Helt olika syn på sekretess av anmälan

HAPARANDA: Tvärs emot Skolinspektionen, hemligstämplade förvaltningschef Sven Forsberg hela den anmälan som kritiserar barn- och ungdomsförvaltningen i Haparanda – och pekar ut en klassmormor som en kränkande person.

– Vid ett möte den 12 juli förklarade Sven Forsberg för mig att sekretessen är nödvändig för att media inte ska få kännedom om uppgifterna, berättar den anklagade kvinnan för Haparandabladet.

Forsberg motiverar sitt beslut att inte lämna ut ärendet med att ”en enskilds personliga förhållanden kan röjas så att den enskilde eller någon närstående till denne lider”.
Men kvinnan fick efter begäran ut samma handling via Skolinspektionen. Där betraktas den som offentlig, med undantag av de personuppgifter som maskerats, vilket är ett normalt förfarande för att skydda enskilda personer då handlingar utlämnas.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “Helt olika syn på sekretess av anmälan
 1. F d anställd skriver:

  Haparanda kommun är hopplös! Det har den varit sedan ett antal år tillbaka i tiden. Varken politiker eller högre tjänstemän har kompetens att styra hela förvaltningen. Dom som har kunskap nonchaleras och då blir det som det blir. Sorgligt men sant.

 2. från holmen skriver:

  Det är ju inte helt ovanligt och okänt att diverse chefer inom kommunen har en mindre lämpad bakgrund för sina tjänster.

 3. Tyra skriver:

  Helt rätt gjort av Sven Forsberg som är en mycket kompetent och klok chef. Skolinspektionen ger jag inte mycket för.

 4. Pankkukruunu skriver:

  Att vara chef eller mellanchef inom kommunal verksamhet är nog den mest otacksamma syssla som finns.När dessa har blivit överkörda ett antal gånger resignerar de och börjar se fram mot nästa semester eller pensioneringen.

 5. En till fd anställd! skriver:

  Stå på dig klassmormor!

 6. Janne Johansson skriver:

  Resignerar man skall man lämna jobbet. Inte sitta kvar. Är kommuninvånarnas pengar man håvar in och då sviker man dem. Detta är ett uppdrag med skattepengar. Våra pengar.

 7. pedda skriver:

  Inom skolans område har allt bara blivit sämre. Pedagoger får inte säga sanningen, bara ta emot vad som helst från föräldrar och försöka le och vara trevlig. Men ger rätt till föräldrar för att inte få en anmälan på kommunen. Inte konstigt att få vill bli lärare. Man får liksom vara på sin vakt hela tiden, man kan tydligen bli anmäld för nästan vad som helst inom skola. Pedagoger får inte stöd trots att ledningen kan misstänka att ngt pågår där hemma som inte är rätt. Den enskilda personen får inte stöd.

 8. Tornedaling skriver:

  Till Tyra, Sven Forsberg kan bestämma vilka lagar i Sverige som skall följas enligt hans kloka och kompetenta uppfattning. Det blir väl bra, Tyra?

 9. Advokaten skriver:

  Har Sven Forsberg juridisk utbildning?
  När Skolinspektionen bestämmer om en handling skall lämnas ut eller inte och hur den skall lämnas ut är det en av deras jurister som fattar beslutet.

  Borde inte Haparanda Stad ha en kommunjurist som fattar dessa beslut så att de följer Sveriges Rikes Lagar och inte förvaltningschefens godtycke?

 10. Tyra skriver:

  Haparanda kommun har en kommunjurist. Dom kan också konsultera SKL:s jurister. Myndigheter kan göra olika bedömningar på samma sätt som jurister också. Sven Forsberg har en helhetsbild av vad som skett som han grundar sitt beslut på. Kritiken mot Sven Forsberg och hans kollegor är helt osaklig.

 11. Advokaten skriver:

  Tyra, vad heter den juristen du skriver om och hur når jag hen?!

  Jag vet att det funnits en fram till årsskiftet, men enligt haparanda.se så har hon andra arbetsuppgifter idag.
  Är det fel på informationen eller har jag missat något?

 12. Leif Svanberg skriver:

  Jag tror att ni tänker på Nadja Lukin som tidigare bland annat arbetat som kommunens jurist. Hon är idag tillförordnad kommunchef.
  Leif Svanberg
  reporter Haparandabladet

 13. Advokaten skriver:

  Tack Leif!

  Det förklarar varför Haparanda stad anlitar Advokat Marko Tuhkanen för att besvara överklagan när det gäller avtalen med Avalanche Capital avseende Barents Center.