Kommunen beredd tillmötesgå Akelius krav

HAPARANDA: Kommunstyrelsens arbetsutskott i Haparanda har under måndagen enats om att man från kommunens sida så långt som möjligt ska tillmötesgå Roger Akelius krav för att få igång Cape East.

Akelius har ställt krav att kommunen ska verka för en halvmara som ska gå över riksgränsen Haparanda-Torneå med start-mål på Cape East, en cykelled från CE till Kukkola, samt en motionsled. Allt med permanent skyltning.

Kommunalrådet Gunnel Simu berättade under en presskonferens att kommunen är beredd att satsa mellan en halv miljon kronor upp till en miljon kronor för att förverkliga detta. Men att kommunen inte satsar förrän det blir skarpt läge.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
18 kommentarer om “Kommunen beredd tillmötesgå Akelius krav
 1. Mad Max skriver:

  Jag som i min enfald trodde att det bara var tiggare från de östra Europa som agerar. Men nu har kommunen tagit till samma grepp. Om inte Akelius är villig att satsa på Cape East, så finns ingen anledning att fjäska för honom. Han har väl redan insett att det går inte att få någon lönsamhet på anläggningen. Det finns säkert annat som kommunen kan sponsra i Haparanda. Och som ger bättre effekt. Till exempel en campingplats nära centrum. Det skulle liva upp den trista delen av staden.

 2. granskaren skriver:

  Att organisera en halvmara kostar nog inte så mycket.
  Motionsleden kan man nog fixa till för en mindre summa, bara att dra en slinga till Riekkola
  Men att ordna cykelled från CE till Kukkola lär nog kosta betydligt mer än en miljon kronor, där lär nog kommunens utlovade pengar inte räcka till.
  Hoppas ändå att det ska lösa sig på nåt sätt så att Cape East kan öppna igen.

 3. Torkel Tyre skriver:

  Så skall det låta. Men redan nu bör man planera för detta åtagande då allt tar sin tid. Vi hoppas att löparna inte skall springa på det usla gatunätet i centrum.

 4. Stig Aspholme skriver:

  Det går ju järnvägsspår mellan Happis och Karungi, utnyttja den som cykelled, den passerar ju Kukkola!

 5. Torkel Tyre skriver:

  Bra förslag Mad, i synnerhet på vintern. Jag antar att du vill vara tält- och duschvakt då.

 6. Hälsopromotören skriver:

  Vilja löpare? Vilket underlag finns det för en halvmaraton i Haparanda?

 7. "Ett levande Cenrum" skriver:

  Härligt !! Att få igång Cape East betyder så mycket för hela stan – men kanske ändå mer för den sk. Gamla Stan. Cape East kan ju faktiskt även bli den Camping vi saknar och Tempererad Pool finns ju redan där. Det här blir nog bra ska ni se – ”Kyllä se kannattee”

 8. Satsa skriver:

  Nog har väl Akelius satsat, han kan ju inte gärna börja anlägga vägar etc i kommunen, det måste ju kommunen göra, ser inge konstigt att näringsidkare har önskemål om infrastruktur som gynnar verksamheten…. Och är det sedan önskemål som gagnar fler är det ju superbt, cykelväg till kukkolaforsen gynnar Kukkolaforsen samt även små kaféer längs vägen, bygg för tusan !

 9. Sixten Johansson skriver:

  Man kan väl säga att cykel- och motionsleder hör till den infrastruktur som kommuner bör satsa på. Välplanerade stråk har många nytta och glädje av och de bidrar till att göra samhället attraktivt. Finansiering och sponsring av olika evenemang bör väl i första hand deltagarna, publiken och intresserade företag göra. Jag tycker att idrotten ofta får onödigt mycket gratis och orättvist fördelat. Kommunen kan väl stå som garant om man verkligen kan se att det hela tillför bygden mer än det kostar.

 10. Enok Nitti skriver:

  Det finns väl redan en cykelled till Kukkola på finska sidan, bygg en gångbro över forsen så kan man cykla dit och till CE kan man väl i stort sett cykla efter stranden, bara en liten bit på vägen.

 11. Guttaperka skriver:

  Perfekt! Det behövs lite önskemål och villkor från företagare i Haparanda att få politikerna att tänka på annat än sin egen börs. Cykelväg till Kukkola har vi väntat på i 20 år. Det är självklart att den ska gå efter landsvägen och inte i skogen som yrkespessimisten föreslår. Det finns många ställen som skulle kunna leva upp i byarna med lite mer turister och en bro är inte fel att bygga,efter att cykelvägen blivit klar till Kukkola. Då kan maratonloppet köra en runda Swe-Fin via Kukkolaforsen.

 12. Kanoners ! skriver:

  Ja, alltså, en bro mellan svenska och finska Kukkolaforsen, och cykelväg från Haparanda till Kukkolaforsen, undrar om inte den rundan skulle bli ”exakt” 42 km = maraton ? någon som kan verifiera att den rundan blir så pass lång ?

 13. Kanoners ! skriver:

  Om man har start och mål på Cape East dvs….

 14. Nante skriver:

  Håller helt med Sixten. Av alla satsningar som diskuteras här i kommunen, måste väl detta vara en av de bästa som ger bäst utdelning för alla. Kommunens insats är ju en spottstyver (även om man sannolikt räknat fel på kostnaden) i förhållande till vad man får. Betänk att om Roger A. skall ha igång anläggningen inklusive nytt kök och matsal, så måste han plöja ner ytterligare 20-30 Mkr.

 15. från holmen skriver:

  Jag tycker att Kommunen kan satsa på ”Flyktingar” (asylanter/anhöriginvandrare) Plats finns ju på Cape East… Dessutom utgår det kraftiga statsbidrag till sådan verksamhet..Migverket är en solid samarbetspartner.. Mer om hur mkt bidrag utgår finns på Migverkets hemsida Googla och sök…För EB utgår tex 600k i kommunalt bidrag per år och styck, vissnog i bara två år, men sen (S) lovat förlänga bidragstiden till 6 år så är det ju en bra start som samarbetspartner med Migverket!

 16. Mad Max skriver:

  Kanoners: Ett bra förslag med en bro för lätt trafik över Kukkolaforsen. Den borde byggas i limträ. Den skulle vara en riktig turistmagnet också. Vi får jobba på det ;-). Du kanske kan lämna in bidraget som ett medborgarförslag till Haparanda Stad.

 17. Enok Nitti skriver:

  Kanoners, det är 16 km från Tjärhovet till Kukkolaforsen.

 18. Manfred Mann skriver:

  Om det här var de enda kraven från Akelius på kommunen för att öppna Cape East,så var de ju kända redan för ett par år sedan.Maratonbanan jobbade en grupp fram och likadant arbetade man fram en anknytning direkt från anläggningen till Riekkola så det här har varit känt sedan dess,märkligt.