Kongress för bastuentusiaster

HAPARANDA: Den andra helgen i juni arrangeras International Sauna Congress i Haparanda. Det är första gången som evenemanget med bastu i fokus arrangeras i Sverige. Ett hundratal deltagare från olika delar av världen har föranmält sitt deltagande till kongressen som Svenska Bastuakademien står som arrangör för. 

Under kongressen som går av stapeln i Haparanda, Kukkola och Torneå  kommer olika föreläsare att dela med sig av erfarenheter som grundar sig i bastubad.

En amerikansk författare som skrivit en kultbok efter att i tre år ha bastat sig igenom världens kontinenter, en tysk föreläsare om samlade erfarenheter av att föda barn i bastun samt en finländsk läkare som berättar om hur bastun påverkar hjärtat.

Svenska bastuakademien beskriver i ett pressmeddelande att föreläsningarna är indelade i områdena hälsa, kultur och historia samt arkitektur och teknologi.

– Samtidigt kommer vi även ha en mobil bastutställning i Kukkola så man kan säga att det blir lite av en bastufestival också, konstaterar Svante Spolander, i Bastuakademien, han noterar ett stort intresse från Finland och Japan men hoppas även på fler svenskar som vill fördjupa sin känsla för bastun under kongressen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.