekymrad över tongångarna som man hör idag.
  Du som brukar rösta på S kan ju rösta blankt eller välja annat parti i höst.

 7. NoHead skriver:

  NoName, Haparandaborna gav inte BO och Gunnel rätten att missbruka skattemedel. Även om dom fått 100 procent i senaste valet så legitimerar det inte ngn till rätt att göra vad som helst.

 8. Mygelsamhället!! skriver:

  Det är bra att allt blir utrett,så kan vi sova lugnt sen.Och sen undrar jag om Åsa H politiska uppdrag är att granska övriga politiker eller har hon något annat att komma med??

 9. Like skriver:

  Det är helt underbart detta, arbetsförhöjande åtgärder,
  Det är så här moderaterna skapar jobb 😉
  Själv röstar man på Sven T till hösten, visste det innan, men blev helt övertygad då granskningen blev offentlig.

 10. Mikael Björnfot skriver:

  Undrar vad Gunnel menar med att moderaterna har gjort ”politik av den här frågan” genom att polisanmäla kommunchefen. Den posten hamnar man väl på baserat på andra meriter än sin politiska tillhörighet? Eller?

 11. JJ skriver:

  Lika bra att gå till botten med Innalas soppa och alla lönelistor under de år han varit verksam. Kanske det blir nåt över för skatteverket att titta på också.
  En polisanmälan med rent mjöl i påsen är inget att vara rädd för, men tyvärr verkar soppan bli grumligare och grumligare.
  Kanske kommer fler avhopp vad det lider, heja Åsa Hanssson och moderaterna.

 12. Bort med sossemakten! skriver:

  Vore även kul om det grävdes några år bakåt till när tidigare (S)-kommunalråd i Happis använde kommunens skattepengar! Är det någon som vågar gräva?
  Väntar med spänning!

 13. Bort med sossemakten! skriver:

  Lägg alla papper på bordet vad gäller Simus utlandsresor med skattepengar också.

  Fortsätt gräv Åsa Hansson! Stort tack till dig som vågat stå på dig!

 14. K-G skriver:

  Bra jobbat Åsa! Stå på dig och gräv både djupare och längre bakåt i tiden. Fram med allt sosse-myglandet på bordet och låt sanningen komma fram. De som attesterar räkningar i kommunhuset har ett STORT ansvar. Nu ser vi till att rösta på Sven Tornberg (c) som nytt kommunalråd i Haparanda.

 15. Al C skriver:

  Om man får kritik och går till attack med hårda ord kan detta då betyda att ”mjölet i påsen” inte är riktigt rent ?

 16. Korten på bordet skriver:

  Varför känner jag igen Simus agerande. Verkar som om hon försvarar sej med alla medel. Påminner om hur en tidigare kommunchef agerade i ett annat sammanhang. Alla vet hur det slutade.

 17. Svamligt nonsens skriver:

  Löjligt av Hansson o Rönnqvist compani. Simu har ju enbart intygat de gånger Innala vickat för henne och inge annat. Okynnesanmälningar borde vara straffbart för de kostar oss skattebetalare massor av pengar.

 18. moderat taktik skriver:

  Såja, moderaterna måste ju försöka på andra sätt för dom vet att dom vinner inte folkets röster vid val så knuffa bort motståndarna innan valet. Desperation från moderaterna.

 19. Sosse skriver:

  re 17 : Massor av pengar har Innala kostat, och utredningar av det här slaget måste få kosta. Tyvärr verkar det som att mtrl försvunnit och Innala har ”förklaringar” till sitt agerande dessutom gjort ett frivilligt tillbakaträdande i en del fall som han upptäckt vara fel. Frågan är om det fritar från ansvar ?

 20. Vakna Happisbor! skriver:

  Man ska INTE attestera sådant som man inte vet är rätt! (S)imu & kommunchef har givetvis ansvar för vad de attesterar!! Detta tar självklart inte bort Innalas ansvar, han ska ansvara för att det han begär är riktigt.
  Till skillnad från Innala(S) så har Rönnqvist (M) och Tornberg (C) agerat KORREKT! Skönt att det finns några skötsamma i vår korrupta kommun! TACK och åter TACK Åsa Hansson (M) för att du ägnat tid och energi åt att nysta i det enorma mygel som i åratal förekommit bland Sossarna.

 21. Heja M och C!! Hoppas på maktskifte! skriver:

  Heja M och C!! Det saknar HELT betydelse hurdan Innala var som medarbetare på sågen eller hur han var i idrottslaget, detta har INGET att göra med att FELAKTIGT begära ersättning vilket Innala(S) faktiskt gjort! Om du vill skänka Innala HELA DIN lön/inkomst så får du ju göra det, men inbilla dig INTE att vi övriga kommunmedborgare vill skänka våra skattepengar!
  Tack Moderaterna och Centern för er hederlighet! Det finns hopp för Happis om ni får makten efter valet!!

 22. Byt ut de styrande vid valet i höst! skriver:

  Byt ut de styrande vid valet i höst!
  OERHÖRT MÄRKLIGT hur ”material/underlag” alltid lyckas förvinna i Sossestyrda Haparanda! Undrar hur många papperstuggar (S) har? De hade ju lyckats tappa bort förslag som Tornberg(C) lämnat längre tillbaka också minns jag. (S) verkar kasta allt som är känsligt för dem… Happis är som en socialistdikatatur i miniatyr!!
  Tyvärr finns så många obildade människor i kommunen att sossedikaturen kan fortgå år efter år trots ideliga tabbar och total inkompetens!!

 23. från holmen skriver:

  Alltså G Simu (S) anser att gällande lag inte gäller henne…hmmm undrar om detta återspeglar alla sossars tänkande om lagar och bestämmelser…Hur månde detta sluta…

 24. Stefan H Ericson skriver:

  Att papper försvinner i Haparanda är inte något att undra över. De har ju länge varit så att Haparanda kommun är den papperslösa kommunen, allt enligt uppgift från de styrande.

 25. mattilalainen skriver:

  ja vasurit on hiljaa kuin k..i sukassa…olisko aika vihdoin nostaa profiilia ja lopettaa se demarien nuoleminen….haloo ??

 26. Sopa under mattan... skriver:

  Hur kan politiker som har röstats in av invånarna i Haparanda missbruka det förtroende de fick? Är det någon som tror att allt som sopas under mattan aldrig kommer fram? Jag är i alla fall glad att allt det här har kommit fram just före ett val. Sen är det upp till invånarna att ta ställning till vilka som ska styra Haparanda nästkommande åren.

 27. Pressen skriver:

  Varför vill inte S+C+V fortsätta och utreda hur mycket vice Kommunalrådet är skyldig kommunen?!

  Det var ju det majoriteten beslutade i KS den 18/6,när de INTE ville ge ytterligare direktiv till revisorn för fortsatt utredning!

 28. Iceman skriver:

  Det här är nog bara toppen av isberget. Det finns nog fler lik i garderoben. Som när kommunen 2013 skulle börja byta vattenmätare, då tänkte man bryta mot lagen om offentlig upphandling med råge. En politikers son fick uppdraget, snacka om nepotism! Men det stoppades som tur är, på kommunen sa man att ”det är en bra grabb som vi har anlitat tidigare också”.
  Då talar man om ett jobb i miljonklassen.

 29. Vielä Haaparantalainen skriver:

  Toivottavasti haaparantalaiset nyt ymmärtävät etteivät missään tapauksessa äänestä sossuja syksyn vaaleissa. Onkohan sielä vielä kuinka paljon muita luurankoja kaapeissa!!?? Miten paljon sielä on esimerkiksi pukaattu ”salaista” rahaa jääkiekkoseuralle !??

 30. FORTSÄTT GRÄVA & GRANSKA SOSSEMYGLET! skriver:

  Signaturen Per Lundbäck skrev ett inlägg efter en annan artikel om Innala(S) mygel:
  ”… Innala har ju varit med i en arbetsgrupp hos Simo kommun i Finland med uppdrag att ta fram fysiska planer för byggande av ett kärnkraftverk. Ok, bra, men detta påtänkta k-verk har ju kommunfullmäktige förklarat inte vara något av kommunalt intresse, att ens behandla i kf! Ändå har arvoden och resor betalats under flera års tid??? Ja undersök!”

  Kanske mygel även i detta fall! Värt att undersöka!!

 31. från holmen skriver:

  Såna här praktskandaler som nu verkar komma upp i dagen får man ju lära sig att förekommer i länder med svag demokrati… Hoppas att kommunmedborgarna har alla dessa skandaler i minnet till kommande val i sept.

 32. Svamligt nonsens skriver:

  Alla ni sprider en massa goja om bl.a. kommunalråd, kommunchef och andra. Läs igenom den faktasamling som nu finns inlagd på kommunens hemsida. Hansson och Rönnqvist borde verkligen skämmas för deras bisarra påhopp och utfall utan någon som helst grund. Fy usch för dessa politiker. Hoppas att vi i Haparanda slipper dom efter höstens val.

 33. Advokaten skriver:

  Svamligt nonsens: En vänlig fråga pga ditt inlägg, är du inblandad på något sätt? Är BO oskyldig? Som information till dej så är han vise.

 34. Svamligt nonsens skriver:

  Eftersom ”advokaten” inte vill förstå sammanhanget så avstår från jag att kommentera. Säger bara läs och begrunda. Nu handlar det inte om Innala.

 35. Rätt ska vara rätt! skriver:

  Svar till svamligt nonsens. ”Allt är inte guld som glimmar”. Hög tid att koppla in Uppdrag granskning, som kan nysta upp de senaste årens spekulationer. Det finns händelser att granska det senaste två mandatperioderna, som inte kommunens egna revisorer ”orkat” med eller kanske var för känsligt. Varför är en del så rädda för granskning? Granskningen ska ju leda till att allting har gått rätt och riktigt till.

 36. Svamligt nonsens skriver:

  Uppdrag granskning eller kommungranskarna har enligt uppgift gjort en research och inte funnit något att granska i Haparanda. Det är lätt och spy en massa ansvarslös galla här på webben istället för att ta reda på saklig fakta.

 37. Janne J skriver:

  Har ingen som helst uppfattning om detta men när jag läser ” Svamligt nonsens” kan jag bara le.
  ”Uppdrag granskning eller kommungranskarna har enligt uppgift gjort en research och inte funnit något att granska i Haparanda” Detta är nog en osanning och hur kan du komma med detta påstående?

 38. Rätt ska vara rätt! skriver:

  Jag undrar hur mycket du sign Svamligt nonsens egentligen är insatt i kommunens alla affärer.
  Vi är många som har haft både uppdrag och jobbat med verksamheter som har upplevt ganska ”märkliga” saker i kommunen under årens lopp som har tystats ner. Det handlar inte enbart om BO Innala och Simu. ”Man skall aldrig ropa hej förrän man är över bäcken”!

 39. anu skriver:

  Ett brott är ett brott och om det skett konstigheter i detta så är det ingen annans fel än den som fått ekonomisk vinning ifrån det.
  Att t ex komma sent 30 minuter per dag utan att redovisa detta kallar jag stöld.Man stjäl 2.5 timmars timlön i veckan från sin arbetsgivare och hur mycket blir det per år.? Att attestera i god tro må vara och är inte än så länge en brottslig handling, men att medvetet fösöka sko åt sig ngt man inte har rätt till är bedrägligt beteende. Här hittas ingen Toblerone.

 40. Like skriver:

  Har man förlorat arbetsförtjänst så skall man ersättas, om inte så skall man låta bli.
  Däremot så måste det till ngn schablonersättning som egna företagare bör få.
  Eller vad säger ni??

 41. BOJKOTTA (S)ossarna vid valet! skriver:

  Till ”svamligt nonsens”, Din signatur är verkligen träffande för det du påstår är nonsens och dessutom svamligt!

  Tack Åsa Hansson för att du blottat det mygel som pågått i åratal!
  Man undrar varför så många Happisbor är så korkade att de röstar tillbaka (S) gång efter annan!

 42. Sosse skriver:

  Det finns många duktiga sossar i leden och det är det enda parti som kan plocka fram vettiga fritidspolitiker att styra kommunen. Ett dåligt ägg som i detta fall förstör hela kakan är tragiskt. Men vi får baka en ny.

 43. Enok Nitti skriver:

  De flesta (s)fullmäktigeledamöter behöver bara komma ihåg att göra som dom blir tillsagda och trycka på rätt knapp vid omröstningarna. Det klarar en chimpans. Kanse också att bära ett färdigtyckt plakat under 1:a maj.

 44. Sluta rösta på (S)ossarna Happisbor!! skriver:

  Det var på tiden!
  När ska tidigare kommunalråd(s) olagligheter utredas och anmälas?!
  Det finns mycket att gräva i!! Det som kommit fram nu är bara toppen på isberget!!

 45. skeptikern skriver:

  när jag läser detta kommer en känsla av deja vu över mig. läste nästan exakt samma saker för 40 år sedan men då gällde det bo erik nilssons affärer. ni som minns: alla protester mot sosseväldet rann väl ut i sanden då också? för följande val var allt glömt, och man röstade som vanligt, sossarna regerade ohotade i alla fall.

 46. mr NN skriver:

  Man blir ju skeptisk till om ”skeptikern” har koll på saker och ting – i alla fall inte tiden…