Kraftiga skillnader i inbrottsstatistik för länet

TORNEDALEN: Villainbrotten i länet ökar i antal men risken att drabbas skiljer sig kraftigt från plats till plats, enligt en rapport från Villaägarnas Riksförbund.

Totalt anmäldes 160 villainbrott i Norrbotten, en ökning med 105 procent sedan 1996. Länet hamnar på nittonde plats i riket när antalet inbrott sätts i relation till antalet småhus. Under 2016 drabbades 0,24 procent av länets småhus av inbrott. Rikssnittet var 0,67 procent.

Flest inbrott polisanmäldes i Luleå, men i förhållande till antalet småhus löper dock den som bor i Jokkmokk, Arvidsjaur och Kalix störst risk. Arjeplog hade inga villainbrott alls och är bäst i landet.

– Bland länets kommuner låg Jokkmokk inte långt från riksgenomsnittet. Där drabbades 0,64 procent av småhusen av inbrott. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Pajala är den tornedalskommun där minst antal inbrott i förhållande till antal småhus genomfördes under 2016. Enligt statistiken anmäldes tre villainbrott vilket sätter Pajala på 0,12 procent. I Haparanda och Övertorneå anmäldes sex respektive fem inbrott, men procentuellt sett drabbades 0,30 procent av Övertorneås småhus av inbrott och Haparanda hamnade på 0,23 procent. Haparanda och Övertorneå uppvisar också en ökning av antalet villainbrott sedan 1996 med 50 respektive 25 procent. För Pajalas del presenteras ingen procentsats.

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,