Kommunstyrelsen i Pajala avslog bussnings- och badhusmotionerna

PAJALA: Även kommunstyrelsen i Pajala avslog på måndagen de två motionerna från arbetarekommunen där man vill riva upp beslutet om skolbsssning och stängning av badhus i de tre forna kommunhuvudorterna Korpilombolo, Tärendö och Junosuando.

Beslutet togs med acklamation – det förekom alltså ingen rösträkning.

Ingen argumenterade heller för att motionerna skulle antas. KD-aren Peter Eriksson, som för dagen ersatte ordinarie ledamoten Leif Gramner, ställde frågan om ärendet skulle upp i fullmäktige och han fick svaret ja. Det var uppenbarigen det enda som yttrades i frågan.

Harry Rantakyrö (S) ordförande som röstade för avslag, kommer du att avgå enligt det krav som (S)-veteranen Hemier Hallergran ställde i Haparandabladet på tisdagen?

– Nej det kommer jag inte att göra, säger Rantakyrö.

Haparandabladet har tidgare berättat att även Kultur- och utbildningsnämnden i Pajala avslagit de båda motionerna.

Frågan ska slutligt avgöras av kommunfullmäktige den 20 juni.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
83 kommentarer om “Kommunstyrelsen i Pajala avslog bussnings- och badhusmotionerna
 1. gooffy skriver:

  Äntligen………… Å gud vad härligt

 2. sosse skriver:

  När kommunalrådet ä emot det egna partiet- hur gör man då?
  Ett kommunalråd, som politisk vilde. Det blir smaskens för media- säkert den första och sista. De tre vice männen visade åter sin okunnighet. Läs stadgarna till fullmäktigesammanträdet.

 3. sosse skriver:

  vice- inte ordinarie så länge till , om de inte följer sosse stadgar.

 4. Stolpskottet skriver:

  Harry for president! En man som står för det som en gång klubbats, bra jobbat Harry!

 5. sosse skriver:

  12 får gå från Pajala gruvan – ingen fara. Det behövs nog många till på kommunalkontoret, plan och miljö ex.vis. Det byggs ju mycket nu och mer blir det när ni lyckats tömma utbyarna, som säkert kommer att flytta till Centralorten. När badhusen också stängs blir det ju ett jätte tryck på Pajala badhus, kanske rent av att natt öppet vore något att tänka på. Fler badmästare, fler miljöinspektörer, fler bygglovs handläggare, fler av allting.
  Lycka till Harry- du fixar det.

 6. Kommunbo skriver:

  Usch, vad är det för kommun vi lever i som inte lyssnar på folket, och som tycker det är bra med centralisering….
  Det var då inte det här jag trodde skulle hända när man rösta på socialdemokraterna!

 7. Bybo skriver:

  Harry Rantakyrö jag tror du har gjort ditt…
  Vi behöver ett nytt kommunalråd med nya idéer…..
  Jag har tappat hoppet för denna kommun

 8. Undrare skriver:

  Är det inte bättre med en levande kommun istället för ett levande Pajala?

 9. Orvar skriver:

  När partiet går emot folket hur gör man då?

 10. en döende kommun skriver:

  Kan man inte balansera ekonomin i hela kommunen? Det jag menar är att i utbyarna har man redan gjort besparingar, men inte i Pajala. Så man borde verkligen tänka på att tänka på något i centralorten. Att stänga skolorna i utbyarna kommer att döda hela kommunen, först utbyarna, sedan kommer centralorten att drabbas. Majoriteten vill ju ha kvar skolorna, så varför inte låta rösterna bestämma?
  Riv upp beslutet!

 11. realist skriver:

  Undrar hur stor skara som röstat på socialdemokraterna i Pajala kommun val är det som tycker som dom 200 på medlemsmötet?

 12. Bojkotta pajala by skriver:

  Harry vänder kappan efter vinden, en sann socialdemokrat. Men detta lär vara början på slutet av hans politiska karriär.

 13. sosse skriver:

  Menar du realist att Pajalaborna röstar på sosse för att stänga byarna? Utbyborna har aldrig gått man ur huse för att stänga någonting i Pajala, men det kanske är dags om det är så politik skall bedrivas.

 14. Bojkotta pajala by skriver:

  Hur kan man vara kommunalråd och socialdemokrat när man inte har partiet med sig som stöttar?? En sak till, vem är de som håller i trådarna (styr)dessa marionett dockor som endast består av en handfull personer?

 15. Stolpskottet skriver:

  Det är bra med Sverige, det går inte att vara kuppmakare och tro att man kan få igenom alla möjliga tokiga beslut. Att driva skolor utan elever är väl lika svårt som att bygga ett handelscentrum i Haparanda

 16. svinto skriver:

  Bojkotta: Den ekonomiska verkligheten är det som styr, inget annat!

 17. Bojkotta pajala by skriver:

  Svinto jag kan ju säga att de inte är pga by skolorna som ekonomin är som den är.om du tror de så är du antingen politiker i pajala kommun eller korkad.

 18. Ekonomen skriver:

  Pengar köper det mesta… Kan vara så att om man röstar mot sitt eget parti har man eg gett upp och har någon bekvämare framtid på G… Eller vad tror Harry?

 19. Adolf skriver:

  Om nu motionerna inte bifalls i kommunfullmäktige och skolor och badhus läggs ner; då finns det bara en grej till för att minimera utgifterna i byarna tex deportera utbyborna till ex. gruvområdet. Då behöver man inte hämta soporna från och/eller tömma brunnarna i alla kommunens hörn utan all skit är samlad till samma plats. Sen finns inte så mycket mer att spara. Man kan ju alltid plocka ner lamporna igen och förlänga strandpromenaden. Då var det släckt för alltid. Ett problem mindre. Framtid Pajala.

 20. Gödselspridaren skriver:

  Bojkotta, Sosse, Ekonomen m.fl. samhällsutvecklare: Ni har helt rätt! Pajala Kommun är åt h…vete för centraliserad. Jag tycker man kunde glesa ut den lite till. 600 skolelever på bara 6 skolor är alldeles för koncentrerat. Och trångt är det på skolorna också. Nog måste målet vara 100 kvm per elev? Att snittet i resten av Sverige är under 10 kvm får stå för dom. Och badet – minst 1 badhus för varje 1000 personer, annars flyttar vi till Soppero. Å företagen, dom måste också bidra. Varför ska Lauri bara såga i Tärendö?
  Bättre med 4 små sågar i stället. Vadå effektivitet och kostnader?

 21. Gödselspridaren skriver:

  forts. Bestämmer medlemsmötet så är det bara att leverera. Ekonomin går inte ihop? Svammel, klart det går bara man vill och är lite optimistisk. Sparka lite folk i kommunhuset säger jag bara. Så sa Törnman också i Kiruna och han blev jättepoppis.
  Harry borde ju kunna den stilen som efterträdde Lasse i Gruv 12:an. ”Hata, flytta och sparka”, det är parollen för de ”nya socialdemokraterna” i Pajala.
  Skämt åsido (men med en mycket allvarlig underton) – stå på er alla ansvarstagande, helhetstänkande och förnuftiga ”riktiga sossar”. Ni har fått vårt förtroende i förra valet!
  Nyttja det!

 22. Gruvfogden skriver:

  Jaha nu skriker man på Harry. Om vi drar oss till minnes och tittar på valen när Kurt Wennberg blev kommunalråd så hade Harry flest kryss men partiet hade redan valt Kurt Wennberg. Bengt Niska gjorde krysskampanj till Norrbottens Landstingsstyrelse och hade flest kryss men icke.. partiet hade gjort sitt val innan valet. I en smutskastningskampanj mot Kent Ögren bröt sig Bengt Niska tillsammans med Westman ur partiets överenskommelse och röstade emot Kent Ögren som då var ordförande. Det är helt normalt för sossar speciellt från Pajala att det är ren tombola vad som händer. Fler exempel finns

 23. låt kommunen leva skriver:

  Arbetarekommunens stadgar 2015
  §7Allmän omröstning
  Moment 2
  Slutligt beslut i ärende som varit föremål för allmän omröstning fattas av medlemsmöte
  114 yrkade för bifall för motionerna. 73 för avslag. Majoriteten vill ha kvar skolor och badhus i byarna.

 24. ingvar k skriver:

  Genmäle till signaturen gödselspridaren o gruvfogden, Jag får påminna er att S-partiet har ingen partipiska och därmed kan man rösta efter en egen övertygelse.(ej att glömma ekonomin) Redan 2008 tog man beslut om att stänga vissa skolor och badhus , men tyvärr hände det ingenting. Efter det har kommunfullmäktige tagit ytterligare beslut om åtgärder för stängning eller neddragningar skall vidtagas .
  Tyvärr är det ekonomin som sätter stopp för vårt önsketänkande.
  I det bästa av världarna skulle vi även kunna ha badhus även i Parkanäs och Kitkiöjärvi eller hur ?

 25. Hodor skriver:

  Fullmäktige är valda av folket inte av medlemmarna. Det skulle ju vara oansvarigt att låta en församling på ca 180 personer avgöra hur personer valda av några tusen ska rösta.

 26. Hodor skriver:

  Låt kommunen leva:
  Fast beslutet var redan fattat av medlemsmötet förra året i Junosuando.

  Vi kan naturligtvis citera hit och dit ur stadgar. Men det är ganska tydligt att medlemsmötet inte kan detaljstyra politikerna. Sedan så står det även att medlemmarna ska verka för en budget i balans. Något som gör det svårt att riva upp beslut som togs för ett år sedan.

 27. meänkieli skriver:

  ni i korpis, juno och Tärendö…ni måste börja inse fakta i verkligheten…ni är inte egna kommuner nå mer .. de var under era föräldrars tid de… inse att ni bor i en avvecklingsbygd och att ni inom 2 år inte har kvar nån skola..de är fakta…men ha förströstan byggnadertna kan ev användas till flyktingboenden om behov finns då???

 28. meänkieli skriver:

  och inte blir de bättre förutsättningar om mot förmodan batra skulle bli statsminister…dom ska ju bygga Sverige starkt..och avser väl strandgatan i sthl och ev Täby….

 29. meänkieli skriver:

  och pekka du tar väl inte med de här..de förstår jag…batra borde använda armarna mera….hon är ju stel som en mumie..annars bra…

 30. Johny Lantto skriver:

  Hej Ingvar!
  Tänkte inte figurera i detta forum något mera men såg ditt inlägg och kunde inte låta bli 🙂
  Vi är helt överens! Vad som också glöms bort i denna debatt är att de verksamhetsmässiga och ekonomiska anpassningar långt ifrån är över. På ett märkligt sätt så har allt fastnat på åk 6-9 i Junis och Tärendö och fallfärdiga badhus? Som det ser ut idag har vi att sänka våra kommunala kostnader med flera tiotals miljoner kommande fem åren. Nu krävs politiskt ledarskap och politiker som står med båda fötterna på jorden och förmår ta tuffa, men kloka, beslut. Även om det ibland blåser lite.

 31. kommunalråd skriver:

  Byte av kommunalråd är väl inte nödvändigt säkert rantakyrö vill alla väl. Precis som internationalen rent allmänt lycka åt alla bär.
  Så lär även Rantakyrö göra enligt Internationalen eftersom han blivit val måste han fullgöra internationalens riktlinjer. Det skall enligt internationalen åt alla lycka bära !!!

 32. sosse skriver:

  Ingvar Kauppi, du som har varit med så länge i politiken tycks inte ha kännedom om stadgar. Det förklarar en hel del av tokerierna. Tror Hodor att medlemmarna inte röstar? Vem tror du är folket?

 33. ingvar k skriver:

  Genmäle till sosse. Jag låter det vara osagt ,om hur min kännedom om stadgar är. Men jag vill påstå att jag har insikter i s-partiets stadgeverk och upplysningsvis har jg meilat till S-partiet centralt just pga diskussionerna i massmedia senaste tiden om uteslutning av förtroendevalda ledamöter som går emot ett medlemsmötets förslag. enligt vissa förståsigpåare i politiken. Att utesluta en medlem / eller i detta fallet s-partiets leamöter i K-f ,som går emot ett medlemsmöte förslag.

 34. S-medlem fr Pajala skriver:

  NU som gammal s-medlem kan jag ej hålla tyst mer.Man undrar har s-partiet blivit en filial till VP varför jag undrar detta är när man ser vilka som sitter i fullmäktige för S-dem några har varit aktiva i VP i Kiruna o nu bedriver VP politik i fullmäktige. Kommunalrådet styrs av 3 vise män han har ingen makt precis som en fågel utan vingar. Nej Ni riktiga S ledamöter Nu måste ni börja med riktig S politik annars blir ni politiska vildar o många med mig flyr från S-partiet

 35. Funderare skriver:

  Sosse: Tokerierna är väl att driva skolor utan elever?

 36. Johny Lantto skriver:

  Hej Ingvar!
  Har inte tänkt figurera i detta forum mer men såg din signatur och kunde inte låta bli 🙂 Vi är helt överens! Vikande ekonomi och elevunderlag föranledde överväganden betr skolstrukturen redan 2008 men förhoppningarna på Kaunisvaara-gruvans gynnsamma inverkan på elevunderlaget gjorde att allt sköts på framtiden. Facit visar idag att i ex.vis Tärendö minskade elevunderlaget även under den största gruvboomen. De ekonomiska realiteterna innebär, tyvärr, att åtstramningarna inte är slut med nu aktuella åtgärder. Uppskattningsvis 25-35 mkr ytterligare måste skäras kommande 5 åren.

 37. Bojkotta pajala by skriver:

  Ingvar k . Kanske inte partipiskan men någon styr er som marionett dockor och jag har mina aningar vem!

 38. sosse skriver:

  Till Jonny!
  Pajalas badhus lär vara i det sämsta skicket av alla badhus och Junosuandos i bästa. Det krävs ledarskap att kunna se var man egentligen sparar och vara rättvis. Låt Pajala barnen åka till Junis för bad. Det blir bara ca 10 resor/ läsår och barn.

 39. sosse skriver:

  Mera till Jonny.
  Jag lovar att det krävs massor av sparåtgärder om ni bär er åt som ni gör nu. Både skatteintäkter och statsbidrag minskar betydligt mer än era sparåtgärder ger. Det har gått prestige i argumentationen, där ni inte kan förklara vad som sparas och ni vägrar att se kostnader, som tillkommer i samband med era åtgärder. Men å andra sidan lär ni knappast få ett förlängt förtroende på det här sättet.

 40. Gruvfogden skriver:

  Hej Ingvar! ! Och Johny också för den delen. Nu valde ni att vrida mitt inlägg och besvara det med en något märklig eftertanke. Jag har belyst socialdemokraternas historiska röstingsförfarande från Pajala sida och ni väljer att besvara detta med en badhusfråga. Det visar på att ni vill dölja er historia vad gäller demokrati med dåliga ursäkter som skapar skuld i stället för tillgång för Pajala eran debattvilja ger nog snarare ris än ros för egen rygg.

 41. Funderare skriver:

  Gruvfogden: Varför ska man driva skolor utan elever?

 42. Maria skriver:

  25 till 30 miljoner ska sparas på 3-5 år. Då undrar man ju varför man börjar göra besparningar på sådant som bevisligen inte kommer att ge någon större besparing. Och vart är dom där 100 talet anställda som skulle få gå enligt Harry.Istället anställs det hur mycket nytt folk som helst.

 43. Ovetande skriver:

  Tärendö-Kangos = 38 km
  Junosuando-Kangos = 10 km

  Varför är inte friskolan i Kangos ett alternativ för barnen i Tärendö och Junosuando?

 44. sosselainen skriver:

  Jo nu är det dags att vi lyfter blicken. Vilka blir de kommande besparningarna? Vi vet var pengarna finns, det är inom utbildning och social verksamhet, allt annat är småpengar. Tekniska enheten behöver tillskott då t ex kommunens VA inte är i bästa skick. Det blir som sagt inom skola och soc även fortsättningsvis som besparningarna kommer. Det är tiotals miljoner det handlar om!

 45. Funderare skriver:

  Maria: Var har du för siffror? Jag är säker på att om du stänger ner Junosuando skola helt, så spar man miljoner. Varför ska man driva skolor utan elever?

 46. Hodor skriver:

  Sosse
  Så tusentals röster är färre än hundratals? Oavsett så har S-medlemsmöte i Junosuando 2015 godkänt beslutet. Fast detta känns ganska meningslöst att fortsätta eftersom det inte finns någon som lyssnar här.
  Ni får fortsätta i er fantasivärld där man bara kan spara på saker som inte behövs. Politik handlar om att ta tuffa beslut och detta med högstadierna är bara början.
  Pajalas fullmäktige har redan röstat igenom att ha tydliga budgetmål ett flertal år fram.

  Jag behöver inget svar på detta inlägg. Jag vet redan vad ni kommer svara. Inga argument verkar gå fram.

 47. Hodor skriver:

  När det gäller S så tror jag ni har rätt att de kommer tappa förtroende. Däremot kommer troligtvis V och M växa kraftigt. Detta eftersom de för linjen som flest i kommunen tycker är rimligt: att lägga ner skolor som inte har några barn.
  Det är inte konstigt att många fler engagerar sig för Kulturskolan och föreningslivet än för att behålla byaskolor.

 48. Gruvfogden skriver:

  Funderare, varför ställer du den frågan till mig? Jag har aldrig varit engagerad i skolfrågan och nu flyttar jag från kommunen i Juli så då berörs jag än mindre av skolfrågan. Jag är mest nyfiken på varför siffrorna ser så illa ut i kommunen. Jag har kollat lite på maskinparkerna i kommunerna i Norrbotten. Pajala har verkligen en rejäl maskinpark. De har mer lastbilar och traktorer än både Gällivare och Kiruna där kanske en besparing genererar lite i kassan

 49. Bojkotta pajala by skriver:

  De är väll på tiden att vissa av våra politiker och tjänstemän börjar titta efter nya jobb så som dom betett sig mot sina partimedlemmar och som nu är politiska vildar och utan sitt partis stöd.vad gör man? Avgår ,säger upp sig

 50. bojkotta pajala skriver:

  Funderare: inga elever? I Junosuando skola mig veterligen har vi över 70 elever, du verkar ha noll koll.
  Och sen spara miljoner på att stänga skolan,de tycker jag du får förklara bättre?. Jag kan säga att de blir en ren förlustaffär för kommunen med tillkommande busskostnader + att de blir rejäla skatte förluster pga skatteflytt.

 51. Funderare skriver:

  Bojkotta Pajala: Tyvärr har ni under 50 inskrivna elever enligt er rektor och fastän ni skulle ha 70 elever i skolan, så har vi olika uppfattningar om vad lite elever är. Alla skolor under 100 elever är bara att klappa igen. Jag är ganska säker på att du kan spara miljoner, genom att flytta eleverna till Kangos och kallställa hela bygget.

 52. Bojkotta pajala by skriver:

  Funderare du har noll koll.

 53. Herman G skriver:

  Minska fullmäktige till 31 Ledamöter.
  ENdast ett kommunalråd.
  Se över Plan och miljö, alldeles för stor kommun till byggnationer som pågår och kommer, för att bevilja en fartkamera eller byggstart för ett attefallhus krävs ingen omfattande organsation.
  ut på entreprenad med tekniskas fordonspark, det räcker med en lite hjullastare för att ex. sopa skolgården eller ploga någon liten yta resten på entreprenad.
  Kultur och Fritid kan man se till att det bara är en chef, i en sån liten kommun behövs inte två separata i samma nämnd
  Räddningstjänsten kan banta sina lokaler rejält.

 54. Herman G skriver:

  Eftersom Badhusen stängs så kan ju kommunen sälja badkort för att bekosta e n brygga i sjön i Korpilombolo och i älvarna, Bryggan kan man måla med spillolja från kommunens åkeri så blir det billigt.
  Då får man ändå intäkter av badgästerna och slipper betala värme.

 55. Bojkotta pajala by skriver:

  Funderare där vi sparar mest är ju och stänga skolorna + gymnasiet i pajala.

 56. Funderare skriver:

  Bojkotta Pajala by: Äntligen är du på rätt spår!

 57. Poseidon skriver:

  Hehe! ”Stänga skolorna+gymnasiet i Pajala” Suck! Såhär: Skola med elevunderlag = I drift. Skola utan elevunderlag = Ej i drift. Finns ju en fungerande friskola ett stenkast ifrån. Eller är det ”bojkotta Kangos by” som gäller också? 🙂

 58. Sara J. skriver:

  Pajala kommun synes vara misskött sedan många år. Skuldsättningen är hög, utgiftsposter finns i centralorten som inte av naturliga skäl ger något till byarna (betala får de dock). Pajala är på väg mot kollaps och ledningen ser inte detta. SKL framför kritik i sin utredning, utvisande kunskapsbrist. Hur illa det är syns häri:
  http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/?compare=1&region=2521
  Vad göra? Var radikal! Se inte kommungränser som huggna i sten.

 59. Sara J. skriver:

  Forts.
  Lek med tanken att en kommun bildas av hela området längs Torne älv fom Haparanda och norrut. Gör detsamma med med området längs Kalix älv från kusten och nordväst. Dvs Pajala släpper orter som Tärendö/Kompellusvaara. Säkerligen skulle detta ge nya och andra möjligheter som inte finns idag. Låt detta utredas av externa kunniga krafter, uteslutet SKL. Låt simulera betalströmmarna som uppstår och dess ekonomi. Analysera inverkan på långtidsperspektiv.
  Jag har inga barn i skolåldern och kan därför flytta hem till byn. Hade jag haft det, då hade jag inte ens tänkt tanken.

 60. Sara J. skriver:

  Forts. 2
  Att inflyttning är en ödesfråga är en självklarhet så att utflyttning till åtminstone en del motverkas. Inflyttning ger också skatteinkomster till kommunen och intäkter från diverse avgifter.

  Dock, tas incitament som skolor bort ifrån byarna så är det givet att det påverkar byarna negativt, i förlängningen försvinner affär, äldreboende, ev. sjukvård, bensinstation, företag osv. Byar blir öde. Det är detta som kommunledningen i varje centralort måste se och motverka! Tänk därför radikalt enligt ovan.
  Civ. ing Sara J. Strateg

 61. Stolpskottet skriver:

  Fullmäktigemötet den 20:e blir en rysare. En fingervisning vart den här kommunen är på väg. Skulle gissa att flera ordinarie ledamöter blir ”bajsnödiga” och kallar in en suppleant.

 62. Inflyttning ?? skriver:

  Till Sara.J !
  Inflyttning och skatteintäkter hur menar du flytta till en kommun utan jobb enbart för en gräddfil för vissa via släkt och partiband för garanterade kommunjobb ?
  Alt är att invandrare ökar befolkning fast då måste kommunen in socialbidrag för deras uppehälle ??
  Ser ingen annan logik heller än utflyttning för oss vanliga kommunmedborgare utan släkt och partiband. Dessutom måste jag säga att kommunen inte heller än förtjänar annat än utflyttning med tanke på hur illa allting funkar. Lika och lägg ned skiten helt och hållet och skapa nytt.

 63. Siffror är resultat faktum ett annat ! skriver:

  Till Sara.J !
  Pajala kommun synes vara misskött sedan många år. Skuldsättningen är hög, utgiftsposter finns i centralorten som inte av naturliga skäl ger något till byarna (betala får de dock). Pajala är på väg mot kollaps och ledningen ser inte detta. SKL framför kritik i sin utredning, utvisande kunskapsbrist.
  Illa det är misskötsel, svågerpolitik och korruption sedan generationer tillbaka. Siffror visar bara resultat av allt svinn !
  Bara och sätt in en granskning från varje öre och uppåt.

 64. sosse skriver:

  Visst kan det bli tufft om ledamöterna väljer att följa partiet. Om de inte gör det finns ingen demokrati eller anledning att vara med i ett parti. Riksmedia intresserar sig också. Det behövs inga nämnder heller för ordföranden bestämmer ensam och vilseför Pajalaborna. Kun´s ledamöter behövs inte. Det finns ett annat ord som bättre förklarar situation än demokrati.

 65. Jesus skriver:

  Undrar hur många judas som ger sig till känna den 20:e ? En vet vi iallafall om som gav sig till känna senast som de begav sig.

 66. Eva Esberg skriver:

  Jag är orolig för hur centralskolan ska mäkta med den turbulens till hösten som beslutet kommer att medföra. Det är redan tufft för dem som jobbar där. Nya elever hela tiden, inte bara i augusti. Många tjänster ute. Sökande? Trånga klassrum och få grupprum.
  Vårt förslag: Behåll skolorna och fördela de nya invånarna mellan skolorna. Ingen skola blir utan elever.
  Inom en snar framtid är vi nog helt utan badhus i kommunen då Pajala badhus är i mycket dåligt skick och de andra är stängda.

 67. Räkfiskarn skriver:

  Varför blev Krakow entledigande från sina politikeruppdrag i Borås kan man fråga sig?
  När jag ringde deras lokala pariordförande och ställde frågan drogs en djup suck. ..

 68. seriöst skriver:

  Eva Esberg, är det lärarna på centralskolan du företräder, hoppas att du kollat att du har arbetskamraterna med dig. Något säger mig att det det är dina egna åsikter. Låter inte som det kommer från proffsiga lärare.
  Skriver du utifrån KD:s åsikt så låter det inte som väl genomarbetade förslag, det ger hur som helst inget seriöst intryck för en som följer lokalpolitiken vid sidan om.
  Till Räkfiskarn- riktigt obehagligt det du håller på med.

 69. Bra förslag Eva ökar mångfalden ute i byarna skriver:

  Till Eva Esbarg !
  Vilket bra förslag du framför bussa ut de nya mångkulturella invånarna till byskolorna. Fyll på alla byskolor med de nya Pajalainvånarna. Då uppfyller vi Sveriges riksdagsbeslut om det mångkulturella samhället och bevarar skolor och service ute i byarna. Alla vinner på detta byarna kommunen. Att inte herr Ranta kommit denna ide han som brukar hitta på ideer för att öka Pajalas folkmängd, du är en klippa Eva och sätt igång och motionera frågan på KF ???

 70. Ändrad signatur skriver:

  Nä nu måste det bli ett slut på de subventionerade byaskolorna. Pajalaborna betalar 170 tkr för varje juniselev. Till det så har de en mycket bättre skola i grannbyn 9 km bort! Förstår att det känns tungt för vissa junisfamiljer men om 20 år är era uttalanden glömda så ta det inte så allvarligt!

 71. jag undrar skriver:

  Eva Esberg, på vilket sätt tänker du att ditt förslag skulle leda till besparingar. Det är väl besparingar som det mesta handlar om just nu i kommunen om jag förstått det rätt. Ditt förslag är ju att fortsätta som förr, helt otroligt att ni inte kommit längre.

 72. Byakraft skriver:

  Att kämpa för sina skolor och badhus är en sak, den kampen kan nog de flesta sympatisera med i hjärtat om än inte praktiskt, att misskreditera andra skolor, verksamheter och personer något annat. Det är patetiskt hur människor skriver ner personal, organisation och kompetens i andra verksamheter i kommunen. Offerkoftan börjar sitta tight, liknar snarare en tvångströja! Skämmes!

 73. Mattesnille 2.0 skriver:

  Räkfiskarn
  Det blir inte fler elever i byskolorna oavsett hur många suckar du än hör om Krakow. Det enda som det blir mer av är byaskvaller av den värsta sorten. Det kanske är det du vill?

 74. Kommunbo skriver:

  RIP Pajala

 75. sosse skriver:

  Till seriöst, läs Pajalalärarnas oro i dagens Haparandablad.
  Eva vet nog vad hon pratar om. Det gäller att våga se.

 76. Esbergs föslag låter vettigt, vilket Snille hon är ! skriver:

  Till Mattesnille 2.0 !
  Esberg förslag är vettigt enda sättet att öka elevunderlaget ute i byarna är och bussa ut Pajalas nya invånare ut till alla byskolor.
  Vi uppfyller riksdagens och regeringen krav på kulturell mångfald ute i samhället. När elevunderlaget ökar även statsbidraget till byskolorna och därmed vinner alla ekonomiskt på hela Eva:s ideer.

 77. Lenast skriver:

  Som nystart i västra kommundelen vore det bättre att all kvarvarande kommunal verksamhet flyttade till Kangos. Skola, hemtjänst m.m. I Kangos finns drivkraft och en positiv livsinställning, tror det skulle bli ett lyft för bygden! Det är ju inte någon större skillnad i bystorlek idag och utbudet är ju snarast bättre i Kangos med bl.a. all turistverksamhet! Kangos och den västra kommundelen skulle vinna mycket på det!

 78. Funderare skriver:

  Eva Esberg: Talar du som lärare eller politiker? Du känns väldigt illojal mot din arbetsgivare. Av samtliga som jag har pratat med är elevantalet inget problem, utan problemet är anställda som ser det som ett problem. Var är du?

 79. Eva Esberg skriver:

  Arbetar inte kvar på centralskolan men känner för dem som är kvar. Jag har utgått från delgiven fakta som kommit upp i en utvärdering/konsekvensanalys. Ekonomin, det har ju regnat pengar från regeringen till kommunerna för att de ska klara av alla merkostnader som mottagandet av flyktingar innebär. Därav besparingen och så slipper man de dyra kostnader för bussning av elever in till centralorten.
  Låt elever som går i de högre klasserna själv välja ifall de vill börja i Pajala.

 80. Eva Esberg skriver:

  Gå in på platsbanken och se hur många tjänster som är ute när det gäller centralskolan. Utbildade lärare är en bristvara.
  Ute i byarna finns duktiga lärare som kan på detta sätt hjälpa till.

 81. Funderare skriver:

  Eva Esberg: Har pratat med flertalet av personalen på centralskolan och visst är dom oroliga över vad som kommer att ske. Men att bussa ut elever till byarna låter helt sjukt. Varför inte bara centralisera allt? Är väl mycket billigare att driva skola och omsorg där det finns mest människor? Till centralorten tillhör ca: 3500 personer. Ska alla dessa sitta och betala pengar för att driva skolor utan elever? En elev i Junosuando kostar dubbelt mot en i Pajala centralort. Är detta korrekt?

 82. Orvar skriver:

  Junisborna: varför får man aldrig ett svar (eller ens reaktion för den delen) angående att börja i Kangos? Finns dom inte?

 83. Funderare skriver:

  Eva Esberg: ”Ute i byarna finns duktiga lärare som kan på detta sätt hjälpa till.” Det är väl bara att omplacera dessa lärare? Vad är problemet?