Kongress för bastuentusiaster

HAPARANDA: Den andra helgen i juni arrangeras International Sauna Congress i Haparanda. Det är första gången som evenemanget med bastu i fokus arrangeras i Sverige. Ett hundratal deltagare från olika delar av världen har föranmält sitt deltagande till kongressen som Svenska Bastuakademien står som arrangör för. 

Under kongressen som går av stapeln i Haparanda, Kukkola och Torneå  kommer olika föreläsare att dela med sig av erfarenheter som grundar sig i bastubad.

En amerikansk författare som skrivit en kultbok efter att i tre år ha bastat sig igenom världens kontinenter, en tysk föreläsare om samlade erfarenheter av att föda barn i bastun samt en finländsk läkare som berättar om hur bastun påverkar hjärtat.

Svenska bastuakademien beskriver i ett pressmeddelande att föreläsningarna är indelade i områdena hälsa, kultur och historia samt arkitektur och teknologi.

– Samtidigt kommer vi även ha en mobil bastutställning i Kukkola så man kan säga att det blir lite av en bastufestival också, konstaterar Svante Spolander, i Bastuakademien, han noterar ett stort intresse från Finland och Japan men hoppas även på fler svenskar som vill fördjupa sin känsla för bastun under kongressen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,