Kommunen byter bank

HAPARANDA: I oktober förra året aviserade Nordea att stänga bankkontoret i Haparanda. Kommunen hade vid den tidpunkten Nordea som affärsbank.
I samband med att parternas avtal upphörde i våras hamnade kommunens banktjänster på upphandling. Den är nu avslutad och kommunen byter bank, till Swedbank. I slutet på januari i år avvecklade Nordea sitt lokalkontor i Haparanda. Kommunalrådet Peter Waara aviserade i samband med beskedet, som banken lämnade i oktober 2016, att kommunen inte hade för avsikt att samarbeta med en bank som vände orten ryggen.
Avtalet med Nordea löpte ut i våras och ärendet hamnade då ut på upphandling.
Kommunen införde ett krav på lokal närvaro i upphandlingen, som dock inte godkändes av förvaltningsrätten som ansåg att kommunen lagt för stor vikt kring den detaljen. Istället använde kommunen sig av en ramavtalsupphandling från SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Vid årsskiftet
Två anbudsleverantörer har varit tillgängliga under upphandlingen, Swedbank och, även Nordea lämnade in en anbudsförfrågan.
Av de två alternativen var det Swedbank som lämnade det mest attraktiva anbudet, enligt kommunens utvärdering.
Det anbud som Nordea lämnat in ansågs orent och förkastades därmed. Anledningen till det är att banken tar ut en så kallad negativ ränta för positivt banksaldo när det är 30 miljoner kronor eller mer.
– Förenklat uttryckt, banken vill ta betalt för att kommunen har pengar på kontot i rådande ränteläge. Men har då avvikit från spelreglerna och då är det tyvärr rött kort direkt enligt den tolkning vi och SKL har gjort, säger Hans Kenttä, ekonomichef, Haparanda stad.
Nordea har tio dagar på sig att överpröva beslutet. Om ingen överprövning sker siktar kommunen på att bankbytet ska vara färdigt till årsskiftet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , ,
3 kommentarer om “Kommunen byter bank
  1. rex skriver:

    Helt rätt!

  2. Anders Bäckström skriver:

    Helt rätt,även om Swedbank inte är en mönsterbank, så klart bättre val av flyende Nordea!

  3. HaparandaTornio skriver:

    Så ska det se ut!! Bra!