Kraftiga vindar – och snöblandat i luften…

IMG_9278

Redan i onsdags morse blåste det hård sydvästliga vindar runt Seskarö. På torsdagsmorgonen gav det intensiva lågtrycket också blötsnö över Haparanda. Foto: Leif Svanberg

HAPARANDA: De stormliknande vindarna över Norrbotten fortsätter. Bara en plusgrad i luften i Haparanda och snöblandad nederbörd vid sjutiden på torsdagsmorgonen.

SMHI:s torsdagsprognos för Norrbottens kustland anger att det djupa och intensiva lågtryck som i går kväll och natt gav rejält blåsigt väder, nu är under försvagning.

Men räkna med fortsatt starka nordvästliga vind och hårda vindbyar, i Bottenviken kulingvarning med 18-24 meter i sekunden.

Onsdagskvällens, och nattens, hårda vindar har gjort att nedfallna träd bidragit till att nästan 10.000 hushåll i länet var strömlösa på torsdagsmorgonen.

Vid sjutiden på morgonen blandades regnet med snö i Haparanda och temperaturen visade endast en plusgrad. Till och med halkvarningslamporna tändes i bilarna.

Också mobiltäckningen har haft problem på grund av stormen. Just nu blåser det lite mindre och kraftbolagen arbetar för högtryck för åtgärda strömavbrotten.

Kopplat till lågtrycket finns ett nederbördsområde som främst berör nordligaste Norrbotten och Tornedalen, men fram på dagen kommer området att sprida sig väster ut – och beröra delar av norra Lappland. I de nordligaste delarna blir det delvis snöfall.

SMHI beräknar att vindarna kommer att avta allteftersom, men manar Norrbottningarna att räkna med fortsatt kylslagna temperaturer, 2-6 ynka grader, på grund av det kraftiga lågtrycket.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala