Koncept viktigast för val av entreprenör

 

Nytt avtal kommer att skrivas för anläggningen på Luppioberget från februari 2017. Med två förlängningar kan samma arrendator vara kvar till 2025. Foto: Marianne Berglund

Nytt avtal kommer att skrivas för restaurangen på Luppioberget från februari 2017. Med två förlängningar kan samma arrendator vara kvar till 2025. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – För att få en bättre kontinuitet både för kommunen och för den som kommer att arrendera restaurang Utblick på Luppioberget söker vi en långsiktig lösning. Det betyder att det finns möjligheter att driva den tre år med lika lång förlängning i ytterligare två lika långa perioder, säger Roger Tuomas, teknisk chef vid Övertorneå kommun.

Den som är intresserad av att driva den välbesökta restaurangen har på sig till den 5 januari.
– När vi har fått in anbuden ska vi sätta oss ner i en grupp bestående av ett av kommunalråden, någon mer och jag för att höra med var och en av de intresserade vilka koncept de har. Konceptet kommer att vara den stora, avgörande frågan, plus naturligtvis också vad man är beredd att betala för att driva verksamheten, säger Tuomas.
Det har ju funnits synpunkter om lokalens utformning, storleken och vissa andra brister. Är det något kommunen tagit till sig?
– Vi har de lokaler vi har så vi begär inte in anbud på något annat än det. Det innebär att verksamheten måste anpassas till den befintliga lokalen, svarar Roger Tuomas.
– Kommunen har inte möjligheter att satsa hur mycket som helst. En miljon per år har ändå avsatts för att göra vissa satsningar.
Vilka idéer finns fortfarande kvar?
– Det har pratats om att vinterbona lokalen och att bygga stugor men då handlar det om stora investeringar, konstaterar Tuomas.
Som många andra, säger han sig se en stor potential för turismnäringen i Tornedalen.
– Vi måste se vem som är kunden och klart är att kunderna kommer någon annanstans ifrån. De som är från orten är bara en bonus, enligt honom.
Försäljning och samarbete
Möjligheten finns också att någon köper anläggningen och satsar stort på Luppioberget som en gång för länge sedan skulle marknadsföras som Tomtens verkliga hemvist. Men det är en sak för politikerna att ta ställning till.
På frågan hur Roger Tuomas ser på samarbete med Campingen i Övertorneå och Hotell Tornedalia, säger han att det finns möjligheter till samarbete mellan Luppioberget och campingen som har boende och bad för besökarna. Hotellet, med nye ägaren, ser han också som en intressant samarbetspartner för anläggningen på berget. Restaurangen i Kattilakoski har som bekant sålts och där har de nya ägarna lovat att verksamheten kommer igång till sommaren.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
5 kommentarer om “Koncept viktigast för val av entreprenör
 1. sosse skriver:

  vad är detta moderaten toumas från Pajala famlar i blindo.vet inte vad han pratar om. de finns ingen framtid och driva anläggningen året om..de inser ju bara för att vara en vanlig medborgare…varför hålla på och fantsierera om projekt som alla vet inte håller långsiktigt…..

 2. sosse skriver:

  Anbuset är redan tingat…vi vanliga hederliga entreprenörer har inga möjligheter och komma in,,,så är de inom den borgerliga intern centern så kallade öppenheten……hahhas

 3. Kaffesugen även på kvällen skriver:

  Du Sosse har nog (tyvärr)rätt. Anbudsförfarandet är nog bara ett ”skådespel”. Det gäller att ha bra kontakter och talets gåva. Hoppas bara att det blir ett ställe för vanligt folk, även kvällstid utan bokning.

 4. Roger Gustavsson skriver:

  Hoppas denna ställe finns kvar. Allt är inte politik, det måste alla i Tornedalen förstå. Jag är själv därifrån och har kärleken kvar till dessa samhällen. Kämpa oavsedd politisk inriktning

 5. Stig Aspholme skriver:

  Rundgång igen, de idélösa kommunala kvarnarna mal ännu ett varv med samma slutresultat.