Kulmen för vattennivån kan vara nådd

HAPARANDA: Enligt SMHI:s senaste prognos kommer kulmen för vattenflödet i Torneälven troligen att nås under onsdagen.

– Och det är jättebra. För det betyder att vi troligtvis inte får högra nivåer mot vad vi har idag, säger räddningsledaren Fredrik Wuopio till Haparandabladet.

Planen uppges vara att ”backa tillbaka och avvakta”. Allt förberedande arbete som har gjorts kommer dock att ligga kvar till nästa vecka. Inte förrän läget bedöms vara helt riskfritt tas barriärerna bort.

– Men bara för att vi trappar ner så betyder det inte att det är ofarligt att vistas vid älven. Så folk ska vara väldigt försiktiga, för hamnar man i älven kan man spolas ut i Bottenviken. Respektera också de avspärrningar som fortfarande råder, säger Wuopio som bestämt avråder alla från att bada i älven i detta läge.

Vattennivån mot den uppbyggda vallen, norr om stadsviken, uppges vara 4,73 meter, medan vallen är byggd för att klara 5,45 meter.

Vidare uppges vattenflödet genom Kukkolakoski, på finska sidan, nu vara 3.147 kubikmeter per sekund.

Publicerad i Haparanda, Svenska
2 kommentarer om “Kulmen för vattennivån kan vara nådd
 1. Bo Nordebo skriver:

  Här är det en fisk begravd. Det kan inte vara 3147m3/s i Kukkolaforsen. Det högsta flödet dom sista 40 åren var 1995, den 3 juni var flödet 3177m3/s nedanför Kukolaforsen.
  Varifrån kommer all desinformation ifrån?
  SMHI har även bara haft en klass 2 varning. Hade flödet varit så stort som det skrivs, borde varningen vara klass 3.
  Ingenjör Bo Nordebo

 2. lothar skriver:

  Uppskattade siffror, kan man inte mäta vattenflödet genom skovluckor och turbiner – ja då vet man ingenting!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.