Konkurshot hänger över Mikael Fahlanders bolagsimperium

STOCKHOLM: Mikael Fahlanders bolagsimperium faller samman. Hans svenska huvudbolag Avalanche Capital ab har sökts i konkurs.

Enligt kronofogden finns inga tillgångar att utmäta.

Fahlanders samarbete med ”parhästarna” Runar Söderholm och David Lehto har upphört. Själv håller Fahlander på att avveckla andra bolag.

Det är två privatpersoner och ett mindre aktiebolag i Solna och Uppsala som har sökt Avalanche i konkurs vid Stockholms Tingsrätt. De har fordringar på 3,4 miljoner kronor från aktieaffärer.

Tingsrätten har tidigare i en tredskodom fastställt att fordringarna är giltiga. Tredskodomen tillkom efter att Fahlander vägrat kontakt med domstolen.

Inget att utmäta
Kronofogden har försökt mäta ut fordringen på Avalanche men varken fått kontakt med bolaget eller kunnat fastställa bolagets adress. I en utredning har kronofogden konstaterat att det inte finns utmätningsbara tillgångar.

I den senaste årsredovisningen från Avalanche för 2015 finns bokförda tillgångar på 618 miljoner kronor, varav en stor del var så kallad ”good will”. Den årsredovisningen lämnades så sent som december 2015.

Avvecklar andra bolag
Fahlander finns kvar i 14 svenska bolag som ensam styrelseledamot tillsammans med Sara Fahlander. Flera av dem har ”under avveckling” i bolagsnamnet. Ett är försatt i konkurs och flera andra visar minusresultat.

Samarbeten som upphört
Två av Fahlanders tidigare ”parhästar” Runar Söderholm, tidigare vd och styrelseordförande i massor av Fahlanderbolag samt haparandasonen David Lehto har avslutat samarbetet med Fahlander.

Söderholm uppger att han blivit anställd av en konkurrent och David Lehto har lämnat fem bolag med ”förnamnet” Lehtander (Lehto/Fahlander) som han och Fahlander startade under 2016.

Båda säger att inget dramatiskt ligger bakom avhoppen från Fahlander-sfären. Lehto driver numera ett eget bolag i fastighetsbranschen.

Haparandabladet har sökt Mikael Fahlander för att få hans version av det som inträffat, men vi når ingen kontakt med honom.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
12 kommentarer om “Konkurshot hänger över Mikael Fahlanders bolagsimperium
 1. Enok Nitti skriver:

  Varför inte kalla ett nytt bolag för Concurs? Inte alls oväntat.

 2. Tomas skriver:

  Vem är förvånad ??!!

 3. Spanaren skriver:

  Pengarna finns garanterat säkrade i annat land. Flykten av lakejer som fört Fahlanders talan, förmodligen mot god ersättning och favörer, har flytt staden, om det är med gott samvete vet jag inte.

  Likväl tror jag att Fahlander har kvar förbindelser i staden.

 4. Betra skriver:

  Är det någon som kan ta reda på vem som dagsläget äger fastigheten barents center finns på det är offentliga uppgifter

 5. Alberto skriver:

  Liknar OBOL affären med mannen från Malmberget som flydde utomlands

 6. Anders Karlsson skriver:

  Det är Östermyra Bruk AB som sedan 2015-01-26 äger fastigheterna Patan 1 & 2 (Barents Center).

 7. från holmen skriver:

  man kan väl utan att överdriva säga: Fahlander med Medhjälpare har lurat Sossarna i HPDA å det grövsta…

 8. Betra skriver:

  Eftersom östermyrabruk ab är eyt aktiebolag är ägarlistan vem som äger aktierna offentliga och måste ges en kopia på till den som frågar. Skulle vara bra att veta vem som äger aktierna.

 9. Fritidsfiskaren skriver:

  Aktieboken (”ägarlistan”) är ingen offentlig handling.

 10. Blå-gul skriver:

  Bolagsverket om aktiebok:

  Aktiebok
  Styrelsen måste upprätta en aktiebok med förteckning över aktier och aktieägare. Den ska upprättas så snart samtliga stiftare undertecknat stiftelseurkunden.
  Aktieboken är offentlig och ska hållas tillgänglig för allmänheten hos företaget. När en aktie säljs eller när uppgifterna i aktieboken i övrigt ändras ska ändringen genast antecknas i aktieboken.

 11. Antti skriver:

  ”Det Fahlander gjort är att sälja ett luftslott och hävdat att det varit värt sin vikt i guld. Tillsammans med rådgivare från bolag som nu gått i konkurs har privatpersoner och företagare blivit grundlurade på en aktie som på ytan såg ut att vara komplett med närvaro i den hetaste marknaden som finns i landet.” /phoenixjones

 12. Verkkosurfaren skriver:

  Dags för bokslut då. Fahlander har gett kommunen 40 miljoner (drygt) för gropen, och betalt lön och skatter för flera Haparandabor i flera år i syfte att genomföra projektet Barents Center. Nu sprack det, men berätta för mig hur mycket kommunen har förlorat på detta? Nada gissar jag men hbwebbens outtröttliga troll har säkert det enkla svaret!