Kommunen vill delta i jämställdhetsprojekt

HAPARANDA:Haparanda har ansökt om att delta i ett projekt ”På väg mot jämställda kommuner”. Bakgrunden till projektet är en europeisk deklaration för jämställdhet som lanserades 2006 av de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation Council of European Municipalities and Regions.

Samtliga svenska kommuner och Region Norrbotten har undertecknat jämställdhetsdeklarationen, men en uppföljning har visat att kommunerna saknade kunskap, tid, pengar, personal. Kommunerna efterfrågade stöd i arbetet med deklarationen och med den bakgrunden beslutade styrelsen för Norrbottens kommuner att gå vidare med projektansökan som beviljades av region Norrbotten.
Projektet kommer innebära att flera pilotkommuner erhåller kunskaps-och processtöd. För att en kommun ska bli antagen som pilotkommun måste en rad kriterier uppfyllas. Kriterierna syftar till att ett hållbart förändringsarbete inom organisationen ska kunna genomföras.
Samtliga kommuner i Östra Norrbotten har anmält sitt intresse, samt Gällivare och Jokkmokk, urvalet kommer att ske efter sommaren.

Publicerad i Svenska
3 kommentarer om “Kommunen vill delta i jämställdhetsprojekt
 1. Laitahyökkääjä skriver:

  Ett lovvärt initiativ. Vi kan aldrig få för mycket av jämställdhet. Jobba på med det!

 2. Resultaten skriver:

  Jo jobba på och tycker man överhuvudtaget borde se över lönerna.

  Kommunen har ju individuella löner som skiljer sig enormt i vissa fall. Dem som ligger redan lågt har svårt få högre.

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Jämställdhet är jättebra, det gynnas alla av såvida det avser att alla i en kommun har samma spelregler och möjligheter. Saknar dock en definition av jämställdhet i detta sammanhang. Nämda populistiska mantra som ”hållbart” och ”förändringsarbete” är lika välkända som intetsägande, men vad ska bli jämställt enligt detta, avses jämställdhet för anställda inom kommunerna eller invånarna, eller är fokus på kön och ursprung? Gäller det tjänstetillsättnigar i kommunen eller att ingen ska utsättas för hedersförtryck? Jämställdhet är bra, beroende på hur den definieras.