Krocktester är missvisande

TORNEDALEN: Krocktester blir missvisande för kvinnor eftersom att det inte görs några tester med krockdocka som motsvarar en genomsnittlig kvinna. Trots att kvinnor i dubbelt så stor utsträckning som män råkar ut för wiplash-skador. 

Krockdockor har funnits sedan 1950-talet och är under ständig utveckling. Dagens krockdockor motsvarar en genomsnittlig man och de fem procent av befolkningen som är kortast. Någon krockdocka för den genomsnittliga kvinnan används inte, trots att en sådan finns framtagen.

Detta kan vara en förklaring till att kvinnor drabbas av whiplash-skador i större utsträckning än män, eftersom att den genomsnittliga kvinnan är en decimeter kortare än mannen, enligt forskningschef Astrid Linder på Statens Väg- och transportforskningsinstitut.

Hon har tillsammans med andra forskare vid Chalmers universitet tagit fram en prototyp för en kvinnlig krockdocka.

Resultatet av krocktester blir annorlunda beroende på om det är en manlig eller kvinnlig docka som sitter i framsätet.

– Det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna och därför är det rimligt att krocksäkerheten för bägge ingår i den här stjärnmarkeringen. Nu när det finns en kvinnlig krockdocka framtagen bör Euro NCAP börja använda den, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund, enligt ett pressmeddelande.

Euro NCAP är en samarbetsorganisation som säkerhetstestar bilar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Krocktester är missvisande
  1. Skolkritan skriver:

    Jag tycker artikeln är otydlig, är det för att det inte används någon kvinnlig krockdocka, kvinnor får whiplash-skador i högre utsträckning? Det låter orimligt.

    Vidare undrar jag om resultatet blir annorlunda för att det är ett annat kön på dockan? Eller om det är för att längden skiljer?