Kör hundratals mil i ”rishögar”

Kör flera hundra mil med en trädlåda, innehållande hö och höns, på taket.

Vissa deltagare kör med en kvast och en trädlåda, innehållande hö och höns, på taket.

HAPARANDA: Deltagarna i rallyt Carbage run gjorde i torsdags ett kort stopp i Haparanda.

Carbage run är ett femdagarsrally som genomförs ett par gånger per år i Europa, där utmaningen är att göra en flera hundra mil lång resa i bilar som ska vara minst 15 år gamla och som helst inte ska kosta mer än 500 euro.

Enligt reglerna måste varje ekipage bestå av minst två personer, som under resans gång får uppdrag att lösa.

Kring lunchtid under torsdagen började de 400 deltagande bilarna rulla in till gränsstaden, där de väckte uppmärksamhet. För typiskt är att bilarna oftast är dekorerade på uppseendeväckande sätt, och mer eller mindre rostiga. De flesta kör också runt med prylar och pinaler på taken. Det kan vara allt från uppstoppade djur till kälkar, saftblandare och stora megafoner.

Haparandabladet hann få en kort intervju med ett holländskt par, som deltar i rallyt för tredje gången.

– Vi gör det här för att det är rolig. Vi startade i Köpenhamn i måndags och ska vara i mål i Helsingfors på fredag, berättade Marian Nell och tillade att deltagarna har en bra sammanhållning. ”Alla hjälper varandra, så om någon kör av vägen och in i en snödriva så stannar alltid flera och hjälper till att dra loss bilen”.

Enligt henne kommer deltagarna huvudsakligen från Holland och Belgien.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
4 kommentarer om “Kör hundratals mil i ”rishögar”
 1. VojVoj skriver:

  Reagera nu alla som tänker på miljö förstöring. Detta borde inte få förekomma i Norrbotten som har ytterst små utsläpp av CO 2. Jag förstår HB:s goda vilja att påverka läsarna att reagera mot detta vansinne.
  Synd att man inte valde elbilar eller ännu hellre MP:s elcyklar.

 2. Be(s)viken skriver:

  Ja VojVoj, du har rätt. Jag tror att det bästa är om vi inför förbud för utlänningar att komma till Sverige med bilar som är miljöfarliga. Dom borde ha minst hybrider för att få köra här, eftersom Miljöpartiet snart har lyckats rena Sveriges luft genom att förbjuda oss att ta oss till jobbet med bil. Turisterna kan lämna sin bil vid gränsen och åka kollektivt till olika turistmål i Sverige. Miljöpartiets röstare, var är ni, hallå, dags att vakna!

 3. enkel matematik skriver:

  ska man tro allt så är elbilar miljövänliga men ack va de lurar dig. den mest miljövänliga fordonet är de som redan är tillverkat. elbil vs gammal bil behöver minst 20.000mil för att bli miljövänlig å de är lågt räknat

 4. Lakritstomten skriver:

  Sverige borde endast tillåta turister som gått eller cyklat hit för att spara på miljön.
  Att åka buss, bil båt eller flyg hit för att våldföra sig på och smutsa ner vår fina natur (ex, Ekoturism) är kriminellt.