Kraftigt höjda elnätsavgifter föreslås

TORNEDALEN: Enligt Villaägarnas Riksförbund har elnätsföretagen lämnat in krav till Energimarknadsinspektionen på kraftigt ökade uttag av nätavgifter under de kommande fyra åren.

Det handlar om inte mindre än 32-procentiga höjningar.

– Om de prishöjningar som elnätsföretagen planerar genomdriva blir verklighet så kan det höja elräkningarna för en vanlig småhusägare, med en årlig elanvändning på 20.000 kWh, med flera tusen kronor om året, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

I morgon, onsdagen den 6 april, anordnas ett seminarium i riksdagen om elnätspriserna.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “Kraftigt höjda elnätsavgifter föreslås
 1. Stig Aspholme skriver:

  Elnätet är redan betalt av skattebetalarna flera ggr. om. Skall vi betala höga avgifter över ett nät som vi konsumenter äger? Det är dags för besinning. Regeringen Reinfeldt har redan flera ggr.om tagit tillbaka jobbskatteavdragen. När skall folket inse fakta?

 2. Norrbottning skriver:

  Är detta ett tecken på motdrag från elbolagen för att få in mer pengar efter som det skulle väl komma en ny ellag i kraft den 1/11 i år som skulle göra att elpriserna skulle bli mycket billigare i norr.
  Nu får det väl vara nog…

 3. P. skriver:

  Styrman var väl lite före sin tid med sina höjningar för några år sedan… 😉

 4. Jan Björnfot skriver:

  En inspektionsmyndighet, som skall vara till för oss konsumenter har nu sällat sig till överheten. Nu får MS och alla andra sådana potentater ännu mer pengar i börsen. Nej nu j-lar är det dags att protestera. Vi lever ju i ett datasamhälle med direktkontaktmöjligheter till alla riksdagens partier. Börja använda denna möjlighet då ni bara skriver och klagar. Jag själv har på detta sätt fått upp ögonen på dessa människor, åtminstone några stycken.

 5. Hirvimies Vyöni skriver:

  Energinotan
  Har under en längre tid följt med och noterat hur elbolagen, stora som små, skor sig rejält på oss elkunder. Miljarder samlas på hög och investeras i minst sagt skumma affärer utomlands, direktörer får snuskigt höga fallskärmar osv. Nu får man dessutom höra att myndigheten anser att nätavgifterna egentligen är för låga och som vanlig elkund så undrar jag bara, Vem har utsett de personerna? Vilken planet bor de på?

  Det hjälper inte att protestera för oss vanliga, för vi har ingen instans där vi kan göra vår röst hörd. Enda vägen för oss är att betala 50% av elräkningen, det ger en skälig vinst åt bolagen och täcker deras normala investeringskostnader.

  Från politiskt håll har vi ingen hjälp att hoppas på, det är ju ändå de som har hittat på den här dansen kring guldkalven.

  Vi får inte fortsätta och tro att det löser sig, för girigheten har inget samvete eller moral.

 6. "Eller hur..." skriver:

  Yeah, hurra!
  Nu blir vi Ekfors nätkunder äntligen jämnställda med det övriga Riket! Leve vår förnuftiga politiker, energimyndigheten, advokater och alla andra fiskaler!

 7. Stefan skriver:

  Elproducenternas övervinster räcker tydligen inte för att betala deras stackars chefers bonusar och fallskärmsavtal.